Veel van de bands, boekers, organisatoren en gedelegeerden beginnen het op de vrijdag al een beetje te voelen: de vermoeidheid. Veel van hen hebben immers al twee dagen lopen netwerken, bandjes te checken en eierballen zitten happen. Maar veel veel stadjes is de vrijdag hét moment van Eurosonic. Overal muziek en veel gezelligheid. En die energie sleept de rest wel weer mee. De derde dag van Eurosonic Nooderslag voelt daarom altijd extra bijzonder. Tijdens deze avond gingen we eventjes langs bij twee verschillende sessies om de sfeer te proeven. De showcase van Calidus in Buckshot, en die van Novko tijdens de Mozy Sessions.

Zelfverzekerde poprock

De poprockgroep Calidus organiseert twee dagen aan muziek in café Buckshot tijdens Eurosonic, Ze hebben muzikale vrienden als Max Poolman en Seb Zukini gevraagd om een riedeltje te komen spelen, en zetten uiteraard zelf ook een set neer. Een mooie gelegenheid om de formatie een keertje live te zien. 

De (aan)kleding van de band is geheel in lijn met wat je zou verwachten als je de muziek van Calidus hoort. Een nette outfit met leren puntschoenen eronder, keurig en presentabel. De boel is er duidelijk tot in de puntjes verzorgd en er is goed nagedacht over hoe men zich wil presenteren. En zo klinkt de set van Calidus ook. Met nummers als Really Me, Meet My Expectations en de meezinger Gold heeft de groep een paar gelikte popnummers in huis. Deze worden dan ook keurig en vrijwel foutloos gespeeld, en bij Gold komt de sfeer er in de zaal lekker in. Een degelijke set, die halverwege een kleine afslag maakt voor een cover van Bitter Sweet Symphony van The Verve, om vervolgens weer op het rechte pad terug te komen. Het is een show waar weinig op valt aan te merken. En dat is ook wel een beetje jammer. Iets meer spanning zou de groep wellicht goed doen.  

Dieselmotor Novko

Dan door naar The Student Hub, waar Mozy Music een sessie organiseert. Hier spelen Muylike en Novko, afgewisseld door spoken word artiesten van Noordstaat. In de hal van de Hub is een gezellige hoek ingericht waar de acts kunnen spelen, voor het scorebord van de pingpongtafel. Hoewel de hal op zich niet de meest sfeervolle plek in het gebouw is, heeft de organisatie er toch nog wat van weten te maken. Als Novko nét iets te laat begint, geheel volgens ESNS traditie, stroomt de hal snel vol, wat de ruimte wat minder groot laat aanvoelen. 

Het is de vierde show van de groep tijdens ESNS, en wellicht is het de vermoeidheid, maar het duurt even voordat het drietal op gang begint te komen. In een van de eerste nummers gaat een uithaal van Taska Smit gaat helemaal de verkeerde kant op, en hier en daar zitten wat haperingen. Ook is het geluid niet helemaal goed afgesteld, waardoor de boel wat uit balans voelt. Maar de groep weet zich gelukkig te herpakken en bij Just For You, de single van vorig jaar die hoog eindigde in Het Beste van Groningse Bodem, lijkt alles weer helemaal te kloppen. De uitvoering van Just For You is daarmee ook meteen het hoogtepunt van de set. Een ongelooflijk sterk nummer waarin de ietwat schelle zangstem van Taska helemaal tot zijn recht komt. De rest van de set weet de energie goed vast te houden, maar mist nog zo'n lekkere banger.