Suze is na een intermezzo van twee jaar Scandinavië weer terug in Groningen; druk met haar nieuwe soloproject suze who? In november verschijnt naar verwachting haar debuut EP bij het Groningse label Zeevonk Records. Qua genre lijkt de muziek wel wat op dat van haar vorige band The First Wolf; het klinkt als folk met hier en daar een laagje lo-fi synths, dat neigt naar dromerige indiepop. De naam die ze er zelf aan geeft? Bedroom folk. Enthousiast vertelt Suze over haar platenkast en waar de inspiratie voor haar eigen muziek vandaan komt.

Met welke muziek ben je opgegroeid?

O Brother, Where Art Thou?

"Ik groeide op met onder andere folk, traditionals en bluegrass. Met Neil Young, Hackensaw Boys en de muziek uit ‘O Brother, Where Art Thou?’. Maar wat me het meest heeft gevormd is de wekelijkse livemuziek bij ons in de woonkamer. Mijn vader speelde in een driekoppige band genaamd Howling and the Moon. De eigen nummers van deze band wiegden mij vanaf mijn zesde in slaap. Het is dankzij zijn muziek dat ik gitaar ben gaan spelen."

Suze Commandeur

Sinds 2017 vormde Suze samen met Melle Leyten het folkduo The First Wolf. De band bracht een EP en een album uit. Door onder andere de pandemie kwam de groep echter stil te liggen. Nu richten beide muzikanten zich op hun eigen soloprojecten. Wie benieuwd is kan suze who? spotten tijdens Festival Hongerige Wolf en Noorderzon. Daar treedt ze op samen met Heta Salkolahti (Town of Saints), die onder meer de bas- en vioolpartijen voor haar rekening neemt. 

Welke artiest komt het meeste voor in je platenkast?

Adrianne Lenker

"Ik luister veel naar het solowerk van Adrianne Lenker en de platen van Big Thief. Adrianne is zonder twijfel een van mijn favoriete songwriters en ik vind de energie die de bandleden van Big Thief samen hebben zowel op de plaat als live prachtig om te zien. Het is puur, en je hoort en ziet de liefde die ze koesteren voor elkaar. Daarnaast luister ik ook veel naar Low; eveneens fantastische songwriters. Samen met Abel de Kam en Heta ben ik druk aan het repeteren voor de Low-avond ter ere van Mimi Parker; de drummer van Low die helaas is vorig jaar is overleden. Deze avond vindt plaats tijdens het Vera Zomercafe op zaterdag 12 augustus."

Wat is je favoriete plaat van een Groningse artiest?

Phole - Opposite Land

"Lastig, er is zoveel talent in deze stad. Maar als ik dan toch een favoriet moet kiezen ga ik voor de muziek van Phole (Rik van den Heuvel). De EP die hij samen met Robin Yzerman heeft uitgebracht vind ik te gek, maar ook het album Opposite Land en de laatste single zijn mooi. De warme, lo-fi-achtige vibe, onverwacht afgewisselde ritmes en de manier waarop hij de synths, blaas-, snaar en percussie-instrumenten samenbrengt, vind ik waanzinnig!"

Wat is je grote favoriet op dit moment?

Shabang - Scott McMicken and THE EVER-EXPANDING

"Het album Shabang van Scott McMicken and THE EVER-EXPANDING. Ik snap niet waarom deze man niet bekender is hier in Nederland! De plaat is muzikaal interessant omdat je er zoveel verschillende invloeden op terug hoort. De basis is volgens mij folk, maar ook hoor je dub, bossa nova-achtige en jazzinvloeden die heel knap samenkomen. Bovendien is het een hele blije plaat. Mijn eigen muziek is melancholischer, ik vind het inspirerend als mensen goeie, vrolijke liedjes kunnen maken." 

Wat is je grootste miskoop?

Life - Des'ree

"Life van Des’ree was de allereerste single die ik had als kind. Ik heb deze single destijds grijs gedraaid, en nog steeds kan ik genieten van dit nummer. Laatst kwam ik het album waar het nummer op staat tegen in de kringloop, daar heb ik het gekocht. Maar de rest van het album viel me tegen." 

Wat is de vreemde eend in de bijt?

Hackberry

"Het titelloze album van Hackberry, dat ik gekregen heb van mijn toenmalige collega Simon. Ik heb verder geen progmetalachtige platen in de kast. Ik vind het echt een topplaat, en live is deze band ook zeer de moeite waard!"

Bij wie moeten we de volgende keer in de kast duiken?

"Bij Simon van Hackberry, die mij zijn plaat heeft gegeven! Ik heb Simon al een tijdje niet meer gesproken, maar we hebben een hele tijd samengewerkt. De band zit in een compleet andere bubbel. Denk: metal, prog, rock en er is net een nieuw album uit. Ik ben heel benieuwd naar zijn platenkast!"