Ook in november heeft de Groningse muziekscene niet stilgezeten en zijn er weer mooie releases verschenen! Hieronder hebben wij een kleine selectie voor jullie samengesteld.

Wanton | Avondzon

De Groningse popartiest Wanton, ook wel bekend als Wim Beukema, heeft afgelopen maand zijn tweede album uitgebracht, “Avondzon” genaamd. Het album begint met de gelijknamige opener. Een muzikaal landschap die het geheel op passende wijze aftrapt. De tweede track, Afstand, begint instrumentaal, maar al gauw maken we kennis met de stem van Wanton. Afstand is erg catchy en blijft zeker hangen. Muzikaal is het ook dik in orde. De combinatie van stem en muziek ligt erg lekker in het gehoor en het nummer sluit af met een herhaling van de openingszin. Hierdoor wordt de twijfel van de hoofdpersoon over zijn relatie onderstreept. Daarna gaan we verder met Rome. Dit is een stapje terug in vergelijking met het vorige nummer. Het begint met een lekker akoestisch gitaartje, waarna de rest van de band invalt. Het refrein is erg sterk en is wederom erg catchy. Ook dit nummer straalt de sfeer van de tekst van het nummer goed uit “Ik durf eindelijk weer te dromen”. Na alle twijfel voelt de hoofdpersoon zich weer beter en dat straalt het nummer van begin tot einde uit. Warmte en hoop sprankelen uit dit nummer. Nu Jij Hier Bent is eigenlijk pas compleet het tegenovergestelde en straalt de pijn na een moeilijke relatie uit. Hierna gaat Avondzon verder met Wanneer Komt De Tijd Terug, een lekker nummer waarin Wanton wat meer met zijn stem speelt. De uithalen en de iets rauwere klanken zijn een fijne afwisseling van de rest van de nummers, waardoor dit nummer er iets meer uitspringt dan de rest van het album. Op In De Nacht vat de band eigenlijk het hele album samen, er zitten elementen in uit de rest van de liedjes, maar klinkt toch fris en anders dan de andere nummers. Op de afsluiter Blind Vertrouwen nemen de drums wat meer de voorhand en klinkt het iets minder poppy en wat rauwer, het is een goede afsluiter van het album. “Want als het moet, komt het dan goed?” Dit album kwam zeker goed! 

Luister het album hier

Voltanz | Control

Pat Tuil en Dan Finx zijn de geestelijke vaders van de band “Voltanz”. De naam Voltanz bestaat uit een combinatie van de woorden Volta (draai, wending) en Tanz (dans). De band bracht afgelopen maand de single Control uit. Een nummer wat lijkt te bestaan uit een mix van Grunge, Pop, Noise en Electropop. Deze combinatie van stijlen zorgt voor een bijzondere sound. Door het droneachtige effect van de herhalende partijen voelt het nummer als een soort muzikale wals. Door de fuzzy gitaren in het refrein, wordt je uit een soort trance getrokken en weer teruggezet in de realiteit. De band doet dus zeker het ‘Volta’ gedeelte van de naam eer aan. Op het einde van het nummer gaat zanger Tuil met zijn stem een aantal octaven omhoog, wat voor een geheel anders dan verwacht outro zorgt.

Luister de single hier

 

Small Town Bandits, Danytha & Bert Hadders | Zonnestralen

Small Town Bandits is een popband uit Groningen, bestaande uit Ruben Van Hemmen, Gijs Arends, Selim Boukhris en Rik Huizing. Op dit nummer werd samengewerkt met Danytha en Bert Hadders. Het nummer is geschreven voor de week tegen kindermishandeling. In het nummer wordt gezongen over de relatie van een onzichtbare hoofdpersoon met een vriend/vriendin. De hoofdpersoon merkt dat er dingen spelen, maar vraagt er nooit over door en komt naderhand tot de conclusie dat hij/zij meer had willen doen. Het resultaat van deze samenwerking is een goed nummer, waarop alle zanglijnen samengesmolten lijken. De combinatie van verschillende stijlen maken het nummer verfrissend. Het bespreekbaar maken van kindermishandeling staat voorop in het nummer en het is goed dat dit thema aangesneden is op een dergelijke manier.

Luister de single hier 

Huub Prins | Onverdoofd

Ook deze maand heeft Elias Elgersma (YukoYuko, The Homesick), alias Huub Prins, niet stilgezeten. Na de release van de single Krokodillentranen heeft Prins afgelopen maand Onverdoofd uitgebracht. Wederom flirt hij hier met eighties invloeden en synthpop.De moderne eighties vibe laten je bijna verlangen naar neonlichten en fluorescerend geklede sporters in aerobics video's.  Vanaf de eerste seconde knalt het nummer naar binnen. Wederom met catchy melodieën en diepzinnige teksten. De enige valkuil van deze muziek is dat het misschien wat eentonig kan worden. Elias werkt hier hard tegen werkt door gebruik te maken van zang. Het nummer ligt lekker in het gehoor, luistert makkelijk weg en is fris.

Luister de single hier

Maestro | Something Else

Maestro is een band die al een tijdje meedraait in de scene. Zij werd namelijk gevormd in 1989 door Orion Roos (Vortex/Metal Bats). In de tussentijd zijn bandleden gekomen en gegaan, en hebben ze in de huidige formatie de single Something Else uitgebracht. Ondertussen zijn ze aan het werk aan een volledig album. Something Else is een rechtstreekse throwback naar de glam metal en hardrock uit de jaren tachtig en doet gelijk denken aan bands als Twisted Sister, Quiet Riot, The Scorpions etc. Something Else begint gelijk met grof geweld, waardoor het nummer ook gelijk zijn grootste troef uitspeelt. Dat is jammer, gezien het een sterke hand is. Als outro van het nummer heeft de band gekozen om het tempo wat te verlagen, om een wat melodieuzer stuk te laten horen. Het is een rechttoe rechtaan rock nummer, wat makkelijk in het gehoor ligt.

Luister de single hier

Orange Skyline | Sunny Days

De Groningse band Orange Skyline bracht afgelopen november weer een single uit. Sunny Days neemt je zijn modern psychedelisch intro gelijk mee naar beter weer dan wat je in november zou verwachten. Het psychedelische intro wordt al gauw aangevuld door zwaarder gitaarwerk en meer garage/indie klinkende zangpartijen. Het nummer luistert lekker weg en is op een goede manier herhalend, de kracht van het nummer zit dan ook in de herhalende gitaarpartijen. Voor dit nummer heeft de band de gitaar van Lee Ranaldo (Sonic Youth) gebruikt en dat hoor je dan ook zeker wel terug (maar de geheime kracht van het nummer is natuurlijk het tamboerijntje). De combinatie van rauwe zang en dronende gitaar doen je verlangen naar beter weer en bier bij een liveconcert. Dit is zeker weten een podiumknaller!

Luister de single hier