De bovenverdieping van Simplon is omgetoverd tot een zomers tafereel. Er hangen fruitballonnen aan de muur en er worden gratis aardbeiencocktails uitgedeeld. Het opstarten duurt allemaal wat lang, maar gelukkig staan dj Daddy Long Dick en dj Zaneta voor ons klaar met ophypende dansbare muziek om de tijd te overbruggen. Het belooft een goedgevulde avond te worden met maar liefst 4 optredens.

Simona

De avond wordt afgetrapt door Simona. De ruimte lijkt te stomen, net als haar sensuele muziek. Simona is sexy, prikkelend en vrolijk. Normaal staat ze met haar band op het podium, maar deze avond doet ze het in haar eentje. Met prachtige zang en een goede performance weet ze het publiek mee te krijgen. Ze heeft een actieve houding en veel interactie met het publiek.

Doordat er geen band bij is, mist het optreden wel een live-element. De muziek klopt, maar heeft niet dezelfde energie als wanneer er meer mensen op het podium staan. Verder is er vrij veel delay op Simona's zang, waardoor de stem laat binnenkomt.

Maar er blijft genoeg over om echt van het optreden te genieten. De muziek heeft een R’n’B-sfeertje met dromerige noten en een poppy ondertoon. De drijvende intense beats zetten een zwoele sfeer neer. Simona's muziek is veelbelovend en we zullen vast meer van haar horen.

Dakota Sluiten

Op nummer twee van het programma staat Dakota Sluiten: op synth gebaseerde elektronische Spaanse pop. Het dynamische duo weet met alienated tonen een transcendentale setting neer te zetten. Uptempo muziek wordt afgewisseld met melancholische stromen aan geluid. De donkere, diepe tonen hebben iets mysterieus. De verlichting is op deze sfeer afgesteld, zo zijn er vooral twee schaduwfiguren te zien. Met een experimentele stijl worden de elektronische beats vergezeld door diepe zang en funky snaargeluiden.

Er heeft zich inmiddels meer publiek in de ruimte verzameld en er wordt zelfs hier en daar gedanst. De zangeres beweegt misschien nog wel het meest. Al springend en dansend draait ze in het rond. Ze gaat meermaals het publiek in om daar met iedereen die dat wil mee te dansen.

De muziek is erg DIY, maar op een goede manier. Zo wordt er aan de hand van een mobiele app een keypad gebruikt en wordt er veel gespeeld en uitgeprobeerd. Dat klinkt misschien ongepolijst, en dat is het ook wel een beetje. Toch werkt het uitstekend en past het eigenlijk wel bij de show.

Graaflandgraaf

Opeens staat het podium van de bovenzaal van Simplon vol. De vijf mannen van Graaflandgraaf zijn klaar om al hun energie de ruimte in te gooien en het publiek doet maar al te graag mee. Zo gezegd, zo gedaan: het is een optreden vol enthousiasme en kracht. Mensen zijn vol overgave aan het headbangen, er wordt gedanst en flink wat afgeschreeuwd. De hele performance zit bomvol expressie.

De muziek van Graaflandgraaf is niet in één genre te vatten. De basis bestaat uit alternatieve rock, gecombineerd met tal van andere invloeden. Denk aan meertalige teksten, elektronische muziek, ska en punk. Waar het ook onder valt, de cynische humor spat er in ieder geval vanaf.

Graaflandgraaf bestaat uit veel instrumenten en een hoop lekker raggen. Artiesten die zich vol overgave inzetten. Het is erg theatraal en over de top. Het publiek geniet enorm en de artiesten ook.

de Best

De avond is bijna ten einde, maar er wacht ons nog één optreden. De laatste act blijkt het wachten meer dan waard. de Best (voorheen popprophet) is rapper, producer en beeldend kunstenaar. Hij neemt het publiek mee op reis door zijn nummers. Verhalend vertelt de Βest waar teksten over gaan en welke emoties achter zijn nummers liggen. Zo ontstaat er een extra lading en voelt het publiek zich meer verbonden met de artiest.

De Best rapt over problematiek en komt met scherpe bars. Teksten over de zwaarheid van het bestaan, opgroeien met armoede en in contact komen met vrouwen via Instagram. Sommige nummers zijn Engelstalig, andere Nederlandstalig, maar alle teksten gaan diep. Met harde beats en een goede flow blaast hij het publiek omver.

Zodra een nummer klaar is, maakt de stoere houding plaats voor de lieve en vrolijke man achter de muziek. Vol van waardering naar het publiek verschijnt er een oprechte glimlach bij de artiest. Zijn eerlijkheid valt te bewonderen en hij weet waar hij het over heeft. Naast zijn muzikale talent heeft hij ook humor. Zo sluit de Best af met een remix van Beyoncé, waar het publiek helemaal wild van wordt.

De avond werd afgesloten door de dj’s die ook in de pauzes draaiden. Al met al was het een avond vol verassingen en een verscheidenheid aan muziek. Zeker een goede afsluiter van het UP-seizoen. Op naar de volgende!