Blanks kickt vanavond zijn Nederlandse toer af met een uitverkocht optreden in de kleine zaal van de Oosterpoort. Nog voor supportact Jet van der Steen moet beginnen is de zaal al afgeladen vol. Veel jonge jongens en meiden wachten geduldig, maar uitgelaten op hun Groningse muzikale held. Er hangt een serene, vrolijke sfeer. Van de popmuzikant, die bekendheid verwierf met zijn slimme gebruik van social media, verschenen vorig jaar vier singles. Begin dit jaar kwam daar het populaire 'Breathe In Breathe Out' bij. Vanavond komen alle hits voorbij in een wervelende set waarin Blanks de nieuwsgierige fans zelfverzekerd en dansend beloont voor hun loyaliteit. Liedjes als 'Higher', 'Better Now', en 'What You Do To Me' wisselen elkaar in hoog tempo af in een kleurrijke show. Blanks is helemaal in shape en klaar voor zijn Nederlandse toer!

Nederlandstalige liedjes

In de volle zaal is het eerst de beurt aan het prille talent Jet van der Steen. Dat Jet kan zingen en met plezier voor publiek staat liet ze vorig jaar al horen en zien tijdens de Popronde. Vanavond staat ze met haar drummer, toetsenist en gitarist op het podium. Ze brengt haar Nederlandstalige liedjes zoals Onbekend met overgave; de grootte van het publiek lijkt haar niet te imponeren. Dat haar gelijkmatige liedjes technisch goed in elkaar zitten en gemakkelijk van de tong rollen heeft een gunstige uitwerking op haar stage presence. Als het knappe optreden bijna voorbij is vraagt ze de aanwezigen of de handen alvast de lucht in mogen voor Blanks om op te warmen. Daarna krijgt ze een bulderend applaus.

Magische show

In de pauze brult iedereen mee op Dancing Queen van ABBA en Unwritten van Natasha Bedingfield. Dan dimmen de lichten, nemen de muzikanten plaats op het mistige podium en doemen de eerste klanken op uit de duisternis; de show is al magisch als Blanks nog niet eens op het podium staat. Als er voldoende spanning is opgebouwd verschijnt ook de zanger ten tonele, om treffend te openen met Chasing After Memories. Het publiek is direct laaiend enthousiast en schiet vooraan in de dansmodus. Blanks zweeft lichtvoetig over het podium, raakt elke noot en laat - in pak - laconiek een stoere solo horen op de elektrische gitaar. Zijn zakelijke look vertaalt hij moeiteloos in een volwassen liveshow, waarin entertainende liedjes als Dance Like This en Home Without a Heart de revue passeren. Blanks introduceert de band en zingt Happy Birthday met het publiek voor de jarige geluidsman, die even naar het podium komt vanwege een technisch probleem.

Instant feelgood-effect

De kleuren op het podium veranderen van blauw en roze in oranje en geel. Blanks verdwijnt even backstage om zich om te kleden. Dan is hij weer terug en krijgt het optreden een vervolg. De synthesizers fleuren elk liedje op met de herkenbare eightiesvibe en hebben een instant feelgood-effect. Tijdens Lost in the Moment horen we een weergaloze gitaarsolo en zingt iedereen uit volle borst mee. Het ontbreekt de show in z’n geheel niet aan pit en zowel Blanks als band hebben geen enkele moeite om de muzikale wind in de zeilen te houden. Het publiek juicht als de Blanks de banjo in de aanslag brengt voor Bittersweet en maakt hartjes in de lucht.

Spannend en oprecht
Bij sommige artiesten deert het nu eenmaal niet of je ze met een orkest op de Ossenmarkt plant tijdens Serious Request, in een bomvolle tent op Eurosonic of in Spot met een eigen show. De optredens van Blanks blijven ondubbelzinnig vrolijk, spannend en oprecht; zelfs na drie keer. Ben je benieuwd geworden en toe aan een dynamische liveshow vol springerige, herkenbare popliedjes? Ga het dan meemaken; Blanks toert tot en met juni door het land.