Eigenheid doorslaggevend bij Nootuitgang 2012 Eigenheid doorslaggevend bij Nootuitgang 2012

Tristam & Marije winnen singer-songwriter contest in Usva

, Tekst: Douwe Numan Foto's: Donald van Tol

Eigenheid doorslaggevend bij Nootuitgang 2012

Tristam & Marije winnen singer-songwriter contest in Usva

Tekst: Douwe Numan Foto's: Donald van Tol ,

In een uitverkocht Usva INTheater vond woensdagavond Nootuitgang 2012 plaats. Een singer-songwriter contest voor Groninger studenten. Uit een grote hoeveelheid ingezonden demo’s selecteerde een deskundige vakjury zes veelbelovende artiesten. Zij gingen de strijd met elkaar aan voor een publieksprijs, een juryprijs en kostbare opnametijd in een professionele Groningse studio.

Tristam & Marije, Arjen Banach, Alexander Peppler, Martyn Ell, Roos Boelen en Ayla & Rutger zijn de chosen ones. Vier solo-artiesten en twee duo’s staan vanavond op het podium. Het format is duidelijk. Iedere deelnemer speelt één liedje, beantwoordt een paar vragen van de spreekstaldame en krijgt vervolgens feedback van de jury. Zo komen alle zes deelnemers voorbij. Dan volgt er een pauze, waarna in omgekeerde volgorde alle artiesten nogmaals voorbij komen. Geen tijd om erin te komen, zenuwen weg te spelen, het publiek te bespelen; het is vlammen en wegwezen.

De zaal is vol en erg warm. De sfeer zit er goed in en de aandacht is er volop als één van de deelnemers speelt. Bij verschillende artiesten zie je nog wat ongemakkelijkheid op het podium. Soms zijn nummers vlak voor de wedstrijd afgeschreven, waardoor deze nog niet altijd even goed ingespeeld zijn. Rijmschema’s, opbouw en ontwikkeling van nummers zijn vaak voorspelbaar en wat clichématig. Het is duidelijk: dit zijn singer-songwriters die hun eerste schreden in hun carrière zetten. Desalniettemin is zowel de jury als het publiek (inclusief ondergetekende) positief verrast over het niveau van de deelnemers.

Als alle deelnemers twee liedjes ten gehore hebben gebracht, trekt de jury zich terug voor beraad en mag het publiek zijn stem uitbrengen voor de publieksprijs. Gezien de luide aanmoediging waarmee Arjen Banach het podium betrad, kwam het voor niemand als verrassing dat hij de publieksprijs won; Arjen had de meeste vrienden meegebracht. Daarna volgde het juryoordeel. Na een lange introductie om de spanning op te bouwen gaat de prijs naar: Tristam & Marije!

De jury roemt Tristam & Marije om hun eigenheid. Van alle deelnemende artiesten had dit duo het meest een eigen geluid. Ondanks kritische noten over de uitvoering van hun tweede nummer en het feit dat ze te ver uit elkaar zaten op het podium, was het duo voor de jury de absolute winnaar. Hun eigenheid in combinatie met de potentie bezorgde Tristam & Marije de overwinning. De juryprijs en opnametijd in een studio om een mini ep op te nemen komt hen toe.

Een leuke avond in een goede sfeer. Oprechte aandacht voor de performances en zes nieuwe, jonge, potentievolle acts gezien. Laten we hopen dat we niet alleen van Tristam & Marije maar van menig deelnemer die vanavond op het podium stond, meer gaan zien en horen in de Groninger muziekscene.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen