De zomer liet enige tijd op zich wachten, maar midden juli laten de eerste zonnestralen zich eindelijk zien. De velen terrassen die Groningen rijk is vullen zich met zonnebrillen en ontblote benen, een teken dat de zomerse sfeer de provincie heeft bereikt. Maar wat is een zomer zonder muziek? Terwijl veel Groningers verkoeling zoeken in het zoute zeewater, delen wij onze ongezouten mening over de nieuwe releases van deze maand.

TikTok Tammo - Noorderplantsoun

Naast dat de terrassen volstromen, bruist ook het Noorderplantsoen zoals gewoonlijk van het leven. Tiktok Tammo, die tijdens de coronapandemie sociale media veroverde met zijn video’s en al enige tijd zijn eigen muziek maakt, heeft een nieuw nummer over dit geliefde park uitgebracht. Een gewaagde zet, zeker als je bedenkt dat Ralf Poelmans’ Het Gras van het Noorderplantsoen sinds 2007 in elke kroeg uit volle borst wordt meegezongen. De vraag die meteen opkomt, is of Tiktok Tammo’s nieuwe nummer dit iconische lied kan overtreffen. Het nummer begint ontspannen met een zachte gitaarmelodie, die al snel wordt aangevuld door het warme geluid van een mondharmonica. Vervolgens zet Tammo in met zijn karakteristieke Groningse zang. De herkenbare taferelen van een middag vertoeven in het plantsoen worden humoristisch beschreven, inclusief de blaffende honden. Muzikaal heeft het nummer een aanstekelijk meedeindeun met een hint van het country genre. Hoewel het nog niet kan tippen aan Het Gras van het Noorderplantsoen, moeten we het de kans geven om, net als het gras, te groeien.

Høksons - Tududu

Als de temperatuur je nog niet genoeg doet zweten, zal de nieuwe release van Høksons, Tududu, dat zeker wel doen. Alleen door te luisteren, waan je jezelf in een vochtige keet, doorweekt van het bier en doordrenkt met andermans zweet. De vierkoppige band uit Ter Apel en omgeving haalt inspiratie uit bands als Normaal, en dat is goed te horen in hun muziek. Het nummer draait voornamelijk om alcoholische versnaperingen, wat zorgt voor een feestelijke en herkenbare sfeer. Het samenhorigheidsgevoel wordt extra aangewakkerd wanneer het niet al te ingewikkelde refrein, Tududu, wordt ondersteund door de meerstemmige zang van een enthousiaste groep. Hoewel we in het hoge noorden geen carnaval vieren, heeft dit nummer absoluut de potentie om uit te groeien tot een echte kraker.

Waterleaf - Disappear

De nieuwe release van Waterleaf, Disappear, is het perfecte nummer om met het dak open over de snelweg te cruisen. Je waant jezelf al snel in een dromerige filmscène: armen uitgestrekt buiten de auto, terwijl je de zon tegemoet rijdt. Met geluid dat diepgeworteld is in de melancholische nostalgie van de Franse indiepop en een vleugje jaren ’80, biedt de band een perfecte balans van gitaarrifs, etherische synthesizers en pakkende teksten. Ze zouden zomaar een sterke concurrent kunnen worden van de, inmiddels al populaire, band Rondé. Op de juiste momenten komt er tweestemmigheid naar voren, vergezeld door een echo-effect dat je het gevoel heeft daadwerkelijk door een tunnel te rijden. Het nummer is buitengewoon veelzijdig, met serene rustpunten, energieke momenten en meeslepend drum- en gitaarwerk. Deze dynamiek maakt het zo boeiend dat je het keer op keer kan blijven luisteren, telkens genietend van de diversiteit die het nummer te bieden heeft. Het is een opzwepende rit van begin tot het eind.

Wanton - Tot Ik Het Je Kan Beloven

Als je ooit een zomerliefde hebt gehad en de nasleep nog moet verwerken, is de nieuwe release van Wanton Tot ik het je kan beloven perfect. De tekst: ‘Ik wil je zeggen dat het goed komt, maar kan het je nu niet beloven’ vangt de onzekerheid en hoop die velen zullen herkennen. Muzikaal gezien is het niet anders dan wat we gewend zijn van de gemiddelde Nederlandse zanger. Het past perfect in het rijtje van de bekendste namen en had daarmee net zo goed een nummer van Jan Smit of Suzan en Freek kunnen zijn. Gek is het ook niet dat de band al eerder werd opgepikt door grote mediaplatforms zoals NPO Radio 1 en 2.  Het refrein bevat de onmisbare ‘O-o-o-o’, die je gegarandeerd luidkeels zult meezingen. Tekstueel is het nummer misschien niet heel verassend, maar het valt op door zijn eerlijkheid en herkenbaarheid, vooral in de zin: ‘Als je bij me bent doen we net alsof het goed komt, totdat ik je kan beloven’.  

Artie Barrot - Wishing We Were Young

Voor een perfecte zondagmorgen, met het zonnetje dat door de gordijnen schemert, is er niets beter dan wakker worden met een kopje koffie en een nummer als Wishing We Were Young van Artie Barrot op de achtergrond. Hoewel het misschien niet geschikt is om langzaam wakker te worden, zorgt het nummer er wel voor dat je meteen in een goeie sfeer bent. Dat zijn nummers worden gecreëerd vanuit zijn zolderstudio, doet niets af aan de kwaliteit. Het is pas zijn tweede single, maar Barrot zal vanaf nu regelmatig nieuwe nummers uitbrengen, met de volgende release gepland voor 2 augustus. De tekst is prachtig en roept de kwaliteit van de jaren ’70 en ’80 weer tot leven. Helaas blijft het nummer zelf niet zo plakken als het zand tussen je tenen na een dagje strand, waardoor het de impact mist die je zou verwachten van zo’n nostalgisch geïnspireerde single. Gelukkig maakt dit het nummer perfect als achtergrondmuziek voor je ochtendritueel.