Dan Mangan zorgt voor nog meer warmte in de Spiegeltent

Canadese singer-songwriter durft te variëren en te verrassen

Tekst: Ingrid de Vries Foto's: Paul de Groot ,

Hoewel de sfeer er goed in zit, lijkt de vierde dag van Noorderzon wat traag op gang te komen. De temperatuur is op deze hete zondag dan ook flink gestegen en iedereen doet het wat rustiger aan. Als de bezoekers 's avonds in de rij staan voor een uitverkocht optreden van singer-songwriter Dan Mangan, wordt menig entreekaartje toegepast als waaier. Eenmaal binnen wordt het nog veel warmer, maar dat komt niet alleen door het weer...

Voordat Dan Mangan losgaat, krijgt het zwetende publiek de mededeling dat het maar liefst vijfendertig graden is in de Spiegeltent. Ondanks dat er flessen water worden uitgedeeld en alle ramen en deuren open zijn gegooid, is dat een pittig uitgangspunt voor de Canadees die met dit optreden op Noorderzon zijn Europese tour afsluit. Hij lijkt kalm te beginnen. Met drie muzikanten: violist, bassist en drummer, vormt hij een harmonieus geheel. Rustig vinden zij hun plek op het podium. Al vrij snel verdwijnt de ingetogenheid en geeft iedereen vol gas, waardoor er naar een krachtig einde wordt toegewerkt.

Dan Mangan durft variatie aan te brengen. Met zijn donkere stem maakt hij af en toe lange en hoge uithalen. Ook zijn teksten bevatten veel afwisseling. Het nummer You Silly Git bezorgt veel bezoekers een lach op het gezicht. Heel anders is het indringende Basket, gebaseerd op de grootvader van Dan Mangan, wat over ouder worden gaat.

Met de wisselwerking tussen Dan Mangan en het publiek zit het ook goed. In eerste instantie wordt er wat lauw gereageerd op grapjes over 'kou', maar niet veel later springt Dan Mangan van het podium af, beweegt hij zich tussen de mensen en zingt iedereen braaf mee: “Robots need love too. They want to be loved by you.” Ook bij ondergetekende is de melodie van Robots niet meer uit het hoofd te krijgen.

Het komt logischerwijs regelmatig voor dat de artiesten hun voorhoofden en baarden moeten afvegen met een grote handdoek. Afgezien daarvan lijken de gevolgen van de hitte niet merkbaar en geven zij een energiek optreden weg. Als toegift staat Dan Mangan op een stoel tussen het publiek. Hij is de dirigent en hij krijgt het voor elkaar om iedereen (tweestemmig!) mee te laten zingen. Een mooie afsluiting. Het zou nog even duren voordat de Spiegeltent was afgekoeld.

De mensen die daarna nog meer wilden horen, konden terecht bij Het Dok. Op dit podium gaf de IJslandse band Of Monsters and Men eveneens een sterk optreden voor een zeer groot publiek. Een bijzondere avond van een fijne Noorderzondag.