Alt-J (∆) speelt tegen de klok

Veelbelovende band heeft te weinig tijd om volledig tot zijn recht te komen

Tekst: Ingrid de Vries ,

Ook op een gewone maandagavond is het gezellig druk op Noorderzon. De weersomstandigheden zijn prima en er heerst een opperbeste stemming. Bij Het Dok is iedereen bezig om een mooi plekje te vinden. Hierbij wordt niet alleen rondom de vijver gezocht, maar ook in de vijver. Naarmate het festival vordert, drijven er steeds meer rubberboten in het water. Het plantsoen is er absoluut klaar voor om Alt-J (∆) te ontvangen. De verwachtingen liggen hoog.

De muziek van Alt-J (∆) is zeer veelzijdig te noemen. Folk, electro, a capella, oosterse melodieën, drum & bass... Deze band uit Leeds past het allemaal toe en is daar zeer succesvol in. Debuutalbum An Awesome Wave van dit jaar werd erg goed ontvangen. Daarnaast zijn de vier mannen van Alt-J (∆) graag geziene gasten op festivals. Zo speelden zij afgelopen zaterdag op Lowlands. Niet zo gek dus dat er een groot publiek op hun Noorderzon-optreden is afgekomen.

Toch blijft het grote podium op Het Dok lange tijd leeg. De band moest namelijk uit Wales komen en heeft onderweg pech gekregen. Als Alt-J (∆) tegen 22.45 uur aankomt, wordt het podium in rap tempo opgebouwd. Dan moet er ook nog gesoundcheckt worden zodat de band pas tegen 23.20 uur aan het optreden kan beginnen, drie kwartier later dan gepland. Geen relaxed begin.

De mannen van Alt-J (∆) doen wat ze kunnen. Vooral hun samenzang en het gebruik van verschillende stijlen vallen daarbij op een positieve manier op. Ook de bezoekers reageren enthousiast. Maar ondanks dat de band aangeeft te genieten van dit optreden, blijft het verwachte feestje uit. Tot verbazing van het publiek wordt al veel te vroeg het laatste nummer ingezet. Niet dat Alt-J (∆) nou zo graag wil ophouden, maar het is inmiddels 0.00 uur en dan moet alle muziek op het terrein worden gestopt.

De veertig minuten op Het Dok blijken veel te kort. Hoewel Alt-J (∆) een degelijk optreden heeft gegeven, overheerst het gevoel dat deze band niet alles heeft kunnen laten zien en horen. Dat is jammer. Eigenlijk zouden deze veelbelovende mannen volgend jaar terug moeten komen om een volledige set te spelen. Dan zou het feest echt compleet zijn.