Terwijl de zomer alweer langzaam op zijn einde loopt en het momenteel elke dag nog de vraag is of je een korte broek of een jas aan moet, hebben de Groningse artiesten ook deze maand zeker niet stilgezeten. Ook afgelopen maand ontsprong er weer van alles moois uit de Groningse bodem. En omdat de bladeren langzaam weer van kleur veranderen terwijl de zomer eigenlijk nog in onze bol zit, hebben we weer een overzicht van al de kersverse Groningse releases om je op te vrolijken terwijl de zomer langzaam overgaat in de herfst.

Redson | Alles Of Niets

De Groningse rapper Redson staat bekend om een combinatie van hoge hitgevoeligheid, gecombineerd met inhoudsvolle teksten. Zijn nieuwe single Alles of Niets gaat over grenzeloos en zelfdestructief leven. Hard feesten omdat het toch niet uitmaakt en mensen aantrekken die ook in de nacht pas ontwaken. Disfunctionaliteit op pakkende electrobeats. De teksten zijn pijnlijk echt: "Ik kan roken wat ik wil, want ik haat mijn longen." Het naar jezelf zoeken terwijl je eigenlijk nog niet weet wie of wat je wilt zijn, om je dan maar te verdrinken in de nacht. Of zoals Redson het treffend verwoordt: "Ik ben mezelf allang vergeten maar ik weet niet wat ik zoek." Maar één ding is zeker. Redson heeft zijn eigen sound en stijl gevonden en ons daarmee opnieuw positief verrast.

Jooz, Jeftuz, Maximuzz, Davy | Best Friend

De nieuwe single Best Friend van Jooz, Jeftuz, Maximuzz, Davy zorgt er zo voor dat de bladeren die al een beetje herfstig beginnen te kleuren weer groen worden. Met deze zomerse tune over de liefde krijg je het spontaan weer warm. Het nummer is catchy met een terugkerend refrein: "je bent meer dan m’n vrouw, m’n homie, m’n best friend". Het nummer heeft weinig variatie in tempo of vibe, maar dit zorgt er wel voor dat de terugkerende thema’s gelijk in je hoofd blijven hangen. Sommige zinnen verdwijnen helaas een beetje op de achtergrond in de mix en zijn hierdoor soms wat slecht te verstaan. En al zijn sommige teksten misschien een beetje te cliché, de vibe met de liefde en helemaal gek op iemand zijn als thema zorgt ervoor dat dit nummer ons nog even kan laten genieten van een mooie nazomer.

Jelle Mulder | Tranenmist

Waar Jooz ons nog even laat denken dat de zomer nog niet voorbij is, zorgt Jelle Mulder er met zijn nieuwe single voor dat we de koude herfstochtenden alweer bijna kunnen voelen. Tranenmist is een troostende deken van poëzie en kalmerende gitaarklanken over het nog niet los kunnen laten van een geliefde. Met treffende woorden beschrijft Jelle het gevoel van leegte, angst en eenzaamheid na een break-up of nadat iemand waarvan je heel veel hebt gehouden uit je leven verdwijnt. Omdat het nummer muzikaal zoveel ruimte overlaat, komt Jelles heldere stem extra mooi naar voren. Vooral de tekst van het nummer raakt enorm: "Weet jij hoe het daar is? Achter de tranenmist? Hoe ver ben jij al? Want ik kom er niet voorbij." Het gevoel vast te staan in je eigen mistige hoofd terwijl iemand anders al door lijkt te gaan is herkenbaar en pijnlijk, maar doordat het nummer zo klein en kwetsbaar is geproduceerd voelt het ook als een troost. We weten allemaal dat de mist ooit weer opklaart.

Steeby | Rat Race

Soms worden we geleefd door het leven. Wanneer de molen maar doordraait is het soms moeilijk om bij onze eigen principes te blijven. Ook Steeby realiseert zich dat dat geen manier van leven is en beschrijft in zijn nieuwe single hoe hij zich staande houdt in de Rat Race called life. Ondersteund door jazzy piano en lowkey beats beschrijft Steeby hoe hij ook van troebele dagen de waarde is gaan inzien. Ookal vliegt het leven je vaak voorbij, door bij jezelf te blijven en jezelf niet uit het oog te verliezen kun je meer uit het leven halen dan continue het gevoel hebben dat je achter de feiten aan het aanrennen bent. Een lekkere nieuwe single voor in je ochtendafspeellijst. Als een rat race zo klinkt, sign us up!

Waterbolk | WATERBOLK.II

Wanneer je naar de nieuwe EP van Waterbolk luistert is het net alsof je een minileven afspeelt op een ouderwetse projector. Schimmige dia’s met gruizelige korreltjes die in net meer dan een kwartier een dagboek van je leven aan je voorbij laten gaan. Zo is ook elk nummer van deze EP een dia en speelt elk nummer, zo lijkt het, een episode uit het leven af. Van een liefdesverhaal in Op een dak in Barcelona naar wanhoop, angst en de dood in Totdat de Grond. De soms lieflijke, dan weer haast schelle stem van zangeres Eva snijdt door de ziel, om dan weer moeiteloos om te schakelen naar haast kinderlijk en lief. De teksten zijn abstract en poëtisch en de instrumentatie wisselt van kabbelend naar opzwepend naar onheilspellend. En ook deze wisselingen in zowel thematiek als instrumentatie doen denken aan de verschillende fases van het leven. Een kunstwerkje in EP-vorm gegoten. Misschien niet voor iedereen, maar zeker het luisteren waard.

CLAY! | Broken

De nieuwe Groningse band CLAY! heeft deze maand ook hun eerste single uitgebracht: Broken. Broken is geschreven op de Groningse bodem door 3 jongens die allen uit de provincie komen. De naam CLAY! verwijst naar de stevige kleigrond waarop de fundering van de band is gebouwd. CLAY! is geboren vanuit zeer uiteenlopende achtergronden en dat is in Broken ook wel een beetje te horen. Het geluid van de band is krachtig en strak, maar het klinkt ook alsof de band nog een beetje aan het zoeken is naar een eigen geluid. Broken staat muzikaal als een huis, maar mist wat essentie of diepgang. Ook zorgt de haast theatrale Engelse uitspraak van de leadsinger ervoor dat het soms een beetje tè wordt. Maar voor een eerste single van deze kersverse Groningse band maakt het ons zeker nieuwsgierig naar meer.

 

Met deze uiteenlopende lijst hopen we dat we weer een mooi boeket hebben kunnen maken van de nieuwe Groningse muziek en je hebben kunnen verrassen met oude en nieuwe Groningse acts.

CYNN | Insomnia

Vorig jaar riepen we CYNN’s Not Forever al uit tot beste nummer van 2019. Dit jaar bewijst ze met Insomnia dat dit geen toevalstreffer was. In dit laatste nummer van de Groningse zangeres zijn alle aspecten die Not Forever zo’n lekker nummer maakten ook weer ten overvloede aanwezig. Het nummer kent een spontane intro, maar gaat al snel over in de kenmerkende, ietwat trage zangpartijen en vele uithalen die we van CYNN kennen. Op deze opname pakt ze flink de tijd, waardoor het nummer bijna vijf minuten duurt. Daardoor ontstaat het risico dat je aandacht verslapt en je de draad kwijtraakt, maar als het refrein weer start slepen de zangpartijen je er weer bij de haren bij. Al met al weer een lekkere popsong om in deze periode waarin iedereen toch tijd zat heeft van te genieten.