Hoewel de zomer zowel een eeuwigheid als een seconde leek te duren, wordt het langzaam weer herfst in Stad. Bladeren veranderen van kleur, dwarrelen via de Martinitoren naar beneden en bedekken langzaam de rode stenen van de Grote Markt. Waar sommigen niet kunnen wachten om weer kaarsjes aan te steken en zich in dikke truien te hullen, is het voor anderen een moeilijke overgang. Maar gelukkig zijn er afgelopen maand genoeg nieuwe nummers uit gekomen om zowel nostalgisch herfstig bij weg te dromen als nog even het laatste beetje zomer op je gezicht te voelen. Wij zetten de nieuwe releases op een rijtje zodat ze zo in de herfstafspeellijst kunnen.

Marit Nygård | Sommige Dagen

Dat we niet allemaal elke dag fluitend op de fiets stappen en je soms het gevoel hebt dat alles – maar dan ook alles – tegenzit, dat is het thema van de nieuwe single Sommige Dagen van Marit Nygård. Begeleid door akoestische gitaar bezingt Nygård treffend dit onaangename gevoel van onbestemd chagrijn. En hoe lekker het dan is om even tegen die ene loszittende stoeptegel te schoppen, ook al lost dat natuurlijk helemaal niks op. Door de simpele instrumentatie komt Nygårds stem extra mooi tot haar recht en vooral in het laag is haar stem prachtig vol en diep. Wanneer ze in het refrein een hogere tweede stem toevoegt lijken de zinnen extra te zweven. En ja, soms kunnen we ons groen en geel ergeren aan die mensen die fluitend op de fiets zitten wanneer je zelf een rotdag hebt, maar het zachte gefluit van Marit maakt dit nummer juist extra lieflijk en zoet. Sommige Dagen is een eerlijk en puur nummer om langzaam bij weg te dromen.

Liza Dries | Nightcore

Vanuit deze dromerige fietstocht worden we in de nieuwe single van Liza Dries woest ondergedompeld in een ambient soundscape van verschillende over elkaar heen gestapelde synths. In haar nieuwe single Nightcore komt weer goed naar voren dat Liza Dries naast artiest vooral ook een erg sterke producer is. De geluiden overstemmen de tekst, maar dat is in dit geval niet storend. Het maakt het filmische geheel juist extra aantrekkelijk om naar te luisteren. En door de toevoeging van de duidelijke hyperpop-beat blijft Nightcore niet hangen in een bepaalde sfeer, maar blijft het geheel prikkelend en interessant. Als Kavinsky en Lana Del Rey samen een kindje met lichte ADHD kregen, hadden ze het misschien wel Liza Dries genoemd. In dit nummer is deze combinatie van invloeden precies in de juiste verhoudingen afgemeten.

The Vices | Gold

Één ding is duidelijk: bijna alles wat The Vices de afgelopen jaren aanraken of maken verandert in goud. Vicefest 2024 was wederom, net zoals eerdere edities van dit door de band georganiseerde mini-festival, een groot succes. Het is dan ook passend dat de mannen nu de single Gold hebben uitgebracht, een nummer van hun nieuwe album dat op 7 februari 2025 uitkomt. Gold is eigenlijk alles wat we van The Vices gewend zijn, gegoten in pak 'm beet 3 minuten. Dynamische drums, catchy koortjes en een energie om U tegen te zeggen. Maar het nummer behuist ook een zekere gejaagdheid en omschrijft treffend het gevoel van altijd maar meer en meer willen in plaats van stil staan bij wat je al in handen hebt. "Now everything’s alright, I’m still running for gold" – The Vices omschrijven hier een goudkoorts die natuurlijk helemaal niet nodig is wanneer alle singles consistent goed blijven. Een sterk nummer dat zeker nieuwsgierig maakt naar het komende album!

Jooz | zij aan zij

Wie mag het weten? Jooz mag het weten. De nieuwe single zij aan zij van Jooz is anders en minder hard dan we van de rapper gewend zijn, maar deze wat zoetere track past veel beter bij de tekst. Zij aan zij is een ode aan de mensen die naast je staan en niet zomaar weggaan. Het refrein is catchy en kan tijdens een opdreden zo door het publiek meegezongen worden. Het is een fijne frisse wind om een hiphopnummer te horen dat gaat over familie en blijvende vriendschap. Zinnen als "Wie niet deelt, vermenigvuldigt niet" en de wisselende flows blijven hangen en maken de wat zwakkere "eyo eyo"-break aan het einde van het nummer beter verteerbaar. Zij aan zij is zoet en voelt op bepaalde momenten wat makkelijk, maar door de goeie hook blijft het een lekker nummer om nog even te blijven hangen in de sluimerende nazomer.

Hister | Duuster

We sluiten onze lijst af met een nummer dat perfect de naderende herfstdagen belichaamt: de nieuwe single Duuster van Hister. Dit nummer van 5 minuten voelt zowel nostalgisch als halloweenig met zijn dissonante klanken en schurende akkoorden. Het nummer lijkt langzaam om je heen te kruipen als dichte mist op een schemerig Gronings weiland. Het lange intro mondt uit in duistere poëtische teksten en door de steeds voller wordende sound blijft het nummer dynamisch. In het duuster fluustert de muzikaliteit van deze eigenzinnige band door in elke klank. Duuster is een prachtig, dystopisch nummer vol eigenheid en puurheid en het perfecte nummer om een mistige herfstdag mee te beginnen of af te sluiten.