Fred Goverde kun je kennen van zijn eigen muziek, maar sinds kort ook van zijn nieuw project TAXITAXI. Deze punkrock formatie die hij samen oprichtte met Rob Schoenmakers en Rob Stefano brengt no nonsense, dansbaar protest en was de droomafsluiter van Het Beste Van Groningse bodem in Vera. We gingen met Fred in gesprek over zijn fysieke en digitale platenkast en leerden zo de artiest op een nieuwe manier kennen.

Met welke muziek ben je opgegroeid?

Dream Syndicate

''Thuis luisterden we allesbehalve the classics en meer obscure bands die voor mij als classics voelden. Mijn vader was de ‘muziekguy.’ Hij regelde dan ook het geluid bij verschillende bandjes. Via hem kreeg ik veel uit de San Fransico Paisley Underground uit de 80s en 90s mee, zoals bijvoorbeeld Dream Syndicate. Mijn moeder luisterde wel bands als Genesis en Dire Straits maar het was vooral mijn vader via wie ik veel muziek binnenkreeg.''

''Ik was sowieso pas later echt geïnteresseerd in muziek geraakt. Daarvoor lag het vooral bij lezen en tekenen. Wel kan ik me nog de eerste CD herinneren die mijn vader voor me kocht in de kringloop; een verzamel-CD van KC & The Sunshine Band. Ook vond ik toen ik klein was Ierse muziek heel mooi en betoverend. Rond mijn twaalfde ontdekte ik The Wolff en hoorde ik voor het eerst een Hammond orgel! Dit was dan ook de band waarvoor ik zelf voor het eerst een concertkaartje heb kocht."

Fred Goverde

Fred Goverde en zijn band debuteerden in 2021 met de EP gooverduh. Sindsdiens is hij niet meer weg te denken uit de Groningse muziekscene. Sindskort is hij als Freddy Sunshine vooral bezig met nummers maken en spelen met de nieuwe punk-boyband TAXITAXI. Deze nieuwe formatie komt in het voorjaar met een EP en ze speelden tijdens ESNS op Grunnsonic en Knariesonic.

Ook hebben de mannen 1 februari een single release in Simplon en staan ze 9 maart op Grasnapolsy. Mogelijkheden genoeg dus om TAXITAXI live te gaan zien de komende tijd!

Taxitaxi

Welke artiest komt het meeste voor in je platenkast?

“Ik heb veel van Bob Dylan en The Beatles. Ik denk dat Subterranean Homesick Blues mijn favoriete nummer van Dylan is. De teksten gaan zo ver door en overal is zo goed over nagedacht dat ik me echt gezien voel als luisteraar. Van de Beatles is mijn favoriete plaat Abby Road. Op dit album staan eigenlijk geen slechte liedjes. Wat ik van de nieuwe track van de Beatles vindt? Niet zo veel eigenlijk haha.”

Wat is je favoriete plaat van een Groningse artiest?

“Momenteel heb ik geen plaat van een Groningse artiest in mijn platenkast, maar een nummer van Groningse bodem die ik momenteel heel vet vind is Spiegelbeeld van DOR. De combinatie tussen de bezielde zang, maar toch ook het duistere vind ik een hele goeie mix. Ook vind ik het vet dat ze het woord oelewapper in hun tekst gebruiken. Het is eigenlijk een heel lelijk, lomp woord, maar toch werkt het.”

Welke plaat is de vreemde eend in de bijt?

Roltrap naar de maan

“Ik denk dan toch wel Roltrap Naar De Maan van Klein Orkest. Dit is plaat met allemaal kinderliedjes geschreven door Harrie Jekkers. Klein Orkest is natuurlijk vooral bekend van Over de Muur en andere 80s classics, maar dit is echt een plaat geschreven voor kinderen. Het sloot toen ik kind was heel erg aan bij mijn belevingswereld. Het is ook één van de weinige platen die ik heb bewaard toen ik bekeerd Christen werd. Ik heb toen bijna al mijn 250 platen weggedaan omdat ik het toen zag als ‘ruis.’ Maar Roltrap Naar De Maan is zelfs toen gebleven. De plaat gaat voor mij over het willen verdwalen omdat je zoveel moet. Toen Harrie Jekkers met een cabaret show in de Stadschouwburg stond, heb ik deze plaat ook door hem laten signeren en hem een EP van mezelf gegeven. Dat was wel echt een full circle moment.”

TaxiTaxi

Welke plaat is je grote favoriet op dit moment?

Egyptian Blue

“Mijn meest geluisterde en favoriete plaat van afgelopen jaar is One Million Dollars van 100 gecs. Dit nummer van het album 10.000 gecs sluit voor mij aan bij de gedachte achter TAXITAXI, namelijk: say less. In One Million Dollars zit een AI stem die de hele tijd hetzelfde herhaald. Het is meer een statement dan een echt liedje. Toen ik de eerste liedjes ging schrijven voor TAXITAXI heb ik snaren van mijn gitaar afgeknipt en ben ik gaan schrijven met het idee: 4 zinnen & no more bullshit. Met TAXITAXI schrijven we over dingen die we menen: wat we lelijk of mooi vinden in de samenleving, maar niet elk liedje hoeft een wereld opzich te zijn. En het is je goed recht om niet te willen luisteren, maar het idee achter TAXITAXI is wel: dan laten we je wel luisteren!”

Welke plaat is je grootste miskoop?

"Mijn grootste miskoop heb ik niet zelf gekocht. Het is een cadeau die ik ooit heb gekregen, namelijk: Heldenkermis van BRAAK. Het is een plaat met pompeuze protestliederen. Er zijn vast mensen die er wel van houden, maar ik vind het niet echt wat. Wel kwam ik erachter dat BRAAK de vader is van rapper Steen. Ik was niet echt op Steen; ik dacht altijd: 'ja hij zegt gewoon vaak kanker and that’s it', maar afgelopen oktober heb ik dus wel dankzij deze miskoop een 'Kadaverrap deepdive' gedaan in zijn eerste twee albums.

Hoe hij zijn teksten brengt; smijten met woorden en grofheid, is een beetje alsof je een heel mooi standbeeld kleit van kak. Ik weet nog dat Rob, waarmee ik in TAXITAXI speel, ooit tegen mij zei: ‘Wat Steen met woorden doet, daar kan jij alleen van dromen.’ Toen dacht ik haha, ja prima lul, maar inmiddels snap ik wat hij bedoeld. Dus eigenlijk was BRAAK toch een blessing in disguise.”

Bij wie moeten we de volgende keer in de platenkast duiken?

“Ik ben wel beniewd naar de platenkast van Anne Caesar van Wieren, de zanger van CAW CAW. Volgens mij heeft hij echt coole, nerdy shit. Ben daar wel echt nieuwsgierig naar want ik ken hem niet zo goed, maar hij maakt wel echt coole muziek. En anders Arnoud Swint van de Knarie!”

TaxiTaxi