Afgelopen donderdag was het weer tijd om bij Simplon UP nieuw Gronings talent te aanschouwen. Want ook al lijkt de garderobe aan het begin van de avond angstvallig leeg, de zaal staat toch weer bijna helemaal vol als het optreden van The Soy Boys van start gaat. We zijn benieuwd wat de avond ons dit keer zal brengen!

The Soy Boys

De Groningse The Soy Boys zijn al sinds 2019 bij elkaar en zijn begonnen als coverband. Afgelopen jaar brachten ze echter al twee eigen nummers uit op Spotify, maar daar krijgen ze die drie kwartier natuurlijk niet mee vol en is het afwachten wat de mannen allemaal van stal zullen halen om de avond te vullen.

Dit resulteert in het ten gehore brengen van vooral nieuw materiaal voor het veelal jonge publiek. En nieuw materiaal spelen is en blijft spannend. Voor The Soy Boys en het publiek wat vanavond is komen luisteren blijkt dit gelukkig geen enkel probleem. Elk nummer voelt als een eigen mini-reisje op zichzelf. Ieder nummer heeft zijn eigen vibe. Het ene nummer doet denken aan Radiohead, terwijl het andere juist weer meer neigt naar Mac deMarco of James Blake. Lekker herkenbaar, maar soms is de gelijkenis iets té groot. De afwisselingen in sound houden de show wel energiek en dynamisch.

Na een catchy begin, gaan de mannen naadloos over in rustige dreamy pop om aan het einde juist weer te switchen naar blue-grass om ten slotte te eindigen met de twee zomerige surfy nummers die alreeds op Spotify te beluisteren zijn.

Met strakke muzikale breaks en mooie harmonieën, bewijzen The Soy Boys vanavond dat ze zeker wel die 45 minuten vol kunnen spelen. En ook al kan er dan als tegenargument gegeven worden dat een eigen sound nog een beetje missende is, is het duidelijk dat de Soy Boys comfortabel zijn met uitproberen en nog niet hebben gesettelt voor een vast geluid maakt het juist een interessante avond.

Lee Ellis

Na The Soy Boys zou eigenlijk Triple Mud Sundae optreden, maar dit kon helaas niet doorgaan. Hierdoor is op het allerlaatste moment Lee Ellis gevraagd om te komen spelen. Haar optreden is een enorm contrast na het optreden van The Soy Boys, maar hierdoor juist extra ontwapenend.

Lee Ellis vindt het enorm spannend, zegt ze, en dan heeft ze eigenlijk ook nog toetsweek deze week. De spanning is van haar gezicht af te lezen, maar haar stem is helder en de zachte gitaarliedjes zijn net zo kwetsbaar als de manier waarop ze op het podium staat.

Aan het einde van haar optreden gaat Lee Ellis met haar gitaar op schoot op het podium zitten en voelt het een beetje alsof we allemaal bij haar thuis zijn en ademloos luisteren naar hoe ze liedjes voor ons speelt.

Langzaam wordt de zaal extra stil en gaan de mensen ook op de grond zitten. Dit zorgt ervoor dat de sfeer intiem, vriendelijk en huiselijk blijft, wat voor Lee Ellis nu nog de beste setting blijkt. Een grotere zaal of nog meer publiek is misschien nog iets te hoog gegrepen, maar dat je zo’n mooie kleine show kan neerzetten terwijl je zo last minute bent gevraagd om te komen spelen, is ontzettend dapper. Dan kan een wiskunde toets echt wel even wachten!

Na het aftrappen van de avond door The Soy Boys met een energiek en afwisselend optreden en daarna te hebben genoten van de intieme eerste show van Lee Ellis is het tijd om de avond nog even dansend af te sluiten met DJ B.E.N. En dan gaan ook wij weer neuriënd huiswaarts.