De feestmaand is weer voorbij, en na de uitbundige viering van het Beste van Groningse Bodem in Vera, waarin The Vices er met de winst vandoor gingen, is er inmiddels een nieuw muzikaal jaar aangebroken. Toch blikken we in deze editie van Nieuw van Groningse Bodem nog eenmaal terug naar vorig jaar. En wel naar de maand december, waarin onder andere WadAap met een nieuw album op de proppen kwam en Them Dirty Dimes een heus kerstlied aan de man brachten.

traumahelikopter | Geen Zon

De nieuwe single Geen Zon van traumahelikopter heeft het geluid dat als zodanig typisch traumahelikopter is; rauwe gitaarrock, rechttoe rechtaan. Of rock-’n-roll met de felheid van punk, het is maar hoe je het wilt noemen. Geen Zon is Nederlandstalig, anders dan de twee eerdere singles van de band: Please Don’t en Sarah. Een opvallende keuze, die de verwachtingen voor het aankomende album alleen maar verhoogd. Het laatste album van traumahelikopter Competition Stripe verscheen in 2016, daarna was het even stil tot er vorig jaar twee nieuwe singles verschenen. Zanger Mark van der Ploeg werkte tussendoor aan zijn andere project Mark Lada’s Golden Arches en bracht een podcast uit met Peter Weening. In januari verschijnt het nieuwe album van traumahelikopter Save Yourself.

Electropoëzie | Lekker Lachen Met Renate Op De Gang

Van de hand van Electropoëzie verscheen in december hun derde single van 2022. Op de energieke track Lekker Lachen Met Renate Op de Gang laat de dance/electro-act zich van de melodieuze kant horen. Behalve een vervormde zangstem en het gedicht van Hans Hoeverloo is op de achtergrond is een gestoord gelach te horen. Halverwege het nummer is er ruimte voor een ludieke saxofoonsolo, daarna volgt er een intermezzo van klokkenspel en orgelmuziek, en nog weer laster ontaardt de muziek in iets dat nog het meest lijkt op een gospelachtige jingle. Deels maken deze wendingen de nieuwe release lastig te plaatsen, aan de andere kant kun je zoiets van Electropoëzie verwachten.

WadAap | Troep

WadAap bracht vorig jaar de nieuwe single Geef Me Light uit, die op plek 50 eindigde in Het Beste van Groningse Bodem. In december dropten ze ook het album Troep. Het tweede album van de hiphoppende apen Richard de Bruin en Douwe Nieboer opent met de chille track Cynisch, die qua sound wel iets weg heeft van de Hongaarse electro-act Yonderboi. Met name de ritmische titeltrack Troep klinkt goed en doet denken aan het vrolijke geluid van Typhoon, eigenlijk net als de rest van het album. Op maandags komen de Groningse rapper en beatmaker samen om te sparren over het leven en dat is wat je op het nieuwe album terug hoort. Het duo wil ook hiphop maken met een “message”. Behalve een kritische noot over de aanpak van de pandemie horen we met behulp van cynische humor en knipogen dan ook onder meer rap over anders denken, rennen naar “de Hemmes”, wilde haren kwijtraken en samen lachen om de troep die we maken. Met als belangrijkste boodschap dat we wat liever moeten zijn voor elkaar.

Them Dirty Dimes | Let’s Pretend (It’s Christmas Time)

Ook verscheen er in december een kerstsingle van Them Dirty Dimes. Aan het lieflijke liedje Let’s Pretend (It’s Christmas Time) is eigenlijk niks aan te merken, behalve dat het met 2:17 minuten een vrij korte release is. De piano en zang vormen de basis van de melodie van het nummer. In de tekst geeft de groep belangrijk advies. Ze geven mee dat je in donkere dagen waarop er geen einde lijkt te komen aan de winter en dat wanneer de kerstboom zijn naalden verloren heeft en de dagen zo donker zijn, je maar het beste kan doen alsof het Kerst is. En daar hebben Them Dirty Dimes natuurlijk gelijk in.