Jazz fietst!

Fotoverslag van de 26e editie van de ZomerJazzFietsTour

Tekst en foto's: Donald van Tol ,

‘Jazz is. Jazz leeft. Gebeurt. Beweegt’, zo opent Deelders bekende ode aan de jazz. Zijn legendarische opsomming van al wat jazz behelst, mist nog een typering: jazz fietst! En dat doet ze al vele jaren lang. De 26e editie van de ZomerJazzFietsTour bracht dit jaar 25 acts die zoals elk jaar op verschillende locaties in de Groningse Ommelanden te zien waren.

Zittend op een hooibaal in een boerenschuur of op een houten bankje in een middeleeuws kerkje kon worden geluisterd naar een greep uit de hedendaagse jazz en improvisatiemuziek. Ook Groningse muzikanten lieten daarbij van zich horen in bijvoorbeeld Harm’s Fork, Electric Barbarian en het succesvolle Bruut! die de schuur in Saaksum haast uit de voegen deed barsten met hun swingende orgeljazz. Uniek was het eenmans-optreden van Han Buhrs. Met voelbare urgentie zong hij zijn schurende teksten en begeleidde zich daarbij op zelfgemaakte muziekhulpstukken.

Han Buhrs bracht een memorabele cover van Back in the USSR, opgedragen aan de Russische punkgroep Pussy Riot die onlangs werd verbannen naar Siberië nadat ze een satirisch liedje zongen in een kerk. Buhrs spuugde de oude Beatles-song verbeten in een omgekeerde prullenbak. Het publiek in het kerkje in Feerwerd luisterde ademloos toe, en stapte daarna op de fiets om zich te laten verassen door de volgende act. En dat kon van alles zijn: van wervelende free-jazz van het Noors/Zweedse Atomic, de Keltisch-Caribische hoempafunk van de Noo Ones tot de Zappiaanse composities van Corry en de Grote Brokken. De 26e editie trok weer veel jazzliefhebbers naar de Ommelanden. Voldaan door het gevarieerde programma keerde ieder na afloop huiswaarts, in het donker fietsend door het vlakke land.