Kasper Nelissen is de man achter Grasduinen, een elektronische solo-act die navigeert binnen de genres techno, ambient en experimentele muziek. Ook is hij medeoprichter van Liminoid Collective; een initiatief dat voor mensen de drempels verlaagt om zelf ook elektronische muziek te gaan maken. Daarnaast is hij ook dj. Op advies van Simon Venema gaan we bij hem langs. Gretig vertelt hij over de muziek uit zijn jeugd, zijn platenkast en zijn favoriete Groningse artiest. Hij geeft aan dat hij platen is gaan verzamelen vanuit de behoefte om gave muzikanten te steunen via Bandcamp. Aanvankelijk had hij alleen een draaitafel, maar inmiddels is zijn vinylcollectie dankzij de oprichting van Liminoid stevig uitgebreid.

Met welke muziek ben je opgegroeid?

Rolling Stones

“In mijn jeugd kwam ik vooral in aanraking met rockachtige bands zoals de Rolling Stones, Beach Boys, R.E.M. en Bob Dylan. Ook luisterde ik naar Bram Vermeulen en Boudewijn de Groot. Veel van deze oude muziek heb ik dankzij mijn vader ook op vinyl, doch in een andere kast dan mijn huidige collectie."

"Op de middelbare school luisterde ik bandjes als Beach House, Band of Horses, Wavves, Dum Dum Girls, No Age, Sonic Youth. Ook luisterde ik naar singersongwriters zoals Bon Iver, Phosphorescent, en Oldseed.”

Kasper Nelissen

Kasper komt uit Groningen en treedt ook af en toe op als dj. Onder de naam Grasduinen produceert Kasper Nelissen met een modulaire synthesizer hypnotiserende loops over verfijnde texturen. Daarnaast is hij een van de mede-oprichters van Liminoid Collective; een collectief dat elektronische muziek en de cultuur daaromheen bevordert door shows, feesten en workshops te organiseren. Met de workshops verlaagt Liminoid Collective de drempels voor mensen om zelf ook elektronische muziek te maken of te dj-en.

Welke artiest komt het meeste voor in je platenkast?

Donato Dozzy

Ik denk dat ik van Donato Dozzy de meeste platen heb. Hij is een Italiaanse producer, lid van Voices from the Lake en een van de hoofden van het label Spazio Disponibile. Ik ontdekte de producer via de debuutplaat van Voices from the Lake in 2012 en ben toen wat gaan graven. Ik ken geen andere artiest met zo’n vette output en luister veel naar deze muziek."

"Hij wordt vaak genoemd als een van de sleutelfiguren in het ontstaan van een langzame, hypnotische technostroom. Een van mijn favoriete platen van Donato Dozzy is The Loud Silence; een album dat niet echt techno is, maar waarop Dozzy het geluid van een mondharp en massa’s effecten verkent.”

Wat is je favoriete plaat van een Groningse artiest?

Jan Roelof Bathoorn - J.R. Bathoorn

Hackberry vind ik goed. Maar ook Jan Roelof Bathoorn; een moderne troubadour die bekend is om zijn straatoptredens in het centrum van Groningen. Hij heeft ongeveer anderhalf jaar geleden zijn debuutalbum J.R. Bathoorn uitgebracht. Op dit album hoor je een vermaling van folk en traditionele muziek uit Zuidoost Europa, uitgevoerd op zijn accordeon.”

Wat is je grote favoriet op dit moment?

Nuel - Unveiled

Nuel, een Italiaanse producer. Hij maakt voor mij interessante techno waarin hij soms ook zijn gitaar mengt. Zijn album Trance Mutation is een wereldplaat, maar ook recenter werk als de EP Unveiled of zijn samenwerking met Dozzy onder de naam Aquaplano zijn cool. Een andere momentele favoriet is Driftmachine, een Duits duo dat mooie muziek maakt met modulaire synthesizers.”

Wat is je grootste miskoop?

Air Liquide

"Ik koop veel elpees online en in winkels, maar alleen als ik een band of act echt vet vind of al ken. Dus ik doe niet zoveel miskopen. Als ik besluit dat ik een plaat wil hebben heeft de artiest duidelijk en blijvend een snaar geraakt. Wel heb ik op een markt eens een plaat van Air Liquide gekocht die alleen matige remixen bevatte, terwijl ik dacht dat het eigen werk was.”

Welke plaat is de vreemde eend in de bijt?

“Dit vind ik een lastige vraag. Mijn platenkast is ingedeeld in een soort secties waarbinnen de muziek redelijk coherent is. Ik heb ooit een of andere plaat met een mannenkoor van een collega gekregen om te samplen, maar die heb ik nooit geluisterd.”

Bij wie moeten we de volgende keer in de kast duiken?

De volgende keer moeten jullie in de platenkast van Jan Roelof Bathoorn duiken. De 'troubadour' die ik al eerder noemde. Ik ben erg benieuwd naar de muziek die hij in z’n kast heeft staan.”