Nu de dagen weer donkerder en kouder worden, de pepernoten alweer in de schappen liggen en sjaals en mutsen weer uit de kast kunnen worden getrokken (want ja, die verwarming kost toch echt te veel geld), is het weer tijd voor een lijstje met nieuwe Groningse muziek. Want zeg nou zelf? Dikke truien, thermokleding en hete kopjes thee kunnen nooit opboksen tegen een deken van muzikale warmte. En ook rondjes dansen door je woonkamer kan in deze tijd al zorgen voor een lagere energierekening. Wie wil dat nou niet? Gelukkig hebben we weer een veelzijdige lijst samengesteld vol met gratis warmte.

dort. | Push it away

De nieuwe single van dort. is een mix van allerlei bekende ingrediënten. 80s synths, pakkende gitaarrifs en een thema waar iedereen wel eens mee worstelt: het wegduwen van emoties. In essentie zouden deze ingrediënten moeten zorgen voor een aanstekelijke cocktail, wil het niet dat de dynamiek in Push it away helaas te wensen overlaat. Associaties met andere nummers nemen het over tijdens het luisteren, waardoor het nummer aan kracht verliest en er voornamelijk een catchy omhulsel overblijft. Misschien interessant met een goede cocktail achter de kiezen, maar zonder verlies je als luisteraar helaas snel de aandacht. Maar om op te warmen is het zeker een goede binnenkomer.

Cashmyra | Los Vast

Het is algemeen bekend dat de eerste zin van een boek vaak de belangrijkste is. Hij moet lezers prikkelen en ervoor zorgen dat ze verder willen lezen. Dat is precies wat de eerste zin van Cashmyra’s nieuwe single Los Vast met je doet als luisteraar: ‘Ze zoent als het haakje van de tandarts, veel te scherp en veel te snijdend.’ Begeleid door een donkere, simpele gitaar krijgen de poëtische teksten – over je willen overgeven aan de liefde en jezelf zo willen veranderen dat de ander meer van je gaat houden – een extra lading. Word je perfect als je jezelf laat vormen door degene van wie je houdt of zorgt dit er alleen voor dat er een nieuw monster van Frankenstein tot leven wordt gewekt? Een ijzersterk nummer, zowel muzikaal, vocaal als tekstueel. Alleen die fade-out duurt wel erg lang.

WATERLEAF | Diamond Eyes

Dat Margrieke Hoornstra, de zangeres van WATERLEAF, een ijzersterke stem heeft, staat sowieso buiten kijf. Helaas heeft de nieuwe single Diamond Eyes verder weinig unieks te bieden en weet zelfs haar stem het nummer niet meer volledig op te tillen. Ook in dit nummer voeren 80s synths de boventoon, met drums die doen denken aan hits als Take on Me. Tekstueel is het nummer niet erg sterk, met simpele rijmwoorden en een vrij oppervlakkige betekenis. Het nummer luistert wel lekker weg en als je even je gedachten wilt verzetten door rond te dansen in je woonkamer dan zou dit een perfecte plaat zijn. Toch vraag je je af of je dan niet ook gewoon een banger uit de jaren tachtig kunt draaien.

Orange Skyline | Meet You In The Middle

In de nieuwe single van Orange Skyline Meet You In The Middle blijkt maar weer: less is inderdaad more. Enkel begeleid door een simpele gitaar en later toegevoegde drums komt de zachte, heldere stem van zanger Stefan prachtig tot zijn recht. En wanneer in het refrein stijlvolle koortjes worden toegevoegd, zie je de armen van het publiek al gedwee van links naar rechts gaan. De boodschap van het nummer is duidelijk: al zijn we nog zo verschillend, als we elkaar gewoon ergens in het midden ontmoeten komen we er samen wel. Misschien een zoetsappig en uitgemolken concept, maar het werkt! En dat komt enkel en alleen door hoe goed dit nummer in elkaar zit. Over een warme muzikale deken gesproken.

Lisa Ploeger | Dear Diary (EP)

Zoals de titel van Lisa Ploeger haar nieuwe EP al doet vermoeden staat Dear Diary vol persoonlijke, breekbare liedjes. De liedjes zijn kabbelend, folky en wolkerig. Lisa Ploegers stem is extra uniek in het laag en wanneer er af en toe een country-snik langskomt grijpen nummers je direct bij de keel. Ploegers stemcontrole is om jaloers op te worden en op deze EP laat ze deze stem van allerlei verschillende kanten horen. Van het nummer Song of Life krijgt iedereen met een kloppend hart sowieso kippenvel. Het thema van het nummer lijkt misschien cliché, maar het jasje waarin de woorden zijn gevangen is zo breekbaar en ontroerend dat elk woord je raakt. De EP is lieflijk, gevoelig en bovenal heel persoonlijk. Lisa Ploeger geeft haar hart bloot en raakt daarmee de onze. Hiervan krijg je het helemaal warm vanbinnen.