Afgelopen zondagavond vierde retro-nederpop band De Koots de release van hun eerste EP Volgende Keer Beter. Naast een optreden van de band zelf kon het publiek ook genieten van Marit Nygård mét band en de Achterhoekse singer-songwriter Astronaut. Een avond gevuld met eigenzinnige Nederlandstalige muziek, lekker.

Marit Nygård

Terwijl de ruimte in en rondom de zitkuil van EM2 zich langzaam begint te vullen trapt Marit Nygård af. Ze staat niet alleen, maar speelt samen met de band De Medemensen. Marit verpakt jong zijn en de onzekerheden die dit met zich mee kan brengen, of simpelweg moeilijkheden in het leven, in hoopvolle Nederlandstalige muziek. De teksten en muziek van Marit zelf zijn al erg pakkend, en raken de juiste snaar. De band weet hier nog een mooie extra laag aan te geven. Er valt niets op aan te merken.

Naast de traditionele samenstelling van drums, gitaar en basgitaar wordt er rijkelijk afgewisseld met saxofoon, toetsen én is er achtergrondzang. Wat ook afwisselend is, is het optreden zelf en de diverse invloeden van andere genres die zijn terug te horen. Hier en daar een klein jazz ritme, wat dan weer mooi aangevuld wordt door de saxofoon. Naast de muziek zijn Marit en band erg begaan met het publiek, straalt het plezier ervan af en kun je daar eigenlijk alleen maar vrolijk worden. Marit bewijst tekstueel en muzikaal goed te zijn in wat ze doet, een mooie opening van deze avond.

Astronaut

Over teksten gesproken: Pelle Bast, oftewel Astronaut laat zien dat ook hij kunst kan creëren met woorden. Teksten voelen bijna filosofisch aan, maar hebben ook een goede lading humor. Die humor is ook terug te zien in Pelle zelf. Hij weet het publiek al vrij snel te laten lachen met zijn nonchalante en vrolijke houding.

De singer-songwriter speelt ook samen met een band en weet ware poëzie te combineren met muziek. Het is vrolijke Nederlandse indie, met soms een heerlijk jazzy sfeertje vanwege het tempo en de trompet. Dit in combinatie met de lichte gitaarklanken geven een heerlijk zomergevoel. De lucht begint ondertussen roze te kleuren, en de sfeer die Bast samen met zijn band neerzet sluit hier naadloos op aan.

De Koots

Dan is het de beurt aan De Koots. Hun debuut EP Volgende Keer Beter kwam 7 juni uit en dat wordt vandaag gevierd. Het geluid van de groep leunt op een nostalgisch jaren '60 gevoel en kan het beste omschreven worden als retropop. Toch heeft de band het zich wat moeilijk gemaakt door voorafgaand aan hun eigen optreden andere hele goede artiesten neer te zetten. Het begin van het optreden voelt dan ook wat vlak aan, er mist diepgang in zowel zang als het instrumentale gedeelte van de muziek. Stemmen zijn niet altijd even goed hoorbaar en missen soms wat karakter, waardoor het geheel wat sloom aanvoelt.

Gedurende de set wordt dit echter helemaal goed gemaakt. Het tempo gaat aanzienlijk omhoog en er wordt een hoop energie de zaal ingeblazen. Er wordt gedanst, en meegezongen met de al wat bekendere nummers: Vast en Boek. Het publiek lijkt nog te moeten wennen aan de eerste paar nieuwe singles van het debuut EP. Zoals gezegd klinkt de muziek nostalgisch, maar ook dromerig. Er zijn elementen waarneembaar die doen denken aan The Beach Boys, The Monkees en The Romantics. De muziek van De Koots is toegankelijk en makkelijk mee te zingen, dat wordt dubbel en dwars bewezen; het nummer Vast wordt zelfs volledig a capella door de zaal gezongen. Er volgt een knallende afsluiter waar De Koots nog even laten zien wat ze in huis hebben; knallende gitaarriffjes en solo’s, er wordt gerockt! Al met al een geslaagde avond waar alle artiesten trots mogen zijn op wat ze hebben laten zien.

Luister hieronder de nieuwe EP van De Koots: