In ‘Een duik in de platenkast van’ graven we elke maand in de collectie van een Groningse muziekliefhebber naar platen met een speciale betekenis. Deze maand zijn we in gesprek gegaan met de Italiaanse dj Nicolò Faggiani. Hij woont sinds een paar jaar in Groningen en heeft onder andere het collectief EMC en is medeoprichter van Synthbiont & Anassimandrus. We mogen zijn bijzondere collectie komen bekijken bij hem thuis, en spreken hem over zijn passie voor het experimenteren met muziek.

Waar ben je mee opgegroeid?

Creedence Clearwater Revival - Cosmo's Factory

“Mijn vader is een audofiel en een liefhebber van klassieke muziek, en dat heeft zeker zijn invloed op mij gehad. Hij stond erop dat ik instrumenten zou bespelen, zoals de piano. Ik heb van jongs af aan geluisterd naar Bach, Beethoven en opera’s, maar ook naar rock. Mijn vader hield heel erg van de rockmuziek van de Woodstock generatie, en dat heeft mijn muzieksmaak gevormd. Vooral de psychedelische rock van de jaren zestig heeft mijn liefde voor het experimenteren binnen muziek aangewakkerd. Dat is uiteindelijk de basis geweest voor mijn interesse in elektronische muziek.”

Nicolò Faggiani

De Italiaanse Nicolò Faggiani woont sinds 2017 in Groningen. Van kleins af aan voelt hij zich al aangetrokken tot muziek. Tijdens zijn tienerjaren komt hij erachter wat dj’s zijn, en begint hij zelf ook met het verzamelen van platen. Dit groeit uit tot verschillende projecten: hij begint met Italy in Dub en een paar jaar later met Electronic Music Culture (EMC). EMC is een collectief wat bestaat uit mensen uit Italië én uit Groningen. Er wordt regelmatig muziek uitgebracht via de podcast van EMC, die de muziek uit het collectief ten gehore brengt.

Daarnaast is hij medeoprichter van Synthbiont & Anassimandrus, waarin ze omgevings- en meditatieve muziek spelen. Daarmee stond hij dit jaar op een festival in Kroatië, het Modem festival. Ook speelt hij elke eerste donderdag van de maand bij Relate Radio, en kun je hem regelmatig vinden bij verschillende events in Groningen.

Nicolò Faggiani

Wat is je favoriet van een Groningse artiest?

Noiseweaver - Reflections In Time

“Tijdens de tweede corona lockdown ontmoette ik een man die een paar producties had gedaan van wat donkerdere techno tracks. We hebben toen een geweldig gesprek gehad over hoe je dub techno maakt. Ik heb hem weer even opgezocht, en er is een nummer van hem uitgekomen op een cassettebandje, Reflections In Time. Ik vind zijn houding tegenover het produceren van muziek top, en na ons lange gesprek over onze inspiratiebronnen, was ik blij verrast over deze track. Hij heeft me een cassettebandje gegeven als een cadeau, die is nu onderdeel van mijn collectie.”

Wat is de vreemde eend in de bijt?

Televape - Eternal (テレヴァペ – 永)

“Ik heb een Japanse plaat die ik in 2016 heb gekocht, met als genres ambient en vaporwave. Het raarste aan deze plaat is dat je hem op verschillende snelheden kunt afspelen, en dat beide goed klinken. Als je hem op 33 rpms afspeelt is het wat rustiger, maar als je hem afspeelt op 45 rpms wordt het meer elektronische dansmuziek uit de jaren negentig, erg trippy en apart. Ik hou wel van dit idee, maar ik denk niet dat veel mensen dit hebben liggen.”

Nicolò Faggiani

Wat zou meer waardering mogen krijgen?

Pharoah Sanders – Pharoah

Als ik een plaat zou moeten uitkiezen zou ik gaan voor het album Pharoah van saxofonist Pharoah Sanders. Dit album heeft drie nummers, en is intiem, zeker in tegenstelling tot wat hij eerder heeft gemaakt. Zijn eerdere werk is erg experimenteel en heeft een hoge energie. Dit album daarentegen heeft een lage progressie met lage geluiden, en heeft een delicaat saxofoongeluid waar ik erg van ben gaan houden. Dit zou echt overal gedraaid moeten worden, want het is een meesterwerk in het jazz genre en Pharoah Sanders is één van de beste saxofonisten ooit.”  

Nicolò Faggiani

Wat is je grootste miskoop?

“Ik heb niet een specifieke plaat waarvan ik zou zeggen dat het een miskoop is geweest. Ik ben ervan overtuigd dat de meeste platen die ik heb gekocht, ik ooit met een reden heb gekocht. Ik heb wel platen die ik op een gegeven moment niet meer luister. Het is niet zo dat ik ze niet meer leuk vind, maar ik luister dan later soms weer naar ze en dan kan ik meestal wel weer iets vinden wat ik er mooi aan vind. Er zijn wel wat platen die ik nu even niet aanraak, maar ze horen bij mijn achtergrond. Ik bewaar ze graag.”

Bij wie moeten we de volgende keer in de kast duiken?

“Dj Alessio oftewel ELA//404. Hij is een passievolle verzamelaar van vinyl en hij houdt van elektronische muziek. “