De allerlaatste dag van deze Noorderzon-editie is gelukkig ook een mooie. In de eerste plaats komt dat door het weer. De zondag doet zijn naam eer aan en het Noorderplantsoen baadt de hele dag in aangename warmte. Het vele publiek komt daarnaast ook om te genieten van al het andere wat deze afsluitende dag mooi maakt: een steekijsje, een biertje, Swinder en De Likt.

Swinder zet de toon

Bij het vallen van de avond staat op het Dok Gronings eigen: het vijfkoppige Swinder. Deze sympathieke mannen wekken de indruk zo uit een lokale kroeg te zijn gekomen. Dat ligt niet ver van de waarheid, dit is in ieder geval een thuiswedstrijd voor ze. Bas Schröder en consorten speelden ook op voorgaande edities van Noorderzon. Toch is dit podium bijzonder voor ze, meldt Schröder tussen de nummers door: ‘Elke Groningse band droomt van een optreden op het Dok’.

Dat ze niet voor niets op deze plek zijn geprogrammeerd, blijkt uit de set die ze het volgende uur laten horen. Vooruit, de muziek zelf is niet het meest origineel en kunstzinnig in elkaar gezet, maar perfect voor de vroege avond op Noorderzon is het wél. Het is namelijk muziek die lekker in het gehoor ligt, waar het publiek op mee kan wiegen met een drankje in de hand en een oude bekende in het zicht. Het zet de toon voor de rest van de avond.

De sfeer wordt extra kracht bij gezet door de humor die de mannen van Swinder met zich meebrengen. Niet alleen in de teksten is droge Groningse humor te vinden (zo gaat afsluiter ‘Mesienes’ volledig over landbouwmachines), ook tussen de nummers door is daar ruimte voor. Zo grapt Schröder over de vijver voor hem: ‘Ach ja, we zijn wel lege dansvloeren gewend,’ en vraagt hij aan het publiek of de eenzame bejaarden hun hand op willen steken. Al met al maken muziek, sfeer en humor het een fijne show.

Swinder

Swinder - Noorderzon 2019

De Likt bouwt een feestje

De eer om Noorderzon 2019 af te sluiten gaat naar de hiphoppers van De Likt. Hier geen thuiswedstrijd, want De Likt is zo Rotterdams als de Euromast. Gelukkig blijkt al gauw dat ze ook daar in de Randstad weten hoe je een Gronings festival afsluit in stijl.

Het lekkere weer, het feit dat het de laatste avond is en reputatie van De Likt hebben heel wat mensen naar de vijver gelokt. Alle ogen zijn gericht op het Dok en zoals inmiddels traditie is liggen er ook een aantal bootjes voor het podium. Het publiek wordt niet teleurgesteld: zodra de eerste beat klinkt is de toon gezet. Frontman Jordy Dijkshoorn springt over het podium alsof hij nooit moe zal worden en dit feestje voor altijd duurt.

En een feest is het zeker, door de fijne combinatie van goede, funky beats en creatieve rapteksten. Op het podium worden de beats in elkaar gezet door John van Beek en Giorgi Kuiper. Deze laatste pakt er ook af en toe een keytar (combinatie van een keyboard en een gitaar) bij voor extra spectaculaire geluiden. De muzikale omlijsting van Dijkshoorn’s teksten die deze twee verzorgen, is niet de standaard beat die we van andere hiphop-acts gewend zijn. Hier zit een muzikaliteit en creativiteit in die het geheel naast een leuk feestje, ook interessant maakt.

Crowdsurfen met een bootje

Jordy Dijkshoorn staat erom bekend dat hij maar al te graag crowdsurft. Op Noorderzon wordt dat echter lastig, aangezien er voor het dok geen mensenmassa, maar een vijver te vinden is. Toch laat hij zich niet tegenhouden. Waar Dijkshoorn aan het begin van de set nog omloopt naar de zijkant van het publiek om zich op handen te laten dragen, springt hij later met bootje en al in de vijver. De feestvreugde bij het festivalpubliek wordt hierdoor nog meer aangewakkerd.

Het is jammer dat de set na de toegift, die wordt gegeven in ruil voor een koud biertje uit een van de bootjes voor het podium, dan echt voorbij is. Dubbel jammer, want het betekent ook het einde van deze Noorderzon. Maar het publiek gaat dankzij deze afsluiter toch met een euforisch gevoel naar huis.