Het is nog steeds koud buiten, het weer houdt niet over en ‘s ochtends is het nog donker als we naar werk fietsen. Toch brandt er licht aan het eind van de tunnel. Toch worden de dagen weer steeds langer en zien we het nieuwe jaar al volop in gang. 2023 is nog maar een maand oud, maar heeft ons nu al verwend met veel nieuwe muziek. ESNS is achter de rug, en wat hebben we weer genoten van een live editie. Alle 'new and exciting' muziek uit de krochten van Europa is Groningen gepasseerd, maar we gaan toch weer even terug naar onze vertrouwde eigen bodem. Traumahelikopter bracht na lang wachten en een paar voorproefjes in het vorige jaar een nieuw album uit, Joost Dijkema heeft een nieuwe plaat, maar er is ook ruimte voor jong bloed met onder andere Novko en Jay Waldo als 'nieuwe' gezichten.

traumahelikopter | Save Yourself (Album)

Ze gaven ons al wat voorproefjes met de singles Geen Zon, Please Don’t en Sarah. Vooral Geen Zon kwam als een verrassing. Nederlandstalig, iets nieuws in het Engelstalige repertoire van traumahelikopter. Deze maand verscheen dan eindelijk het nieuwe album. Het heeft zeven jaar geduurd, maar traumahelikopter klinkt nog steeds als traumahelikopter; rauwe gitaarrock, rechttoe rechtaan en vooral fel gespeeld. Liefhebbers zullen in de wolken zijn van de snelle hoekige drumpartijen en de scheurende gitaarlijnen. Toch zit er een keerzijde aan het constante tempo; er is weinig ruimte voor een adempauze in het album, en de nummers lijken toch wel wat op elkaar. Het NRC schreef over hun live-show in Doka dat traumahelikopter het simplisme ontstijgt. Dit komt op de plaat niet helemaal tot zijn recht, maar aan de andere kant is het een fijn weerzien van een vertrouwde combinatie.

Joost Dijkema | After Thunder Sun (Album)

Ook Joost Dijkema geeft ons na 4 jaar een nieuwe plaat. Hij stond kort geleden met de Friday the 13th Band achter zich op de mainstage van Vera om het nieuwe album ten gehore te brengen, en de fingerpicker liet weinig te wensen over. Ook op de plaat klinkt het weer zo mooi. Een Duitse recensie omschreef Dijkema en zijn geluid als “Spät-Hippie/Outlaw-Cowboy-Vibe”, en After Thunder Sun bevestigt wat Bob Dylan ooit (vermeend) heeft gezegd over Groningen. Het lijkt soms toch verrekt veel op het oude onbegonnen Amerika, in beeld en geluid. Op zijn album klinkt Dijkema alsof hij zo uit het Minnesota van de jaren '70 stapt. Dromerige folkrock die het beste tot zijn recht komt uit een autoradio met een windscherm erboven dat uitzicht geeft op verlaten weides.

Novko | Lose My Cool

Novko mag dan gecategoriseerd worden onder het kopje ‘jong bloed’ in de Groningse scene,  ze klinken alsof ze al een aantal jaren meedraaien. Zou dit een flauw grapje zijn? Kundige, 80’s geïnspireerde indie maken onder een naam die letterlijk ‘nieuw’ betekent in het Bosnisch? Ze bewezen hun chops al met een goed ontvangen show in de kelderbar van Vera vorig jaar, en de single Just For You liet zien dat ze in de studio ook aardig weten waar ze mee bezig zijn. Ook op de nieuwe single verliezen Novko hun ‘cool’ niet. Ze kunnen qua geluid in het rijtje van huidige 80’s bands (leuk zo’n oxymoron) als Wolf Alice en Sunflower Bean geplaatst worden. Novko is meer dan nieuw. Novko klinkt als een belofte. Lose My Cool is zeker cool genoeg om dat te bewijzen.

Never Been to Berlin | Beautiful Day, Sunday Morning

Excentriek, dansbaar, nonchalant, maar toch opzichtig; eigenlijk is de nieuwe single alles wat je zou verwachten van Never Been to Berlin, het eigenzinnige electropop duo dat al een tijdje in het achterhoofd van menig Gronings muziekliefhebber rondzweeft. Toch voelt Beautiful Day, Sunday Morning iets anders dan de rest van het repertoire. Het is wat ingetogener en hangt wat meer naar de rustigere kant van het duo dat Berlijn nooit zag. Ondanks de snelle, garage-achtige beat is het nummer dromerig en is de zang afwezig. Alsof de ‘lalalalala’ door niemand gehoord mag worden. Never Been to Berlin bewees eind vorig jaar op Het Beste van Groningse Bodem dat ze best weten een feestje te bouwen. Met Beautiful Day, Sunday Morning laten ze weten dat er tijdens het dansen best wel even gedroomd mag worden.

The Vices | Never Had To Know

Zo langzamerhand zijn The Vices van best-wel-goede-maar-lekker-lokale indie act uitgegroeid naar iets dat best een stukje groter is dan de grenzen van Stad. Desalniettemin zullen we ze altijd claimen als uit de kluiten gewassen Groningers. Niet voor niets heeft de stad hun single I Had A Name verkozen tot het beste nummer van Groningse bodem van 2022. De nieuwe single bewijst weer dat de groei alleen maar natuurlijk was. Het is poppy, radiovriendelijk en een tikkeltje jaren ‘80. Never Had To Know is niet de meest spannende single, maar het heeft alle ingrediënten om weer een radiohit voor The Vices te worden.

Blanks | Breathe In Breathe Out

Nog zo’n uit de kluiten gewassen Groninger. Blanks, internetsensatie en (onlangs) tieneridool, heeft online al een internationale allure waar menig artiest slechts van kan dromen. Dit is vooral te wijten aan zijn goedlachse, veilige popmuziek die makkelijk in het gehoor ligt en goed tot zijn recht komt onder de bekende zomerse aftermovies van kleurrijke festivals. Ook de nieuwe single getuigd hier van. Het nummer klinkt is net de activiteit die het refrein omschrijft. Breathe In Breathe Out is zo makkelijk en automatisch te verteren als dat het makkelijk is om te ademen. Het nummer is volledig in lijn met de trends in de popmuziek tegenwoordig. Het is een beetje vergetelijk, maar af en toe is het best fijn om tussen de nummers uit de levendige doch schurende punk-scene van de stad, er even aan te worden herinnerd dat Groningen het ook best goed doet op het gebied van popmuziek.

Jay Waldo | Funny Toch

Van de punk, naar de country, naar de indie, naar de pop, om te eindigen bij de hiphop. Jay Waldo is al even in het zicht. De, door Amerikaanse hiphop geïnspireerde, Groningse rapper doet mee aan het ontwikkelingsprogramma GRONDSLAG kwam vorig jaar al even voorbij in ons artikel over de nieuwe lichting. Hij vertelde toen meer te willen experimenteren met een geluid dat wat verder dan de traditionele 808 trap beats gaat. De nieuwe single Funny Toch klinkt alsof dat wel goed zit. Het is een ademend en rustiger nummer, dat lichter aanvoelt dan de vorige Jay Waldo output. Het smaakt in ieder geval best naar meer. Jay Waldo staat op 4 februari met de rest van de GRONDSLAG selectie in Simplon. We zijn benieuwd hoe hij dit geluid live kan voortzetten.