Vera ziet Sarah vandaag, op deze zaterdag 14 september. Gelukkig staat er geen lelijke opblaasbare Sarah pop met blower voor het pand en niemand hoeft te toeteren. Maar feest? Dat is er wel. Overdag was er een zeer geslaagde open dag en op deze avond zullen een flink aantal lokale acts hun eigen Vera-favorieten gaan eren. Het is een bomvol programma met zeer aansprekende namen. En het is uitverkocht. We maken ons op voor een mooi Vera-feest!

Zin in meer en vast in de trein

Het is al vroeg druk. Peter Dijkstra is de man die de avond aan elkaar gaat draaien. We horen van hem tunes die je gelijk in de juiste stemming brengen. Er is weinig shazam-stress, we zitten in een muzikaal warm bad. Het is gezellig, het voelt al vroeg als een vriendschappelijke avond. Groepjes kletsen. De eerste biertjes worden naar binnen geklokt. Er zijn elf lokale acts aangekondigd. En elke act gaat tien tot vijftien minuten iets spelen van andere Vera-favorieten. Stipt om half negen betreedt een drietal het podium.

De gelegenheidsformatie Days Like These, bestaande uit Suze Commandeur, Heta Salkolahti en Abel de Kam, speelt drie nummers van de band Low. De band die sinds het overlijden van de drumster Mimi Parker, in 2022, niet meer bestaat. Days Like These speelde al eens een tribute in de kelderbar. In de grote zaal weet het drietal ook meteen indruk te maken. Nee, het is niet specifiek een knallende opening van de avond, eerder is het wat stemmig. Maar wat bloedmooi! Er wordt met ingehouden kracht en disruptieve pracht gespeeld. Net zoals Low kon klinken. En vooral ook de samenzang van het drietal is kippenvel-opwekkend. Meteen wil je meer: je wil eigenlijk een langer optreden en je wil thuis weer meer naar Low gaan luisteren. 

Na de nodige huishoudelijke mededelingen van Ralf Koopman (de bar in de grote zaal is open tot 02.00 uur, in de kelder tot 04.00 uur - belangrijk om te weten) en het bericht dat de band Plain Bizarre niet op tijd aanwezig zal zijn, wegens “vast in de trein”, volgt een optreden van het Downstage Team. Deze keer kunnen we genieten van muziek van The Gun Club hier in deze Grunn club. Het klinkt vooral erg fijn. En soms een tikje bizar. Zo hoort het. Er zijn veel gezichten in het publiek waar de grijns op dit moment niet van is weg te slaan. 

We krijgen meteen na het optreden van het Downstage Team te horen dat Plain Bizarre niet meer komt. Helaas. “Maar dan is er meer tijd om bier te drinken,” zegt Ralf.

Wolvon

Gebalde energie, een coole Pa en slim gedraaid

Wolvon komt op het podium. Er worden vier nummers gespeeld van onder andere The Thermals. Er is gebalde energie. En op het podium benut het trio alle ruimte. Het is bekend terrein, ze weten hoe hier te spelen. En dat merk je. Als het is afgelopen wil je wederom nog wat meer. Na een korte pauze kunnen we Schau Schau gaan aanschouwen. Ze spelen een paar nummers van Doe Maar. Het nummer Pa klinkt in de versie van Schau Schau übercool en De Bom vooral erg dystopisch. Hun mini-setje wordt afgesloten met een eigen nummer, Thermodynamics, een nummer van twee jaar terug. Stiekem maakt dit nog het meeste indruk en inmiddels snakken we behoorlijk naar nieuw - en vooral meer - materiaal van Schau Schau zelf. 

Peter Dijkstra vervolgt hierna zijn dj-dienst met het nummer Herr Kommissar van Falko. En dus horen we alsnog ‘Schau Schau’ een aantal keer weer voorbijkomen.

Kilo+++

Niet lullig, wel sexy en vooral ook gruwelijk

We hebben in no-time al vier acts gezien. De vijfde is Ultimate Crumpets die Guided by Voices gaat spelen. Ook weer zo’n legendarische gitaarband. Het is een redelijk natuurgetrouwe set. Vier van de meer bekende nummers van GBV komen voorbij, waaronder een niet lullige uitvoering van Game Of Pricks. Vanaf het podium klinkt wederom een welgemeend “Gefeliciteerd Vera!”. Het is niet de eerste keer deze avond en het zal niet de laatste keer zijn. En intussen wordt het lijstje met acts waar we thuis weer meer naar willen luisteren langer en langer. Ook dit optreden doet ons verlangen naar meer. 

De volgende act, het duo Kilo+++, pakt het wat anders aan. Zij gaan de lokale rammelpunkband Sexy Dex eren. Het tweetal komt op met speciaal gemaakte Sexy+++ shirts aan. De vier bandleden van Sexy Dex staan inmiddels vooraan om van het optreden te gaan genieten. Er is een lekker overspannen drummachine en er is een raggende gitaar. Kilo+++ speelt twee nummers van Sexy Dex en twee eigen Kilo+++-knallers. Je kunt gewoon niet niet blij worden van deze geëxalteerde electropunk. 

En hoe is de sfeer tot nu toe? Deze is nog steeds gemoedelijk. Er zijn korte sets en regelmatig een pauze. Tijd dus om bier te halen en bij te kletsen. Iedereen lijkt iedereen te kennen. Het is een avond vol vriendschap. De boel staat echter nog niet in vuur en vlam, daarvoor zijn de sets, praktisch gezien, gewoon wat te kort. Het is een beetje hollen en dan weer stilstaan. Wellicht is het echter op dit moment wel even tijd om de boel eens gruwelijk in de hens te steken. Enter Evilcentric, met duidelijk de intentie om dat te gaan doen.

Het drietal van post-hardcore, postpunk en retrometal-band Evilcentric speelt drie nummers. Eerst iets van High On Fire. Vervolgens ver-metal-t Evilcentric een nummer van Dead Moon, want Dead Moon mag natuurlijk niet ontbreken vanavond. En er wordt afgesloten met een nummer van Butthole Surfers. Hiervoor komt Sil Zijlstra van Frontsector het vuurtje nog even extra oppoken. Evilcentric speelt vanavond voor het eerst met de nieuwe drummer, Aymon Cutileiro. Het publiek reageert met extra pit en je voelt een soort van ontlading. We waren al bij de les, maar nu zijn we echt wakker.

Evilcentric

Zeevonk Collectief

Beuken, Dansen en Boredom

Next up zijn de lieve mensen van Zeevonk-records onder de noemer Zeevonk Collectief. Zij gaan T. Raumschmiere spelen. We gaan richting de nacht en de muziek gaat met ons mee. Het optreden is lekker lomp en monsterlijk, met keiharde electroclash-beats en scheurende gitaren. Fa. Zeevonk - ook voor het betere beukwerk! Wij vinden het schitterend.

Thuis op het Vera hoofdpodium is natuurlijk ook de volgende act: The Homesick. En omdat vriendschap een groot onderdeel is van deze avond is het gepast een paar nummers te spelen van electropunk-band Deutsch Amerikanische Freundschaft, oftewel DAF. Met gemak en zichtbaar veel plezier zet The Homesick het repertoire van deze legendes naar de hand. De grote zaal golft op de heerlijke elektro-vibes. 

We zitten in de finale van de avond. De afsluiting wordt een knaller. Dat kan haast niet anders. Want één van de beste live-bands uit Groningen van dit moment gaat muziek spelen van één van de meest legendarische punkbands aller tijden. 

Het is rond het middernachtelijk uur en Frontsector speelt Buzzcocks. ‘Frontcocks’ staat er op een banner dat wordt opgehangen door Sil Zijlstra. We durven even niet te googlen wat dat woord zou kunnen betekenen. De band begint met Boredom. We vervelen ons niet. En de onvermijdelijke mosh wordt tot stand gebracht, al is dat voor velen toch nog een verrassing. En na Orgasm Addict en het onvermijdelijke Ever Fallen In Love (With Someone You Shouldn't Have) is er nog even een verrassend toetje in de vorm van een Boegies-cover, Hee Joh, Toe Nou Joh! Over perfecte afsluitnummers gesproken. Maar we weten wel zeker dat niet iedereen naar het advies van dat nummer gaat luisteren. ‘Hee Joh, Toe Nou Joh! Ga toch naar huis, joh!” Dat zal voor velen nog een stapje te ver gaan. De bar is nog open en er moet nog een keer extra geproost worden op Vera. Op naar de volgende vijftig jaar! Gefeliciteerd, Vera! 

Frontsector