Het gratis toegankelijke Wolfsonic-festival wordt georganiseerd door De Witte Wolf, het enige echte metalcafé van Groningen. Op woensdag speelden hier al Torrential, Lies!, Bladecrusher, en Axis Mundi. Wij zijn nu aanwezig op de donderdagavond. En ook voor deze avond geldt dat het op papier een mooi gevarieerd en lekker zwaar programma is: van stonermetal tot deathmetal, maar ook met punkrock uit Drenthe. We proberen er zoveel mogelijk van mee te krijgen, want ook hier zijn we gewaarschuwd: kom op tijd, want vol is vol.

2Destroy

De kroeg De Witte Wolf is bescheiden in grootte. We zien bij binnenkomst dat de bands vanavond staan opgesteld tegen de verste wand. Als publiek sta je er al met al snel bovenop. De avond begint met een trio uit Zwolle, 2Destroy. Tot vorig jaar heette de band nog Toy Destroy, maar het roer is omgegooid muzikaal gezien. Het speelse er wat van af zou je kunnen zeggen. 2Destroy speelt een combinatie van groove- en trashmetal. Zodra de band begint te spelen is het meteen raak, de sfeer zit er goed in. Het is tevens een headbangersfeest: de haren vliegen in het rond. En ook al staat de kroeg staat al aardig vol, er is nog ruimte voor de bezoekers om te dansen. De Zwollenaren zetten een hard geluid neer en het valt in zeer goede aarde. Het trio maakt indruk en de reacties op deze act zijn positief. Na afloop horen we duidelijk iemand zeggen: “Ze speelden superstrak!” 2Destroy mag zeker nog een keer terugkomen wat ons betreft. Het was lekker hard, maar kan het nog harder vanavond?

2Destroy

Black Fuse

Black Fuse

Vervolgens is het aan Black Fuse om de boel eens lekker te doen kortsluiten. Het vijftal voelt zich hier thuis. De Witte Wolf is de stamkroeg van de band en dat blijkt. De groep heeft zelfs een nummer met de titel The White Wolf, weten we van een eerder optreden. De Groningers hebben net de laatste hand gelegd aan een nieuw album en kondigen aan vanavond veelal nieuwe nummers te gaan spelen. Black Fuse speelt keiharde stonermetal. Zelf noemen ze het Stoner with a Boner! En het is duidelijk dat ze thuis zijn. Hier valt direct op hoe zelfverzekerd de band is, en ook gretig. Zanger Tijmen van Rooyen is spraakzaam. Hij kan altijd erg genieten van de interactie met het publiek. Hij zuigt de energie ervan op. Het repertoir van de band is ijzersterk en kent ook zeker de nodige diepgang. Van een lekkere grunt zijn ze ook niet vies. Je kunt zo ontzettend lekker los gaan op deze band. En uiteraard wordt The White Wolf gespeeld. Wat een lekkere thuiswedstrijd. We zijn erg benieuwd naar het aankomende album. 

Massive Assault

Wolfsonic hanteert een principe van 'hoe later, hoe harder'. Want hier is dan Massive Assault, een badass metalband uit Hoogeveen. Het is tijd voor een levendige portie deathmetal. We verwachten een flinke aanslag op het gehoor. Massive Assault draait al een tijd mee, het bestaat vanaf 2003. De mannen hebben een indrukwekkende live-reputatie. Zal een gruwelijke gitaarmuur de kroeg gaan overweldigen? Het is duidelijk dat het nog een tandje drukker is geworden. Sterker nog, de kroeg is ontzettend vol. De liefhebbers weten waar ze moeten zijn. En de sfeer zit er direct goed in. Dit zijn wel de betere grunters van de avond, en de muziek is inderdaad keihard. Buiten is het lekker koud, maar binnen zien we de blote buiken van de bandleden. En ook al ging het vanavond al van hard, harder, hardst, het is nog niet hard genoeg; vanuit het publiek horen we: “Mag het nog harder?” Van dit optreden wordt duidelijk erg genoten. De stemming is deze avond zeer goed en de vriendelijkheid overheerst. Mensen geven elkaar de ruimte hier in De Witte Wolf.

Massive Assault

Skroetbalg

Skroetbalg

Als laatste act in De Witte Wolf mogen we Skroetbalg verwelkomen. En nu is de kroeg echt helemaal vol. Er kan niemand meer bij. Skroetbalg kump uut Drenthe en is in deze contreien uiteraard lang geen onbekende band meer. Ze spelen, zoals ze dat zelf omschrijven gaat-ja-mooi-zo punkrock en zingen in het Drents-Nedersaksisch. Ondanks dat de voorbereidingen hier wat langer duren, blijft de volle kroeg wel enthousiast. Veel lijken juist speciaal voor deze band gekomen te zijn. Zodra Skroetbalg is begonnen gaan de headbangers weer volledig los. Terecht dat deze band de afsluiter is van deze avond, het gaat er wild aan toe tijdens het optreden. Er wordt gebeukt en er wordt gedanst, ook al lijkt dat haast qua ruimte niet meer mogelijk, met waarschijnlijk heel wat blauwe plekken en gekneusde ribben als gevolg. En ook al staat de band dicht op het publiek, toch worden de grote rockgebaren niet geschuwd. Je moet altijd spelen alsof je in een vol Wembley staat. Zoals de heren zelf zouden zeggen: "Lekker stompen in de kroeg".  

Uiteindelijk gaat het behoorlijk ja-mooi-zo, en ondanks de ruigheid van de muziek en de wilde bewegingen is De Witte Wolf een vriendelijk plek om te zijn vanavond. De donderdag van Wolfsonic mag je dan ook gerust geslaagd noemen. Het festival is gratis, maar er is een donatiepot voor de bands. Je kunt je nog vervoegen bij de roedel op de vrijdag en de zaterdag. Op vrijdag is er weer een sterk programma met Onhou, Farer, Swerve, en Ter Ziele. En op zaterdag komen mensen van heinde en verre om The Chösen, Cirith Gorgor, Hellevaerder, en GogmaGore te gaan ondergaan. De liefhebbers weten genoeg.