In 'een duik in de platenkast van' vragen we elke maand een pure muziekliefhebber naar de meest speciale platen in zijn/haar verzameling. Op advies van Joost Dijkema zijn we in gesprek gegaan met Jurgen Veenstra, bekend van Avery Plains, MOAN, en in het verleden onder andere ook van Moonlizards. Zijn muzikale output door de jaren heen blinkt uit in afwisseling. Zou de inhoud van zijn platenkast ook al zo gevarieerd zijn?

Waar ben je mee opgegroeid?

T-Rex - 20th Century Boy

“Als ik kijk naar wat er thuis bij ons aan muziek gedraaid werd door mijn ouders, dan herinner ik me Nana Mouskouri, Abba, The Cats, Jim Reeves en John Denver. Ik heb na het overlijden van mijn moeder het cassetteboxje gekregen met tapes van onder andere deze artiesten. De muziek waar ik op een gegeven moment veel naar luisterde was glam-rock. T-Rex verafgoodde ik. Ik leerde de band kennen via de Duitse televisie. Dat haar van Marc Bolan, zijn poses en het nummer 20th Century Boy, nog altijd hakt die song er in bij mij. De grote sprong richting alternatieve muziek kwam toen mijn geschiedenisleraar me meenam naar Vera. Ik was zeventien. The Birthday Party speelden en mijn leven stond op z’n kop. Mijn leraar duwde me steeds naar voren, want ik vond die gasten super-intens en was bang voor ze. Maar die vernietigingsdrang, dat waanzinnige gitaargeluid van Rowland S. Howard, it blew my mind.”

Jurgen Veenstra

 

We kennen Jurgen Veenstra als zanger en gitarist die onder andere heeft gespeeld in Moonlizards, Erectromorph, Kempes, en bij Meindert Talma. Tegenwoordig is hij de frontman van Avery Plains, waarvan in april een nieuwe 10” uitkomt. Daarbij is hij ook nog zanger bij sludge-kwartet MOAN. Bovendien komt er als wh^rl van hem in het najaar een lo-fi soloalbum uit op Tiny Room Records. Qua muzieksmaak is hij, zoals hij dat noemt, een genre-vrije alles-snuiver. Maar uiteraard met preferenties: “Mijn favoriete band aller tijden is noiseband Unwound. Ik zweer erbij.”

Wat is je favoriet van een Groningse artiest?

Harm Wierda - 777

”Harm Wierda is een toetsenwizard van de bovenste plank. Hij is een erg goede muzikant, onder andere bekend van Planet Orange, Harm’s Fork en Sexton Creeps. Dit album - 777 - bevat heel abstracte brouwsels. Het is uitgebracht op Jan Pier Brands’ WHAM WHAM label. Je hoort ergens vleugjes Suïcide langskomen, maar het is vooral een super-gefreakte toetsenplaat die zijn weerga niet kent. Deze plaat gaat far-out. Hij heeft een waanzinnige muzieksmaak, daar zul je wel achterkomen als je hier naar luistert.”

Wat is de vreemde eend in de bijt?

André van Noord - Godverdomme Godverdomme De Liefde Godverdomme De Dood

"Omdat ik verder niks heb op het gebied van Nederlandstalige singer-songwriters ga ik voor André van Noord. Zijn plaat Godverdomme Godverdomme De Liefde Godverdomme De Dood is uitgebracht door Zea’s Arnold de Boer op Makkum Records. Van Noord was een unieke Nederlandstalige singer-songwriter. Soms schreeuwend, dan weer zalvend fluisterend mijn binnenoor kietelend, wat een machtige plaat. Ik zag hem in Simplon tijdens een tribute avond in verband met het overlijden van Corno Zwetsloot van Space Siren. Dat optreden vond ik toen nog niet heel geweldig, maar ik had ook niet veel aandacht, ik kwam net binnen en moest nog acclimatiseren. André van Noord leeft helaas niet meer. Zijn plaat is me onder de huid gekropen en gaat daar nooit meer weg.”

Wat zou meer waardering mogen krijgen?

Radian - Juxtaposition

“Meer waardering? Ach wat kan mij dát schelen. Ik vind het geweldig om de enige te zijn die een act waardeert. Zijn ze lekker van mij! Zo’n nerd ben ik wel.” “Maar goed, ik ga voor de band Radian. Het hele oeuvre mag wel meer gewaardeerd worden, maar met name Juxtaposition vind ik prachtig. Er is binnen de muziek veel ruimte, het is zeer geconstrueerd maar komt toch over als improvisatiemuziek. Ik heb ze helaas nooit mogen zien. Howe Gelb van Giant Sand speelt mee op één van hun platen en dat vind ik dus de minste. Deze muzikanten luisteren diep naar elkaar: zo’n prachtige concentratie. Is dit avant-garde? Vind ik soms een vies woord, maar je moet toch wat; vooruit, avant-garde.”

Wat is je grootste miskoop?

“Miskopen deed ik vroeger wel eens, toen ik nog blind kocht en afging op de hoes of de hoesinfo. Tegenwoordig heb ik wat ik koop meestal al wel gestreamd of geluisterd. Ik koop me niet alleen suf, ik download me ook suf.” “Ik heb jarenlang platen van The Byrds en Crosby, Stills, Nash & Young in de kast gehad. Ik ga ze postuum dissen als miskoop, allemaal weggegeven. Net als Led Zeppelin. Death to Led Zeppelin, AAAARRGGHH….gimme Sabbath!

Bij wie moeten we de volgende keer in de kast duiken?

Cashmyra Rozendaal van, jawel, Cashmyra. Ze is een zeer intrigerende persoon en gitariste. Stikjaloers ben ik op haar gitaargeluid en ze is een goede lyricist. Ik ben zo benieuwd waar het allemaal vandaan komt.”