Afgelopen donderdag was het weer tijd voor opkomende Groningse artiesten om zich te laten zien op het Simplon Up podium. UP biedt artiesten hier de kans om van zichzelf te laten horen. Zowel bands, producers, rappers en dj’s zijn welkom, alles om maar een zo breed mogelijk podium te bieden. Deze donderdagavond was het de beurt aan twee artiesten die via Soundcloud al een redelijk groot publiek weten te bereiken. Soundcloud is een plek waar je zo van het ene op het andere moment viral kan gaan en veel streams kan generen met een redelijke niche genre. Eén genre wat via Soundcloud vooral erg groot is geworden is Soundcloud-rap. Ook vanuit Groningen wordt er volop op Soundcloud gedeeld en gecreëerd en twee van deze artiesten lieten donderdag aan ons zien wat ze kunnen.

Danië$$ Armstron$$

De avond begint om 9 uur met Danië$$ Armstron$$. Deze jonge Groningse rapper maakt melodical rap, waarbij hij zowel in het Engels als in het Nederlands rapt. Hij begon met muziek uitbrengen op Soundcloud, en toen een van zijn tracks 1000 streams behaalde, begon hij zijn muziek te releasen op platforms als Youtube en Spotify. Alleen vanavond komen zijn tracks niet echt goed tot hun recht. In een lege zaal, enkel gevuld met een paar vrienden en de technici vallen de nummers in het niet. Ook al zie je dat de jonge artiest het vet vindt om hier te staan samen met zijn vrienden, is het moeilijk om een volwaardige show neer te zetten. Er had meer in gezeten. Na een hele korte set is helaas duidelijk dat het nog geen tijd is voor Danië$$ Armstron$$ om zijn nummers live te performen. Gelukkig is er nog genoeg tijd voor deze jonge artiest om te groeien en zichzelf verder te ontwikkelen. Iedereen moet ergens beginnen.

Ill$4b3rr

Ill$4b3rr

Dan is het om 10 uur tijd voor de volgende act die deze avond op het programma: Ill$4b3rr. Deze Groningse artiest produceert elektronische muziek en is vooral actief in de glitchcore scene op Soundcloud. Zijn muziek kan omschreven worden als een combinatie van nightcore, trap, euro en EDM, waarbij hij veel gebruik maakt van vocalen zonder tekst. Hierdoor ligt de focus op melodieën. Gelijk wordt duidelijk dat de transitie van online naar offline voor Ill$4b3rr een veel organischer stap is dan zijn voorganger. De muziek is bij vlagen hypnotisch en dan weer gevuld met trapbeats waardoor de set dynamisch en uitdagend blijft. Wanneer we na het optreden met Ill$4b3rr in gesprek raken, blijkt dat hij zelf een linkje naar Simplon Up heeft gemaild en zo op het podium is terecht gekomen. Een goede set, want de mensen die zijn komen kijken dansen en joelen zodat de zaal toch vol voelt. ll$4b3rr betovert en laat ook weten dat er binnenkort nieuwe muziek uitkomt. Reden genoeg om zijn soundcloud in de gaten te houden.

Het was dus zoals altijd weer een bijzonder avond bij Simplon UP. Toch is het jammer dat de zaal zo leeg blijft. Meer mensen zouden moeten komen kijken naar nieuw talent om deze zo een boost te geven en lokale acts te supporten. Wij zouden zeggen, hou de site en socials van Simplon UP in de gaten en schroom niet om eens te komen kijken naar acts die nog aan het begin van alles staan. Want wie vanachter zijn laptop wegkomt en dapper genoeg is het Simplon UP podium te betreden verdient een publiek.