In 'een duik in de platenkast van' vragen we elke maand een pure muziekliefhebber naar de meest speciale platen in zijn/haar verzameling. Op advies van Mijke Eryng zijn we in gesprek gegaan met Ralf Koopman, ook bekend als DJ en showhost The RalfenatorX. We kwamen bij hem langs in de studio op de zolder van Vera, net na zijn laatste Vera Weekly Show van het seizoen. Hij had een tas vol platen meegebracht.

Waar ben je mee opgegroeid?

The Replacements - Let It Be

“De eerste muziek die me is bijgebleven is Boudewijn de Groot op de achterbank naar vakanties toe, en Pé en Rinus. Ik ben pas op mijn 17e echt zelf met muziek bezig gegaan. De eerste cd die ik brandde van een vriendje van me was Americana van The Offspring. Maar voor deze opgave had ik twee keuzes in mijn hoofd. Allereerst Ten van Pearl Jam. Op zich een fantastische plaat, al kan ik er zelf nu niet meer naar luisteren. Daarom heb ik gekozen voor Let It Be van The Replacements, wat mij betreft het allerbeste album ooit. Ik weet nog dat ik een keer op de fiets zat, en ik luisterde heel veel naar bootlegs van Pearl Jam. Toen kwam The Replacements een keertje ergens voorbij en toen realiseerde ik me dat rockmuziek dus ook zó kon klinken. Je kunt net zo goed zulke goede poppige liedjes hebben en tegelijkertijd ontzettend cool klinken. En ook de onderwerpen waren geestiger. The Replacements zie ik nu als mijn ultieme opgroeiband.”

Ralf Koopman

 

Ralf Koopman is bekend onder de naam The RalfenatorX. Hij is DJ en presenteert de Vera Weekly Show, live te volgen via het twitchkanaal van Vera Groningen. Vrijdag 8 juli jl. was de laatste uitzending van het eerste seizoen. Als je Ralf vraagt naar zijn muzieksmaak geeft hij aan dat hij erg houdt van liedjes en melodieën. “Het moet niet te moeilijk. Ik heb vroeger ook heel veel Tool geluisterd en Sunn O))) en ik ben heel veel naar Roadburn geweest. Dat vond ik toen heel erg leuk maar ik ben helemaal geswitcht naar popmuziek. Dat je een nummer voor het eerst hoort en direct herkent dat het een leuk liedje is.”

Ralf Koopman

Wat is je favoriet van een Groningse artiest?

Earth Control - Ik Tolereer Je Zoals Je Bent

“Eerst een shoutout voor Vox Von Braun’s Rich and on Wheels. Ik vind dit album heel catchy. Ik ga echter voor Ik Tolereer Je Zoals Je Bent van Earth Control, uit 2011. Wat mij betreft is Earth Control de coolste band uit Groningen ooit. Het is erg low-fi, en de liedjes zijn hilarisch. Het gaat eigenlijk nergens over maar het is verdraaid catchy. Er zitten zoveel goede hooks in. Dit album is een beetje een tijdsdocument voor mij. Ik werd rond die tijd veel actiever in Vera en dan leer je zoiets kennen omdat je de mensen van de band - Bert en Marcel - een beetje kent. De onderwerpen van Earth Control zijn bizar. Zo hebben ze bijvoorbeeld een nummer over een agent die zijn autoriteit wat kwijt is, en aan het eind van het nummer zijn auto kwijt is.”

Wat is de vreemde eend in de bijt?

Burial - Untrue

“Ik heb bijna geen elektronica op plaat, maar wel het album Untrue van Burial. Ik heb er gisteravond nog in bed naar geluisterd. Ik hou wel van elektronica maar niet van het allermoeilijkste. Dit Untrue is meer dubstep en het is fantastisch geproduceerd; vooral het nummer Archangel. Hier is geen sprake van effectbejag, dit speelt meer op emoties en gevoel. Veel muziek waar ik naar luister, is gemaakt om hooks te hebben. Dan heb ik bij dit soort platen dat er dan wat meer ontspanning is, dat er geen gevecht is om je bij de les te houden. Het brengt je hoofd wat tot rust.”

“Ik wil nog wel een eervolle vermelding kwijt voor The Carpenters - The Singles. Het verhaal van The Carpenters is even zo rock-’n-roll romantisch als dramatisch. Ik had eens een documentaire gezien over The Carpenters, en dan ga je toch anders naar de muziek luisteren. En de waardering volgde.”

Wat zou meer waardering mogen krijgen?

Wheels On Fire - Liar Liar

“Ik noem twee platen die in mijn top vijf aller tijden staan. In eerste instantie Hippies van de band Harlem, een garagerock-bandje. Het album staat propvol de meest aantrekkelijke gitaarrockliedjes die je ooit gehoord hebt.” 

“Maar de meest ondergewaarde plaat is van Wheels On Fire: Liar Liar. De band is al eens hier in Vera geweest. Vlak daarna - midden in de tour - is de drummer weggevallen en is de band uit elkaar gegaan. Ze hebben uiteindelijk in totaal drie platen gemaakt. Het klinkt een beetje als Reigning Sound, maar dan heel blij. Meer mensen moeten dit gaan luisteren. Als je een keertje over straat wil huppelen is dit een heel goede muziek om naar te luisteren. Als je houdt van uptempo garagerock, met af en toe wat liefdesverdriet-vibes, dan moet je gewoon dit hebben.”

Ralf Koopman

Wat is je grootste miskoop?

Willy Moon - I Wanna Be Your Man

“De eerste die ik laat zien is een album van Blind Shake: Breakfast of Failures. Die heb ik eens bij Elpee gekocht.” “Ik wil  nog wel het belang van Elpee benadrukken, en dan natuurlijk vooral Jan Kooi. Eigenlijk is mijn hele platenkast en muzieksmaak van Jan Kooi afkomstig.” “Ik had deze plaat gekocht na hun concert. En toen lag hij een tijdlang op de stapel, maar was ik ‘m wat vergeten. Maanden later ontdekte ik dat het een misprint was, het label zat helemaal scheef.” “Maar wat echt het verschrikkelijkste is wat ik ooit heb gekocht, dat is een single van Willy Moon: I Wanna Be Your Man. De synths zijn walgelijk. Ik was in Londen en ik wilde wat souvenirs meenemen en ik dacht dat het wel een dansvloerhitje zou zijn. Maar het is volledig een pose. Dat gevoel heb ik bij geen enkele ander item uit mijn collectie; het is bedacht.”

Bij wie moeten we de volgende keer in de kast duiken?

“Hier heb ik lang over nagedacht. Dit was wellicht nog moeilijker dan de vragen zelf.” “Ik werk al sinds de oorsprong van nachtcafé Warhol daar als DJ. De laatste tijd een stuk minder, maar nog steeds af en toe. Maar het lijkt me dus heel leuk om de eigenaar van Warhol, Jan Hammingh, het woord te geven.”

Uitzending gemist?

Deze editie van ‘een duik in de platenkast van’ was 8 juli jl. live te volgen op het twitchkanaal van Vera Groningen. Wil je het gesprek - met de muziek en nog meer verhalen - eens helemaal terugzien? Klik hier.