We maken ons op voor een avond vol nederpop tijdens deze editie van Simplon UP. Waar eerst de Groningse YLVALIE als tweede act op het programma stond, wordt ze vanavond vervangen door Sabine, ook uit Groningen. Nina Wood blijkt een veelzijdige, muzikale en interessante act te zijn, hoewel Sabine toch nog wat te wensen overlaat als het gaat om haar teksten. Het was een verrassende avond.

Nina Wood

De avond begint met Nina van der Woude, ofwel Nina Wood, en haar band. De groep bestaat pas sinds vorig jaar in deze samenstelling. We horen ‘zwevende’ surfgitaren, het begin is dromerig, maar uiteindelijk worden we toch verrast met een muzikale ontlading met een scheurende gitaar en een interessante solo. De opbouw van de muziek is mooi gedaan. Dit wordt vooral vocaal goed versterkt. Nina maakt veel contact met het publiek en komt sympathiek over. Ze voelt zich duidelijk erg op haar gemak op het podium. Er is duidelijk chemie tussen haar en de bandleden, wat bijdraagt aan het geheel. Het is leuk om naar te kijken én te luisteren.

De muziek van Nina Wood zou je in de categorie nederpop kunnen plaatsen, maar eigenlijk is dat een understatement. Nina Wood en band laten namelijk zien dat hun muziek echt wel wat eigenzinniger is dan de gemiddelde hedendaagse nederpop. Teksten zijn pakkend en poëtisch, er zijn (indie-)rock elementen waarneembaar, en er is veel afwisseling tussen intimiteit en een wat rauwere manier van spelen en zingen. De afwisseling in volume, tempo en ritme maakt het interessant om naar te luisteren en houdt je er als toeschouwer helemaal bij. Dit, aangevuld met de mooie, herkenbare en poëtische teksten maakt het een bijzondere act. In alle extase is de zang van Nina niet altijd even zuiver, vooral wanneer er een klap van ontlading volgt of wanneer er wat heftiger gezongen wordt, maar storend is dat niet.

Afsluitend volgt er nog een cover van De Leven van S10, op een eigen manier. De cover is pakkend, intiem gezongen en mooi begeleid met zwevende gitaarklanken van gitarist Silas Veld. Al met al een eigenzinnige act die moeilijk is te overtreffen.

Sabine

Dan is het de beurt aan de tweede en laatste act van de avond: Sabine. De zangeres vervangt de uitgevallen YLVALIE. Sabine is alumnus van het Prins Claus Conservatorium en bracht afgelopen maand haar debuutsingle Ik Wil Verliezen uit. De muziek van de zangeres is erg dansbaar en energiek met veel elektronische elementen. Haar muziek is wel goed te categoriseren in nederpop. De band speelt goed, de zang is oké, maar daar is het ook mee gezegd.

Sabine articuleert heel duidelijk als ze zingt, wat haar een beetje in de categorie ‘musical zangeres’ plaatst. De teksten zijn daarbij niet heel speciaal. Uitspraken en teksten als “ik ben een discobal” en zinnen in de trant van “ik werk op zonne-energie, de zon laadt mij op, ik ben een zonnepaneel” slaan de plank een beetje mis en voelen ongemakkelijk. De groep weet wel veel energie in de zaal te krijgen (en vast te houden) en wordt er vrolijk meegedanst op de muziek van Sabine, maar dat lijkt meer te danken te zijn aan de orchestratie. De muziek op zichzelf is pakkend en dansbaar, maar over de teksten valt te twisten. Die doen denken aan muziek voor een aanzienlijk jonger publiek dan er vanavond aanwezig is.