In ‘Een duik in de platenkast van’ graven we elke maand, samen met een Groningse muziekliefhebber, in zijn/haar collectie naar platen met een speciale betekenis. Deze maand zijn we in gesprek gegaan met Niels Knelis Meijer, vooral bekend in Groningen en omstreken als fotograaf bij veel prominente festivals, maar ook als organisator van Clash en als DJ. Door een ongelegen ongelukje op een trap konden we helaas niet langs bij Niels thuis, dus moesten we het deze keer grotendeels via de telefoon doen. Desalniettemin heeft hij een mooi en veelzijdig lijstje klaar voor deze maand.

Waar ben je mee opgegroeid?

Boston - Third Stage

“Ik ben vooral opgegroeid met symfonische, en psychedelische rock uit de jaren ’80. Veel Pink Floyd, Dire Straits, Boston, dat was wat mijn ouders voornamelijk draaiden vroeger. Er stond vroeger altijd wel veel muziek op bij ons. Mijn ouders hadden platen opstaan, maar ook veel radio, zoals 3FM, Radio 3 heette dat toen nog. Zelf maakte ik veel mixtapes voor m’n Walkman. Zo zat je dan bij de radio om op het goede moment op record te drukken zonder dat je het irritante gepraat van de DJ er doorheen had.”

“Vanuit die tijd vind ik vooral Boston erg vet. Ik heb al die platen zelf ook nog. Op een gegeven moment heb ik een hele platencollectie van mijn vader overgenomen, zoals dat meestal gaat, en hier en daar aangevuld met eigen favorieten uit die tijd.”

“Als ik één plaat zou moeten kiezen, zou ik of The Wall van Pink Floyd, of Boston met Third Stage kiezen. Die van Boston vooral omdat er op de hoes een ruimteschip stond waar ik als kind heel veel naar keek. Wat Pink Floyd betreft heb ik ook wel die andere, meer psychedelische platen geluisterd, maar ik ben toch wel iets meer van het symfonische.”

Niels Knelis Meijer

In Groningen is Niels een bekend gezicht voor de meeste festivalgangers. Onder andere op Noorderzon, ESNS, Noorderslag, Paradigm, Noorderslag etc. (zoals hij zelf met een lach zegt, “te veel om op te noemen”), is hij te spotten als fotograaf. “Ik heb zelf ook bij 3voor12 Groningen gezeten, ook als schrijver, en dat is een soort kickstart voor mijn carrière geweest.”

Naast het fotograferen organiseert Niels met anderen Clash, een festival in 2019 dat Vera, Oost en het Grand Theater aandeed. Sinds de coronacrisis heeft Clash geen grote evenementen meer kunnen geven, maar in plaats daarvan verschillende kleine events, zoals een feestje aankomende zaterdag in de Kameleon-tent op Noorderzon. Het feestje zal, in Clash- en Noorderzon-traditie DJ sets met het theatrale combineren. Niels draait zelf ook, op kleine feestjes, maar ook bij Relate Radio en andere dingen. “Dj’en is eigenlijk een beetje begonnen als hobby toen fotografie van hobby naar m’n werk veranderde. Als je al fulltime foto’s voor je werk maakt, dan ga je dat niet ook nog in je vrije tijd doen.”

Niels Meijer

Wat is je favoriet van een Groningse artiest?

DE KAT - DE KAT

“Ik denk dan toch DE KAT. En dan die eerste, witte LP van hen. Die anderen vind ik ook allemaal heel vet, maar die eerste is wanneer ik er verliefd op werd. Van de recentere acts vind ik Never Been To Berlin bijvoorbeeld heel erg vet. Daar zit Goya Buitenhuis [later als zanger bij de instrumentale band gekomen], die eerst bij DE KAT zat, ook in. Nu heeft hij met Never Been To Berlin een heel leip Electro-pop project opgezet. Die staan volgende week zaterdag ook bij ons in de tent op Noorderzon. Laatst stonden ze ook op FestiValderAa. Ze maken echt een te gekke show."

Niels Meijer

Wat is de vreemde eend in de bijt?

Anita Meyer - Why Tell Me WHy

“Als ik denk aan een vreemde eend in de bijt, dan kom ik bij mij toch uit bij Anita Meyer. Die komt als eerste bij me op, maar zo raar is die nou ook weer niet. Ik draai het namelijk ook nog wel eens als DJ. Ik heb Why Tell Me Why ook op plaat, en die vind ik wel echt heel vet."

Wat zou meer waardering mogen krijgen?

Rosalía - MOTOMAMI

“Oeh, dat is een goede. Ik weet het niet zo goed. Ik luister zelf nu heel veel naar Rosalía d’r nieuwe album. Ik vind het wel gek dat je die in Nederland niet zo veel op de radio hoort. Het is echt een heel vet album. Wat ik verder ook heel gaaf vind, en ook raar vind dat dat niet groter is, is GHE20G0TH1K (spreek uit als ‘Ghettogothic’). Het komt een beetje uit de underground queerscene in New York, en sommige artiesten hiervan zijn op zich wel wat naar boven komen drijven, maar ik had verwacht dat dit echt de nieuwe clubsound zou gaan worden.”

"Verder vind ik het jammer dat het STAYCORE label uit Stockholm niet groter is. Super genre-bending elektronische muziek dat een groter podium verdient."

Niels Meijer

Wat is je grootste miskoop?

Madonna

"Ik heb ooit in San Francisco, toen ik op vakantie was met een vriend, een plaat gekocht in Amoeba Music. Dat is een grote bekende platenzaak in Amerika. Ik heb daar een plaat van Madonna gekocht, ik weet niet meer hoe die heet. Ik kende deze plaat helemaal niet en hij zag er mooi uit. Ik was toen helemaal van de jaren ’80 clubmuziek, en ik dacht ‘oh, hier staat vast wel iets vets op wat nog niemand kent,’ maar toen zette ik hem thuis op en alles was zo lelijk. Er stonden ook tracks op waar ze alleen maar een beetje aan het praten was zeg maar. Volgens mij was het ook één of andere gekke release die niet bij de standaard albums hoorde. Ik weet nog dat ik hem opzette en dacht, ‘Jezus, heb ik dit helemaal naar Nederland versleept?'”

“Maar, iedereen kent het wel: je gaat naar een concert en denkt, ‘deze is vet en die ga ik supporten,’ en dan klinkt de plaat zo slecht. Ik ga natuurlijk geen bands onder de bus gooien, maar het komt wel eens voor. En ik heb ook nog ergens een album van Coldplay dat nog in het plastic zit.”

Bij wie moeten we de volgende keer in de kast duiken?

"DJ Irie, echt een topgast en iemand die een heerlijke eclectische manier van draaien heeft met hiphop als basis. Ik ben erg benieuwd wat hij in zijn vrije tijd luistert."