Februari staat bekend als de maand van de liefde, maar deze februari stond toch wel vooral in het teken van regen, regen en nog eens regen. Druilerige dagen met her en der hoop op lente, door het opkomen van krokussen en sneeuwklokjes tussen de straatstenen en in het plantsoen. Het verlangen naar warmere en vooral lichtere dagen wordt steeds sterker en deze drang naar een frisse start klonk afgelopen maand dan ook door in de muziek. De releases van afgelopen maand waren bijna net zo wisselvallig als de wolken, maar dat heeft ons er natuurlijk niet van weerhouden er weer een paar voor jullie op een rijtje te zetten.

De Nachtwinkel | Verdwaald

De Nachtwinkel staat normaalgesproken synoniem voor beuken, schuren en vulgaire escapades, maar de nieuwe release Verdwaald van De Nachtwinkel neemt juist een meer introspectieve wending. Met teksten als ‘Vroeger was ik bang om te worden wie ik nooit zou willen zijn,’ krijgen we op deze plaat een andere kant van De Nachtwinkel te zien. Door de rustige instrumentatie komen de teksten beter naar voren, terwijl tweede stemmen en harmonieën alsnog verdwaald op de achtergrond echoën. Sommige van deze harmonieën schuren een beetje, maar dit geeft het nummer juist een extra laagje mysterie en mineur. ‘Met goedkope shampoo was ik de schaamte uit mijn haar’ is een zin die mooi de symboliek van het nummer weergeeft; terugblikken op je fouten en je schamen, maar dan wel het in een nummer kunnen gieten dat weet te raken. Verdwaald is dan ook een mooie ode aan alle spijthebbers en schaamtevoelers.  

Honey Jar | Girl from Aleppo

Honey Jar lieten zich voor hun nieuwe single Girl from Aleppo inspireren door twee Syrische vluchtelingen. Een mooi gegeven en het nummer van Honey Jar zit muzikaal dan ook prachtig in elkaar. Het nummer is gevuld met Arabische invloeden en mooie harmonieën. Maar helaas is het nummer tekstueel niet zo goed als de instrumentatie. De teksten zijn vaag en lijken niet echt een kant op te gaan. Waar Girl from Aleppo een statement had kunnen zijn, blijft dit nummer kabbelen en lijkt niet duidelijk een statement te willen maken. Natuurlijk is er ook zeker wat voor te zeggen om juist in deze tijd, waarin er vaak geluisterd wordt naar diegenen die het hardste schreeuwen, een stapje terug te doen. Toch voelt dit als een gemiste kans. Desondanks geeft Honey Jar met deze nieuwe release een stem aan de mensen die vaak niet worden gehoord en juist dat is wat muziek zo krachtig maakt.

Jadi D – Spijt

Deze maand was het natuurlijk ook Valentijnsdag. Een dag waarop veel mensen de liefde vieren, maar ook een dag die voor anderen extra zeer kan doen omdat je iemand mist of überhaupt mist om geliefd te worden of verliefd te zijn. De nieuwe single Spijt van Jadi D verpakt dit gevoel in een lekker R&B jasje. Het nummer begint gelijk met het refrein waarin Jadi D zingt: 'Als ik je zie baby, dan voel ik spijt.' Het nummer is pakkend en al makkelijk mee te neuriën na 1x luisteren. De teksten zijn pijnlijk herkenbaar. Vooral het gevoel dat je er achteraf achter komt dat je zelf misschien meer schuldig was aan het eindigen van een liefde dan je dacht komt goed naar voren in zinnen als; 'Ik denk wel aan jou jij niet aan mij, achteraf zoek ik de schuld nu bij mezelf.' Je realiseren dat je misschien zelf de red flag was inplaats van de ander, is confronterend, maar het kan je ook zoals Jadi D bezingt inzichten geven in wat je nou echt verlangt. Het tweede couplet gaat het nummer meer richting rap, een welkome afwisseling in de dynamiek van dit tot dan toe rustige nummer. Ook wanneer Jadi D het hoog in gaat, blijven haar woorden krachtig en komen de woorden van gemis juist extra binnen. Een mooie nieuwe single voor gebroken harten. 

Real Farmer | Consequence

Real Farmer gaat erg lekker de laatste tijd. Na een tour door Engeland brengen ze 8 maart hun debuut album uit met bijpassende release shows zowel in de Vera als in Amsterdam. Ja, Real Farmer lijkt de stad te ontgroeien. Toch zie je in de videoclip van de nieuwe single Consequence allemaal herkenbare Groningse taferelen voorbijkomen. Het nummer zelf wordt gedragen door een herhalende basloop die inspeelt op de zang en het nummer een soort koortsdroom-achtige pulse geeft. Deze herhaling die af en toe wordt doorbroken door tempowisselingen zowel in de instrumentatie als in de zang zorgen ervoor dat het nummer geen moment verveeld. Net als de basloop worden de explosieve teksten ook steeds herhaald; 'That I don't know, that I don't care and what they say is just a lie!' Wat ervoor zorgt dat het nummer aanvoelt als een manier om jezelf te overtuigen: want als je iets vaak genoeg herhaalt ga je vanzelf geloven dat het je niks uitmaakt terwijl je toch diep van binnen misschien juist wel heel veel fucks geeft. Weer een ijzersterkte single die nog nieuwsgieriger maakt naar het aankomende album!

Blanks | Love Situation (911)

Dan is het tijd voor nog een liefdesnoodgeval, namelijk de nieuwe single Love Situation (911) van Blanks. Dit cheesy popliedje is geheel volgens Blanks-receptuur: vrolijk ongecompliceerd en klinkt als menig ander liefdesliedje, maar verwoord wel twijfels en gevoelens die we allemaal vast herkennen. Met de zin; 'I want your hands on me, but I don’t want to lose a friend,' bezingt Blanks mooi de angst die je kan hebben om iets negatief te beïnvloeden door een label te moeten geven aan bepaalde gevoelens of mensen. Door de vele herhaling is het nummer catchy en blijft het gelijk in je hoofd hangen. Misschien te zoet voor sommigen, maar het publiek van Blanks zal dit nummer zeker weten zonder aarzelen in hun armen sluiten en tijdens optredens keihard meezingen.

WadAap ft. ZOZY | Vlinder

We sluiten onze lijst af met het nieuwe nummer Vlinder van WadAap. Deze nieuwe release gaat over je willen ontpoppen van een zoekende rups naar een fladderende vlinder. Een nummer over het zien van tegenslagen als momenten van groei en het willen en kunnen genieten van simpele dingen. Vlinder is gemaakt in samenwerking met ZOZY, die de donkerte van de beats en de lage stemmen van de heren prachtig aanvult met haar heldere vocalen. Subtiele runs en harmonieën geven het nummer een extra glans en dimensie en laten het nummer vliegen. Deze muzikaliteit gaat samen met mooie teksten als: ‘Soms gaat het wat minder maar dan switch ik up, ontpop me als een vlinder en ik fladder elke dag,’ zorgen voor een fijne flow en laat de hoop op het spotten van de eerste lentevlinders elke seconde groeien.