Wat gaat het weer snel! Nu hebben we de maand juni ook alweer gehad. Het was een maand met een recordaantal zomerse dagen, en dus heel erg droog. Als je daar niet goed tegen kon, had je gelukkig nog de frisse, nieuwe tracks van Groningse bodem. Er was voor elk wat wils, van coole pop tot verkwikkende Americana en chille jaren 90 rock.

CYNN | Still Figuring Things Out EP

De tweede EP van CYNN is weinig verrassend. Want we weten waar ze toe in staat is. Still Figuring Things Out doet qua titel vermoeden dat CYNN nog steeds wat zoekende is, maar wat betreft de kwaliteit is er weinig mis. De EP klinkt buitengewoon aangenaam en alle zes de nummers zijn in de basis meer dan uitstekend. Je hoort fijne elektronische indie-pop, met mooie mijmerende teksten. Je kunt er lekker op bewegen, maar gewoon alleen luisteren met je ogen dicht is ook een fijne optie. Al met al klinkt alles eigenlijk heel logisch en natuurlijk. Maar dat betekent wel dat het nergens schuurt of uit de bocht vliegt. CYNN hoeft zich echter nergens achter te verschuilen: Still Figuring Things Out is gewoon een heel fijne EP, de ideale metgezel voor sprankelende zomervakantie-avonden.

Blanks | Nobody Knows

Het is knap gemaakt, Nobody Knows. In die zin dat Blanks precies weet welke elementen een grote impact zullen maken op zijn publiek. Zoals een zeer eenvoudig en direct meezingbaar ohooohoo-wohoho-refrein. Hij weet het echter wel weer smeuïg te brengen. Onder andere door afwisselend te rappen en te zingen, en vanwege een toch iets meer spannende productie. Gewaagd? Valt wel mee. Uiteindelijk valt alles weer precies op zijn plek. Zo gaat dat nu eenmaal bij Blanks.

Dan and the Middle Men | Bleeding Heart

Bij de voorlopig laatste Van Groningse Bodem-sessie wist de band Dan and The Middle Men een fijne, relatief ongecompliceerde rockshow neer te zetten. Bleeding Heart, de nieuwe single, is net zo fijn en ongecompliceerd. Het is heerlijke, stevige jaren 90 rock met uitstekende tempowisselingen. Het nummer is allesbehalve wereldschokkend als je op zoek mocht zijn naar innovativiteit. Het leunt met name onbeschaamd op lekkere rock-clichés namelijk. Maar dat geeft niet. Want vooral klinkt het plezier van de band zelf erin door. En dat werkt buitengewoon aanstekelijk.

Jonathan Rhodes | Wonderful

Wonderful is de eerste single van het aankomende album van verhalenverteller en Americana-singer-songwriter Jonathan Rhodes, Live At Het Rode Hert. Dat wordt een akoestisch livealbum, Jonathan Rhodes Unplugged als het ware. Rhodes wordt op dit album ondersteund door zijn vaste gitarist Daniël Tanate op dobro en gitaar en Johan Stolk van Them Dirty Dimes op mandoline en banjo. Wonderful is dus een redelijk uitgekleed nummer. Daardoor worden twee zaken direct heel duidelijk blootgelegd. Dat Rhodes - aan de ene kant - een uitstekend songwriter is, met verhalen waar je met plezier naar weet te luisteren. Maar aan de andere kant mis je voor de extra beklijving wel wat doorleefdheid in de performance. Wonderful is mooi maar verwacht dus geen modder aan de cowboylaarzen.

Voltanz | Fly By Night

We weten het even niet. Waar moeten we mee beginnen? Wellicht bij het feit dat de band Voltanz altijd wel goede ideeën heeft, maar dat het niet altijd in de uitwerking daarvan even succesvol is. Fly By Night heeft heerlijke elementen, het is een soort van electro-rock dat wel lekker klinkt en naar het einde toe precies op de juiste manier naar een gevleugelde climax toe gaat. Prima wat dat betreft! Maar onderweg is het toch verdorie niet consistent genoeg. Onder andere de vibe verstorende gitaarlicks verbazen. Fly By Night mist al met al  - met name in het middenstuk - een duidelijke vliegroute.

WATERBOLK | Kieuwen

Voor een heerlijke portie psychedelisch gitaargeluid gecombineerd met poëtische teksten moet je bij WATERBOLK zijn. Kieuwen is de tweede release van WATERBOLK van dit jaar en stelt wederom niet teleur. Het nummer is lekker uptempo en is op een bepaalde manier melancholisch vrolijk. Wellicht dat een direct herkenbaar haakje wat gemist wordt door sommige luisteraars, maar nimmer wordt er echt achter het net gevist. Naar het einde toe gaat de boel lekker los en wordt even het ruime sop gekozen. Ondanks dat blijft het qua totale beleving een compact nummer. Kieuwen vist als toptrack heel opzichtig naar de nodige complimenten! We zijn erg nieuwsgierig naar de aankomende nieuwe EP.

CYNN | Insomnia

Vorig jaar riepen we CYNN’s Not Forever al uit tot beste nummer van 2019. Dit jaar bewijst ze met Insomnia dat dit geen toevalstreffer was. In dit laatste nummer van de Groningse zangeres zijn alle aspecten die Not Forever zo’n lekker nummer maakten ook weer ten overvloede aanwezig. Het nummer kent een spontane intro, maar gaat al snel over in de kenmerkende, ietwat trage zangpartijen en vele uithalen die we van CYNN kennen. Op deze opname pakt ze flink de tijd, waardoor het nummer bijna vijf minuten duurt. Daardoor ontstaat het risico dat je aandacht verslapt en je de draad kwijtraakt, maar als het refrein weer start slepen de zangpartijen je er weer bij de haren bij. Al met al weer een lekkere popsong om in deze periode waarin iedereen toch tijd zat heeft van te genieten.