Zaterdag was het weer tijd om de kelderbar te vullen met muziek. Om 23:00 staat bijna de hele kelder in Vera al vol en wordt er met verwachtende blikken gekeken naar het kleine podium gehuld in blauw licht. Het publiek is gemêleerd en heeft er zin in, want zeg nou zelf: wie heeft er nou geen zin in een zaterdagavond vol rock en punk op een paar goedgevulde vierkante meters? Wij in ieder geval wel!

MELLIE

De avond wordt geopend door de Duitste band MELLIE. In mei 2019 werd MELLIE als band opgericht in Leipzig. Rechtstreeks uit hun eigen denkbeeldige midden jaren 90, is MELLIE een Noisepop-band die kunstzinnigheid en mysterie vermaalt tot onvoorspelbare milde maar luide Avant-Pop-songs. De muziek van MELLIE werd geprezen om hun eigenzinnige Avant-Pop en lichtgewicht "Sonic-Youth-Remembrances".

MELLIE speelt in verschillende formaties, maar vanavond zijn ze met z’n drieën gekomen. De clips van MELLIE hebben een DIY-gevoel en het artwork is erg kleurrijk en speels en dit valt ook te zeggen over de muziek die de band maakt. Nerveuze baslijnen en herhalende coupletten vullen de kelderbar met een dromerige mist met hints naar bands als Sonic Youth en The Cure. De baslijnen, vaak gebroken door stormachtig helder drumwerk, dragen de muziek naar voren, om dan meteen over te gaan in vreemd zwevende, dan ineens boze gitaarharmonieën. MELLIE maakt hiermee zeker indruk, maar door de monotone show blijven de nummers eerder zweven in de ruimte dan dat ze echt aarden.

Hands Off

We konden bijna niet gelopen dat de tweemansband Hands Off nog nooit eerder in de kelderbar had gespeeld. De band bestaat uit Janneke de Boer op gitaar en zang en Tim Daniël Stienstra op drums en zang. Tim komt uit Groningen en Janneke heeft roots in het noorden, maar komt uit Wierden in Overijssel. Hands Off is een bekende in Vera: The Hands Off Project, een terugkerend festival waarbij ze DIY-artiesten uitnodigen om op zoek te gaan naar de mogelijkheden van livemuziek, is al een paar edities een groot succes en deze avonden zijn dan ook een geweldige toevoeging aan de Groningse muziekscene.

Maar vanavond geen andere artiesten die een podium krijgen dan Hands Off zelf, dat hun kelderbardebuut maakt. Geen tijd te verliezen dus en daarom zit rustig erin komen er natuurlijk niet in. Hands Off begint meteen hard en de kelderbar vult zich met een geluid waarvan je bijna niet kan geloven dat het alleen door twee mensen wordt geproduceerd. Vooral de bijna schelle scherpe vocalen van Janneke schreeuwen gelijk pure punk. Ook de super strakke drumpartijen van Tim zorgen ervoor dat iedereen in de zaal gelijk mee is.

Vanaf het begin is duidelijk hoe goed deze twee op elkaar zijn ingespeeld. De nummers zijn kort maar doeltreffend. De energie die het koppel door de Vera laat gieren blijft consistent en wordt alleen onderbroken door een ironisch polygoonbericht. Er wordt zelfs een voorzichtige moshpit ingezet wanneer het glanzende halfuurtje van de band bijna voorbij is. ‘No one has to stay in line,’ en dat laat Hands Off maar weer eens duidelijk zien. De kelderbar lijkt wel uitgevonden voor bands zoals Hands Off en hopelijk is dit niet de laatste keer dat we ze hier zullen treffen.