Komende zaterdag vindt Hybrid Festival voor de tweede keer plaats. Na een succesvolle editie in 2023 zal de avontuurlijke samenwerking tussen OOST en VERA zich dit jaar ook buiten de grenzen van de Oosterstraat bewegen. Met de Akerk en de Rabo studio van het Forum wordt het festival uitgebreid naar vier locaties. Op de nieuwe locaties nodigt Hybrid lokale initiatieven uit die dicht bij de filosofie van het festival liggen: muziek die traditionele genres ontstijgt en vooral naar de toekomst kijkt. Met deze nieuwe samenwerkingen wil Hybrid een speelplaats vormen voor lokale experimentele muziek die weinig tot geen plek meer krijgt in het reguliere programma van de stad. Ook is het een kans om het publiek lokale acts te laten zien die anders aan hen voorbij gaan. Met de vrij uiteenlopende doelgroepen van beide venues brengt Hybrid het nachtpubliek van OOST en de wat meer punk-gerichte scene in VERA bij elkaar.

Vorig jaar experimenteerde Hybrid hier al mee door bijvoorbeeld Frontsector laat in de nacht in OOST te programmeren. Waar het aanbod van lokale acts vorig jaar echter nog beperkt was, is er met de twee extra locaties meer ruimte voor dit soort experimenten. Zo krijgt het collectief ZOT in de kelderbar de ruimte om een eigen programma neer te zetten. Met de acts Guttersnipe, Amelie Feline en Truus de Groot Plays plus Instruments zoeken ze de overlap tussen schurende elektronische muziek en de punkbeweging.  

Ook is er deze editie meer plek voor experimenten in vorm en ruimte rondom de muziek. Zo wordt er in de Rabo studio ruimte gemaakt voor het lokale duo VIDEO BSTRDS, ontstaan uit een afstudeerproject van Leeuwarder videokunstenaar Vincent Westra. Samen met de Groningse producer/muzikant Daniel Alsina-Santos (tevens één van de vaste VJ’s van PAUW!) maakt VIDEO BSTRDS een meeslepende wereld van beeld en geluid waarin audio-reactieve visuals en dub-techno bij elkaar komen. De 800 jaar oude Akerk wordt deels geprogrammeerd in samenwerking met het Groningse Stroming, en jong en experimenteel DIY collectief. Zij hebben een programma gecureerd dat volledig gebruik maakt van het akoestische karakter van de Akerk. Anders dan op traditionele wijze een zaal volledig steriel maken, wil Stroming de muziek laten bestaan in de imperfecties van de ruimte zelf. Ze nodigen bijvoorbeeld de Berlijnse autoharpist Petra Hermanova uit, die begeleid zal worden op het orgel van de Akerk. Ook de in Schotland gevestigde Aliyah Enyo sluit naadloos aan bij deze filosofie. Al haar live-shows worden aangepast op het karakter van de locatie waar ze speelt in plaats van andersom.

Dat de Rabozaal en de Akerk zich perfect lenen voor experimenten in vorm en geluid, spreekt voor zich. Jammer genoeg is het bijzonder dat collectieven als VIDEO BSTRDS en Stroming gebruik kunnen maken van zulke locaties. Normaliter moeten dit soort acts zich vaak beperken tot kleine kunstgalerijen of tentoonstellingen en hebben ze niet de ruimte om hun volle visie te realiseren. Hybrid wil een leidende rol innemen door dit soort collectieven de ruimte te bieden om een show te geven zoals die in hun ogen zou moeten zijn. "Zo probeert Hybrid de onderstroom naar boven te brengen", aldus VERA’s Peter Dijkstra, een van de programmeurs van het festival. 

Hybrid Festival zal zaterdag 24 februari om 20:00 van start gaan met Malibu in de Akerk.

Voor de volledige line-up, timetables en andere informatie rondom het festival, kan je terecht op de website van Hybrid