In 'een duik in de platenkast van' vragen we elke maand een pure muziekliefhebber naar de meest speciale platen in zijn/haar verzameling. Dit keer gingen we op bezoek bij Mark van der Ploeg van traumahelikopter. De zanger/gitarist houdt heel erg van muzikanten die hun eigen plan trekken. Hij streeft er niet per se naar om van al die helden het oeuvre compleet in huis te hebben, maar voor één specifieke artiest - uit Frankrijk - maakt hij op die regel een fanatieke uitzondering.

Waar ben je mee opgegroeid?

The Rolling Stones - Through The Past, Darkly (Big Hits Vol. 2)

“Met name van mijn moeder heb ik de nodige dingen meegekregen. Ik hoorde regelmatig David Bowie, Leonard Cohen en The Beach Boys. En ze is een groot fan van Bob Dylan. Er werd trouwens thuis ook veel klassieke muziek gedraaid.” “Ik heb nog een paar platen van mijn moeder in de kast staan, zoals van Neil Young. Niet heel obscuur allemaal, maar dit heb ik allemaal wel van haar meegekregen. Heel specifiek kan ik me deze Stones-plaat herinneren: Through The Past, Darkly, een verzamelaar. Dit album stond op in de auto als we op vakantie gingen naar Frankrijk. En nog steeds draai ik The Rolling Stones heel graag.”

Mark van der Ploeg

Van der Ploeg is bekend van traumahelikopter en je kunt zijn stem ook horen in een podcast-serie die hij samen met Peter Weening maakt, Trash That Podcast. Op 20 januari komt het langverwachte nieuwe album van traumahelikopter uit, Save Yourself. Zoals te verwachten houdt hij erg van gitaarmuziek, maar hij geeft aan dat zijn muzieksmaak steeds breder wordt: “Ik ben tamelijk avontuurlijk, er komt steeds meer bij. Ik ben op dit moment best wel into ambient bijvoorbeeld.”

Mark van der Ploeg

Wat is je favoriet van een Groningse artiest?

Joost Dijkema - Time Thief

“Mijn keuze hier is het album Time Thief van Joost Dijkema. Joost ken ik al heel lang, al vanaf mijn jeugd; van de middelbare school en de bandjes van toen. Ik heb een keer met Joost en zijn broer Jeroen samengespeeld in de oefenschuur op het erf van hun ouders en Joost heeft een keertje last-minute bij traumahelikopter gedrumd als invaller. Als muzikant is hij ontzettend gedreven. Hij heeft zichzelf alles aangeleerd en hij blijft zich ontwikkelen. In Nederland is hij überhaupt een van de weinige gitaristen die zich bezighoudt met de fingerpicking-stijl.”

Wat is de vreemde eend in de bijt?

John Coltrane - Blue Train

“Muzieksmaak is persoonlijk en ik streef geen enkele volledigheid na in mijn collectie. Wat ik in de kast heb staan zijn platen die ik in de loop van de jaren heb leren kennen en die me geraakt hebben. In die zin kan er nooit een vreemde eend tussen staan. Maar dat gezegd hebbende, ik ben heel voorzichtig met jazz begonnen. En deze plaat heb ik van een vriend op mijn verjaardag gekregen: John Coltrane - Blue Train. Het is wel heel leuk om in de jazz te duiken. Dit grooved ook als een malle. Het is nog wel wennen, maar er zit toch een attitude in de muziek die heel erg goed is.” 

“Er is één ding dat ik nog wel kwijt wil. Ik hou er dus niet van om per se te moeten completeren. Maar daar is één uitzondering op, en dat is de Franse zanger Jacques Dutronc. Hij is de enige die ik echt al jaren verzamel. Ik heb een hoop van hem, met name ook de singles. Hij heeft hele scherpe teksten ook vaak.” 

Mark van der Ploeg

Wat zou meer waardering mogen krijgen?

“Dit vind ik een lastige vraag. Dat weet ik eigenlijk niet zo goed. Er zijn veel acts die mij aanspreken, maar die nooit mainstream succes zouden kunnen hebben. Dan zou er misschien ook wel iets kapotgaan, daar zit wellicht een spanningsveld. Ik vind pop geen vies woord overigens, er wordt geweldige popmuziek gemaakt. Maar ik denk wel dat ik altijd op zoek ben naar een bepaald type tegendraadse heroïek. Je zou bijvoorbeeld kunnen luisteren naar de band Beat Happening van Calvin Johnson. Calvin Johnson is een goed voorbeeld van iemand die zijn eigen weg koos. Hij was iemand die in de tijd van de opgefokte hardcore punk juist met een lage baritonstem ging zingen. Dat was op zijn manier heel provocerend. Dat je het lef hebt om dat te doen, dat vind ik dan heel sterk.”

Wat is je grootste miskoop?

“Platen zijn duur op dit moment. Dus ik koop vrij gericht en ook dingen die ik graag wil hebben. Dus een miskoop zit er niet tussen. Ik heb ook weinig miskopen van vroeger. Ik kom uit de Napster-tijd, dat je dingen ging downloaden en uitproberen. Heel veel van die bands die ik toen ontdekte draai ik ook nu nog steeds met plezier. Maar ik heb wel eens het tegenovergestelde gehad, een mazzeltje. Op Marktplaats kom je af en toe nog wel eens een koopje tegen. Ik heb daar eens het album One Day In New York van Alex Chilton gekocht voor € 20,- dat uiteindelijk iets van € 75,- waard is: een bijzonder album op een gek Japans label.”

Bij wie moeten we de volgende keer in de kast duiken?

“Joost Dijkema, met de hartelijke groeten van mij. Ik hou erg van jaren zeventig country/folky dingen zoals Gram Parsons en Townes Van Zandt bijvoorbeeld, en ik vermoed dat Joost dat ook wel kan waarderen. Maar ik ben ook benieuwd naar zijn andere keuzes. Zo weet ik dat hij ook groot punk-liefhebber is.”

Joost Dijkema’s nieuwe album - After Thunder Sun - is nu ook uit. Er is een releaseshow op 13 januari 2023 in Vera. 

Traumahelikopter staat 23 februari in Vera met hun nieuwe plaat Save Yourself

De Dutronc-collectie van Mark van der Ploeg