Ook voor Inge van Calkar en band gooide de corona-epidemie roet in het eten. Zo moest haar tour meerdere malen verzet worden. Gelukkig heeft Inge niet stil gezeten een maakt ze van 2021 een spetterend jaar. Die begon al fantastisch door het winnen van de Beste Artiest award bij Popgala Noord, verder werden er 3 singles uitgebracht, is er een DIY-videoclip uitgebracht, heeft Inge haar “dancing shoes” aangetrokken en wordt ze op verscheidene landelijke radiozenders gedraaid. Na lang wachten kan nu ook eindelijk de tour doorgaan. 3voor12 Groningen was op 10 september bij de Magical Rollercoaster Live Experience Show in Simplon. De support werd verzorgd door CYNN.

One-woman-band
Aan CYNN de nobele taak om het publiek vanavond op te warmen. Het oud-Dudette lid staat verstrengeld door meerdere muziekinstrumenten op het podium. Via een loopstation bouwt ze haar songs helemaal op en speelt ze alles zelf in: van drums tot keys en gitaar. Dit doet ze met verve. De galmende popsongs worden opgebouwd op een manier die natuurlijk aanvoelt voor het publiek. Dit is iets wat bij meerdere “loopartiesten” nog wel eens langdradig kan aanvoelen. CYNN heeft echter haar publiek de hele show in de ban van de prachtige nummers die ze weet neer te zetten. De artieste heeft zichzelf wel eens een 'gear en sound nerd' genoemd, dit is te horen want CYNN is haar sounds de baas. Als we dan toch kritisch moeten zijn voelt de zang af en toe wat kwetsbaar aan. Wellicht een effect van de voorgaande show? Desalniettemin weet CYNN het publiek uitstekend te overtuigen. Na de show is uit het publiek de vraag te horen waarom ze zelf niet een hoofdprogramma show neerzet. Goed idee! Het publiek is warm.

Magical Rollercoaster Live Experience Show
Eindelijk is het zo ver. De Magical Rollercoaster Live Experience Show kan van start gaan. In het donker loopt Inge het podium op, het enige licht wordt verzorgd door een neon-glow-bril. Eén voor één voegen de bandleden zich toe aan het openingnummer I Don’t Mind en springt een nieuwe bril aan. Een voorbode op de vele showelementen die gaan komen. Wanneer de band losgaat start een impressieve lichtshow. Inge en band hebben uitstekend nagedacht over de aankleding van de show. Alle bandleden hebben een overall aan in verschillende kleuren: rood, groen, blauw en Inge natuurlijk in het wit. Over elk detail is nagedacht, want zelfs de microfoonstandaard van Inge is wit.

Popster
Inge profileert zich als een echte popster. In Groningen is ze dat inmiddels ook al. Dit wordt bevestigd wanneer een enthousiaste fan graag Inge haar hand wil aanraken als ze over de bescheiden catwalk naar het publiek toe loopt. De popsongs lenen zich uitstekend voor de flitsende productie die Inge en Co. neerzetten. Tijdens het derde nummer Spinning Around komen ook danseressen Nina de Vries en Sharon Veltink op podium, bekend van de videoclip van Noorderlicht. De danseressen zijn een gave extra dimensie aan de show en maken het popconcert compleet. De band straalt veel zelfvertrouwen uit, maar misschien nog wel veel meer plezier.

Uitpakken
Wanneer Inge het publiek aanspreekt, vertelt ze dat dit veel leuker is dan een livestream. Ook gaat ze in op het ontstaan van de Magical Rollercoaster Live Experience Show. Na één zitconcert te hebben gespeeld wist Inge dat het anders moest. Omdat het publiek nu moet blijven zitten en beperkt is, hebben Inge en band besloten extra uit te pakken en zo een zitconcert leuker te maken. Wat begon als grapje over een kleine danschoreografie met de band, bloeide uit tot de haarfijn uitgedachte productie die vanavond gespeeld werd. En het publiek slikt de uitgedachte show als zoete koek. 

Iedereen krijgt zijn momentje
Niet alleen Inge, maar ook alle bandleden krijgen hun tijd om te shinen. De band maakt volop gebruik van het podium en schiet tijdens het optreden van hot naar her. De reusachtige bassist Frank Fiedler laat hierbij de boxen op het podium trillen wanneer hij dichtbij losgaat. Een prachtige gitaarsolo (Joost van der Beek) en een kort maar krachtige drumsolo (Alusein Rosier) bevestigen nog maar eens hoe goed de band is. Ook het publiek moet eraan geloven wanneer ze na een uitgebreide dansinstructie (zittend) mee moeten dansen op het door de comedyserie Friends geïnspireerde dansje van I Won’t Let You Down. Natuurlijk is de grootste (letterlijke) shine voor Inge. Wanneer ze tijdens het nummer The Iceman te horen is, maar er geen Inge te bekennen is op het podium, verschijnt ze achter in de zaal in een lichtgevende jurk. Naast het mooie visuele aspect laat Inge ook haar zangkunsten hier uitstekend horen.

Niet alles kan goed gaan...
Natuurlijk zouden wij geen geloofwaardige recensenten zijn als we niet een paar kritische noten zouden hebben. Zo gaan er hier en daar wel eens wat kleine dingetjes fout. Er wordt een gitaar omgestoten door een danseres, een dans-cue gaat net even fout bij de dansinstructie en voor de oplettende luisteraar is er af en toe wel een muzikaal foutje te horen. Wanneer het publiek via de beeldschermen letterlijk een rollercoaster te zien krijgt, wordt er een wat langzaam nummer ingezet. Iets wat niet per se de rollercoaster goed symboliseert. Maar is dit nu allemaal van grote invloed op het niveau van de show? Absoluut niet. Foutjes worden met een lach opgelost en laten natuurlijk ook heel mooi de menselijkheid zien.

Stoppen op het hoogtepunt
Na een mooi muzikaal intermezzo gaat de telefoon die de hele avond al omineus voor op het podium stond, af. Een mooie verwijzing naar de videoclip van Touchdown, die door de band wordt ingezet. Tijdens Touchdown komen alle showelementen weer bij elkaar: De brillen, de danseressen, de overalls, de choreografieën en de uitstekende muziek. De laatste paar nummers worden vol overgave gespeeld en zijn het hoogtepunt van de show. Natuurlijk is er ook ruimte voor een encore met The Ocean Never Ends. Na het nummer komt de show wat abrupt tot zijn einde. Na een grap van Inge dat ze nog wel een nummer kunnen spelen maar de show toch voorbij blijkt te zijn, blijft het publiek nog even verward zitten.

Eindoordeel:
Inge van Calkar en band hebben een prachtig doordachte productie neergezet. Het telkens verzetten van de show heeft haar vruchten afgeworpen en de tijd gegeven om iets moois te maken. De luchtige en humoristische manier waarop de show wordt gebracht werkt perfect voor de band. Het is ontzettend jammer dat er maar weinig publiek in de zaal mag zitten want deze show is rijp voor de grotere zalen.