Noorderzon dag 1: Elektro Guzzi

Elektro Guzzi krijgt publiek aan het dansen op eerste succesvolle dag van het Groningse evenement

Tekst: Anne Bouma Foto's: Niels Cornelis Meijer ,

De aankomende tien dagen vindt de 22ste editie plaats van het Noorderzon Performing Arts Festival in Groningen. Naast theater, kunst, visueel spektakel en ander vermaak is er ook veel te doen op muziekgebied. Op de eerste, druk bezochte dag van het jaarlijks terugkerende festival speelt het alom geprezen Elektro Guzzi op het hoofdpodium aan de vijver. De Oostenrijkers weten gedurende een uur het zeer gemengde publiek te vermaken met een ijzersterk optreden.

Het festivalterrein, het Noorderplantsoen, heeft ook dit jaar weer wat weg van een klein spookjesbos, en dat midden in de binnenstad van Groningen. Wishful Music, de kleine Groningse organisatie die al lange tijd succesvolle huiskamerconcerten organiseert in en rondom Groningen, is ook op het festivalterrein aanwezig. Een container is omgetoverd tot een heuse huiskamer. Bezoekers, in aantallen van ongeveer twintig, kunnen hier in een intieme setting artiesten als Town Of Saints en Tom Copson zien spelen.
 
Hoofdact van deze warme zomeravond is Elektro Guzzi, een driekoppige band uit Wenen. Het is niet de eerste keer dat de heren in Groningen spelen. Op de afgelopen editie van Eurosonic/Noorderslag speelde de band in het Grand Theatre en nam vervolgens de European Border Breakers Award mee naar huis. Ook werden de twee albums die zij hebben uitgebracht zeer positief ontvangen. Niet de minste act en daarmee een waardige opener van de 22ste editie van Noorderzon.
 
Een klein gedeelte van het publiek weet vanavond waarschijnlijk wat hen te wachten staat. Voor de rest moet het een kleine verassing zijn dat de in joggingbroek geklede bassist, gitarist en drummer eigenlijk gewoon steengoede “four-to-the-floor” techno en house spelen. Elektro Guzzi is daarmee letterlijk een geval apart: er zijn geen laptops, synthesizers of andere hulpstukken op het podium te ontdekken die men normaal wel bij een live-optreden van een techno-artiest zou verwachten.
 
Dat een dance-act prima uit kan pakken op Noorderzon, waar het publiek bestaat uit jong en oud, bewees Slagmalsklubben vier jaar geleden al eens. Ook dit keer blijkt de keuze voor een meer dance-georiënteerde band de juiste te zijn. Zelfs de grootste gitaarpurist moet zich nog kunnen vinden in de kunsten van Elektro Guzzi. De gitarist en bassist weten bij vlagen zeer bizarre geluiden met hun instrumenten te produceren. Dit blijkt in combinatie met het drumwerk zeer goed dansvloermateriaal.
 
Een dansvloer is helaas een lastig verhaal als het gaat om het DOK, het hoofdpodium. Gelegen aan de vijver in het midden van het Noorderplantsoen is men gedwongen de artiesten altijd van een afstand te bewonderen. Het geluid reikt daarnaast niet geheel tot aan de overkant, en dat neemt voor veel bezoekers de beleving weg. Desalniettemin heeft de band in het tweede halfuur van zijn set het publiek met zich mee. Nummers als Affumicato en Pentagonia krijgen veel mensen met gemak aan het dansen. Een mooi gezicht op deze eerste geslaagde dag van Noorderzon 2012.