Afgelopen donderdag was het weer tijd voor opkomende artiesten om zich te laten zien op het Simplon UP podium. UP biedt artiesten hier de kans om van zichzelf te laten horen. Zowel bands, producers, rappers en dj’s zijn welkom en ook de meest uiteenlopende genres kunnen bij Simplon UP op een publiek rekenen. Deze donderdagavond was het de beurt aan de Groningse artiest Kayleigh Beard en Utrechtse band Combo Qazam. Zij zorgden voor een afwisselende en energieke avond vol natuur(geweld).

Kayleigh Beard

Wanneer we de bovenzaal inkomen worden we overspoeld door een sferische deken van elektronische klanken. Kayleigh Beard staat alleen op het podium en hypnotiseert met haar beats en melodieën van haar album Ocean’s Pulse. Een album vol songs die geïnspireerd zijn op de kracht en balans van de natuur. Want, zoals Kayleigh het mooi verwoord: ‘In de natuur vind ik mijn waarheid en door de bomen zie ik het bos.’ Haar heldere stem doet denken aan London Grammar en het is mooi om te zien hoe Kayleigh Beard met haar ogen gesloten op gaat in haar eigen muziek. Ook het publiek deint gedwee mee. De show werkt niet echt toe naar een climax, al de liedjes blenden ineen waardoor de hele set een beetje blijft kabbelen. Maar Kayleigh Beard is nou eenmaal geïnspireerd door de natuur, waarin een rivier door de bergen ook gedwee verder kabbelt. Daar is ook niks mis mee, alleen soms wat meer pit was wenselijk geweest.

Combo Qazam

Combo Qazam

Gelukkig maakt de volgende band dit gemis volledig goed. De Utrechtse postpunk/math/noise band Combo Qazam was donderdagmiddag ook al te horen in Plato, waar een klein publiek platen shoppende mensen bleef hangen om de band te horen spelen. Toch is de bovenzaal van de Simplon een betere plek voor deze mannen. In het gedempte licht, bewapende met wilde haren en scheurende gitaren lijkt het alsof je opgetild wordt. De muziek is geboetseerd uit harde en pakkende grooves en spookachtige vocalen. Tijdens de set hangt er dan ook een continue spanning in de zaal, wat ervoor zorgt dat niemand even snel een biertje pakt of een sigaretje gaat roken. Mensen blijven staan en wachten af wanneer de volgende gitaarrifs worden ingezet. Een erg sterk optreden, genoeg reden om het nieuwe album Ghost Interior van de band te gaan checken.

Na de show loopt de Simplon snel leeg, waardoor DJ Firetower niet echt een publiek heeft om voor te spelen. Jammer, want hij staat lachend en vol energie achter de draaitafel. Maar ondanks de snelle leegloop was het weer een mooie avond bij Simplon UP. Twee totaal verschillende acts zorgden voor een mooie afwisselende avond en een fijne energie.