Ook in deze zomermaand verscheen er behoorlijk wat nieuwe, Groningse muziek. Een coole hiphopplaat van Minster Numz, een toffe single van D-Sire, en een heftige EP van BHPL bijvoorbeeld. Alles samen te veel om op te noemen, maar we lichten er ook dit keer toch een aantal uit. Heb je een lange vakantiereis voor de boeg, ben je nieuwsgierig naar nieuwe Groningse releases of slaat tijdens deze regenachtige zomer toch de verveling toe? Dan zijn deze nieuwe singles, EP’s en albums het checken waard. Alvast veel luisterplezier!

Mister Numz | Act of Intelligence

Hiphopartiest Mister Numz bracht dit jaar al vijf singles uit. Deze maand verscheen het album Act of Intelligence. Een melodieus album, waarin Mister Numz onder andere een ode brengt aan de microfoon, en ook rapt over funk in je oor, dark shit en oogcontact. Op dit album hoor je geen platte hiphop, ook vervelen de liedjes niet. Achtergrondzangeressen vervolmaken tracks zoals Dedication. Mister Numz laat zich inspireren door artiesten zoals 2pac, Nas, Nine & Slick Rick. De muziekstijl op dit stoere album doet soms wat aan Goldkimono denken. Op Act of Intelligence werkt Mister Numz onder andere samen met Dewi, Justron, MP, en SamoJ.

Inge van Calkar | Rush

Deze maand verscheen er ook een nieuwe single van Inge van Calkar. Inge is op de track Rush niet te stoppen en “only in it for a crazy love”. De hippe, uptempo postpunktrack is typisch Inge. Eerder dit jaar verscheen het album Play, dat vol staat met opjagende en gepolijste popliedjes, en deze nieuwe single past daar ook weer helemaal tussen. Met een bak energie zingt ze op Rush over verslaafd zijn aan de roes van het alsmaar doorgaan. Hopelijk gaat Inge ook door met nieuwe muziek uitbrengen en geeft ze ons nog veel meer van haar typische elektropopliedjes.

Laurie B | Smoke and Mirrors Game

De nieuwe single Smoke and Mirrors Game van spoken wordartiest Laurie B wordt al even gedraaid op OOG Radio. Eerder dit jaar stond ze als interdisciplinair artiest op theater- en muziekfestival Simmerdeis. Ze maakt muziek in verschillende genres met een gemeenschappelijke boodschap. In 2021 verscheen haar eerste single, en dit jaar verschenen ook de twee singles 100 Stars en Stranger. In deze melodieuze releases overstijgt ze het genre spoken word, en laat ze horen dat ze meer in huis heeft dan het voordragen van kwetsbare, persoonlijke woorden. Deze liedjes smaken naar meer, dus laten we hopen dat Laurie nog meer voor ons in petto heeft.

Haas, Bonte Carlo | Er Is een Party

Op de nieuwe single Er Is Een Party bezingt Haas, je raadt het niet, dat er een party is. Dj Bonte Carlo maakte er een remix van. Je kunt het refrein al meezingen als je het nog maar half gehoord hebt; Haas zingt over spelen met de zwaartekracht en dansen met je booty. De boodschap lijkt geen zorgen voor de dag van morgen, zolang het maar gezellig is. De stampende track zou niet misstaan in het foute uurtje van Qmusic. Eerder dit jaar verscheen het origineel als single; een gitaarsong a la Nielson dat een stuk aangenamer klinkt. Ook bracht Jeffrey de Haas dit jaar de EP Zoon van de Zon uit met vier interessante, Nederlandstalige poptracks met melodieuze rapteksten die best goed klinken. En dat vinden meer mensen; op Spotify zijn zijn tracks al meer dan een miljoen keer beluisterd.

Waterbolk | Ik Slaap in een Huis

Dromerig, poëtisch en melancholisch; dat is de nieuwe single van Waterbolk. Op Spinvisachtige wijze bezingt Eva Waterbolk dat ze slaapt in het huis waarvan ze dacht dat het een museum was en denkt aan gras. Het liedje heeft een mooie opbouw. Ik Slaap in een Huis begint met zachte, tokkelende gitaren en eindigt in een ware rocksong met bombastische gitaren en drumpartijen. Het is de derde single die Waterbolk dit jaar uitbrengt; eerder verschenen de singles Kieuwen en Op Een Dak in Barcelona op het door haar zelf opgerichte label Zeevonk, die al even origineel en indie-achtig klinken.