Nu de culturele sector in zwaar weer verkeert, steunt NPO 3FM de popsector met de Maand van de livemuziek. In het kader hiervan staat popliedjesschrijver Blanks vanavond in Vera met garagepopband The Vices als support act. In eerste instantie doet de avond bijzonder aan; de grote zaal staat vol tafeltjes en stoeltjes voor de 25 bezoekers die een ticket konden winnen of kopen. Maar als The Vices beginnen te spelen, klinkt het alsof de zaal is volgepakt met mensen. Hierdoor verdwijnt direct elke gedachte aan de coronacrisis. Dat de jongens spelen alsof hun leven ervan afhangt is ook niet vreemd, de beide optredens worden live uitgezonden op 3FM. Blanks doet er een half uurtje later nog een schepje bovenop met een swingende act vol vrolijke popliedjes, die inmiddels ook over de grenzen bekend zijn. Als de crisis overwaait staat hij dit najaar met zijn Going Places Tour op verschillende Europese podia.

Passie en ambitie

Presentator Yoeri Leeflang oefent vanaf het podium nog even de wave met de kleine schare enthousiaste aanwezigen. Niet veel later gooien The Vices een half uur lang de beuk erin met liedjes van de vijf singles, die ze in een krappe anderhalf jaar tijd uitbrachten. Vol overgave vermaakt de 3FM Talent het publiek met melodieuze rocksongs zoals Life Grows en de nieuwe single Boy, die qua sound doen denken aan Britse grootheden zoals Arctic Monkeys en The Strokes. Hiervan klinkt vooral Boy als een echte wereldhit. De band uit zich door middel van mooie gitaarsolo’s, laat de liedjes soepel in elkaar overlopen en spint het laatste liedje lang uit. Met een combinatie van surf rock, indie pop en garage vertalen de vier mannen hun passie en ambitie in een krachtige en indrukwekkende show.

Sweaters en coronamuziek

Dan is het tijd voor Blanks. Met een drummer, toetsenist, basgitarist en in een eenvoudig voorkomen start hij een swingende show waarin vrolijke beats, coole synthloopjes en nieuwe, tijdens de coronacrisis geproduceerde muziek de boventoon voeren. Na het opbeurende Silly People en een rustiger liedje speelt hij Bittersweet mee op de banjo. De eenvoudige en populaire deuntjes van Blanks, zoals Sweaters, blijven gemakkelijk in het gehoor liggen en spreken een groot publiek aan. Op YouTube heeft hij meer dan 1,2 miljoen abonnees en op Spotify is zijn cover van Post Malone’s Better Now meer dan 12 miljoen keer afgespeeld; een hele prestatie voor een Groningse artiest.

Handjes in de lucht

Maar dat Blanks ook live niet teleurstelt bewees hij in december al, toen hij op de Ossenmarkt onder begeleiding van een orkest met verve zijn hit Everything’s Changing ten gehore bracht tijdens de eindshow van Serious Request. Deze hit horen we vanavond niet, maar dat vinden de de 25 voornamelijk vrouwelijke bezoekers die speciaal voor Blanks naar Vera gekomen zijn, niet erg. Ze zingen alle liedjes mee en gooien begeesterd de handjes in de lucht. Voordat iedereen er erg heeft is het optreden alweer ten einde en kunnen zowel Blanks als Vera en de luisteraars tevreden zijn; deze bijdrage aan de symbolische concerttour van 3FM was een doorslaand succes.