Twee acts met een buitenlandse achtergrond die zijn neergestreken in onze mooie stad. Tijdens Simplon UP laten ze hun kunsten zien. Milda Deltuvaite weet prachtige harmonieën en interessante alternatieve ambient te creëren. Marta Popovici speelt, samen met haar gitarist, muziek dat erg doet denken aan jazz en soul. Toch hebben beide artiesten duidelijk een eigen geluid en weten ze te variëren door ook elementen uit andere genres toe te passen in hun muziek.

Milda Deltuvaite

De Litouwse Milda mag het spits afbijten. De set-up die ze om haar heen heeft staan, ziet er interessant uit. Ze bouwt haar muziek op met een loop station. Ze speelt gitaar, gebruikt dit instrument ook om een beat en baslijn te creëren, speelt toetsen en vult het geheel aan met prachtige vocale harmonieën. Het is knap hoe ze met al deze middelen muziek weet te maken. Alle elementen bij elkaar klinken als een compleet nummer, er lijkt niets te missen.

Waar vooraf aangekondigd werd dat Milda jazzstandaarden speelt, komt dit in haar repertoire van vanavond niet heel sterk naar voren. Wel is dit te horen in de twee nummers die ze al uitgebracht heeft op Spotify, vooral de pianostukken vallen hierbij op. Het is echter totaal geen gemis voor het optreden van vanavond. De muziek doet denken aan dromerige ambient, aangevuld met prachtige zang, vocale harmonieën, een stevige beat, gitaarspel, ‘zachte’ en dromerige toetsen en een diepe baslijn. Het live inspelen van muziek op een loopstation kan soms nog wel eens experimenteel aanvoelen, maar dit is mij Milda totaal niet het geval. Alles valt goed in elkaar, ze is erg muzikaal. Hier en daar maakt ze een klein foutje op haar gitaar en zit ze er een fractie naast met het tempo. Maar op echte storende fouten is de artiest amper te betrappen.

Wat soms wel een beetje overweldigt is de beat die ze creëert met haar gitaar, door erop te slaan. Verder blijft de stijl van de muziek veelal hetzelfde gedurende de show. Tempo’s wisselen soms wat af. Naast de eerder genoemde genres worden we soms ook even meegenomen in een track die wat wegheeft van ‘emotionele’ pop, maar dan wel duidelijk maar haar eigen saus eroverheen. Haar eigen geluid lijkt de zangeres duidelijk ontdekt te hebben. Teksten zijn emotioneel, herkenbaar en melancholisch. Al met al een eigenzinnige en vernieuwende act.

Marta Popovici

Singer-songwriter Marta Popovici heeft een gitarist meegenomen ter begeleiding en pakt er soms zelf ook een gitaar bij. Er is duidelijk te horen dat haar muziek veel jazzinvloeden heeft. Marta’s stem doet dan weer denken aan die van menig soulzangeres. Het is een mooie combinatie. Wel missen de vocalen soms een klein beetje diepte, maar dat lijkt naarmate het optreden vordert iets aan te dikken. Op het eerste gezicht doet haar muziek dus denken aan een rijke mix van soul en jazz. Het swingt, is vrolijk, maar klinkt toch heel bekend en is daarom niet per se origineel.

Toch weet Marta verschillende elementen uit diverse genres te implementeren in haar muziek. Waar haar muziek aan het begin vooral klinkt als soul en jazz, zijn er in bepaalde nummers ook invloeden van (soft) rock en folk hoorbaar. Mede te danken aan de verschillende manieren waarop zij en haar gitarist hun instrument bespelen. Het getokkel maakt soms plaats voor slagwerk, wat de muziek een heel ander geluid geeft. De vrolijke en swingende jazz/soul nummers maken soms dan ook plaats voor iets emotionelere muziek. Dit gaat vaak wat meer richting de andere genres zoals hiervoor benoemd. Hierdoor creëert Marta toch een eigen geluid, juist door veel verschillende facetten uit diverse genres te combineren.

Marta is een vrolijke verschijning en komt sympathiek over op het podium. Teksten komen voort uit eigen aannames uit haar leven. Ze zijn poëtisch en gaan van hoopvol tot angstig, net als de muziek zelf. Een optreden met veel variatie.