Het is een warme zomeravond en het beloofd nog een veel warmere avond te worden, want Burning Dixi en Traumatizer staan op het programma in de Kelderbar van Vera. Voor het pand heeft zich een groep mensen verzameld gehuld in voornamelijk zwarte kleding met hier en daar een grote hanenkam die boven de menigte uitsteekt. Wij dompelenden ons onder in bier en in de moshpit en kwamen beduusd en bezweet weer terug uit de punk chaos.

Burning Dixi

We beginnen de avond met de nog vrij nieuwe Groninsge punkband Burning Dixi. De groep werd in september 2022 opgericht en bracht het debuutalbum: Literal Punk Shit uit in 2023. De leden van Burning Dixi hebben maar één doel hebben vanavond: de kelder slopen. De bak energie die er over het publiek word uitgestort wordt meteen omgezet in een moshpit, die niet meer ophoudt totdat de band klaar is met spelen. Druipende lange haren gaan heen en weer, terwijl er hier en daar vuisten in de lucht worden gestoken en mensen mee schreeuwen met de pakkende oneliners die Burning Dixi moeiteloos rondstrooit.

De nummers vangen een puberale boosheid die omgezet wordt in volwassen punk. Binnen de kortste keren is heel de kelder aan het dampen en komt je een walm van bier gemixt met zweet tegemoet, wanneer je de trappen naar de kelder afdaalt. De mix van Engels en Nederlands in de nummers werkt goed en het is fijn dat naast de serieuzere boodschappen van sommige nummers er ook tijd is voor zelfspot wanneer Burning Dixi bijvoorbeeld een punk-versie van Hoofd, Schouders, Knie en Teen ten gehore brengt.

De avond is geopend en de muren van de kelder kleven door de dampende menigte die non stop heeft gedanst. Even op adem komen in de nu extra fris voelende lucht en dan is het tijd voor Traumatizer.

Traumatizer

Deze Haarlemse hardcore punkband heeft al heel wat gigs op hun naam staan en zijn in de Nederlandse punkscene langzaamaan een begrip aan het worden, ondanks dat de band pas in mei 2023 hun eerste optreden speelde. In maart van dit jaar bracht Traumatizer hun zelf getitelde debuutalbum uit. De gritty gitaren en noisy drums scheuren door de zaal en zangeres Anna komt er af en toe maar met moeite bovenuit. Maar wanneer haar hese stem door de muziek heen snijdt hoor je duidelijk zowel de punk als de hardcore invloeden terug.

Omdat Traumatizer een frontvrouw heeft zijn vergelijkingen zoals met Amy & The Sniffers natuurlijk snel gemaakt, maar ondanks deze associatie brengt Traumatizer een heel duidelijk eigen geluid; veel harder, hoekiger en hectischer. In de set van Traumatizer zit dan ook meer afwisseling in dynamiek en vorm, wat het publiek er trouwens niet van weerhoudt om ook tijdens dit optreden continue te moshen. Niet bang zijn, gewoon doen lijkt het motto van zowel de bands vanavond als van iedereen die is komen kijken.

Met chaos en galm in hoofden en lichamen en hier en daar een blauwe plek door de moshpits was het een avond met keiharde, meedogenloze manie. Zwetend genieten van onverschrokken echtheid.

Oftewel Punk met een hoofdletter P.