Novko betekent ‘nieuw’ in het Bosnisch. De indieband ontstond uit de voormalige formatie The Mudd en bracht dit jaar een korte EP en een single uit. In oktober speelde Novko in de Neushoorn in Leeuwarden en in de EM2 in Groningen, vanavond staat de band in de Kelderbar van Vera. Deze loopt gemoedelijk vol als het om elf uur eindelijk tijd is voor de show. Het trio verspilt geen tijd en start na een korte soundcheck met het optreden.

Verrassend compleet geluid

De band opent de show met een kort nummer, Young. De track heeft een pakkend maar tegelijkertijd melancholisch melodietje, slaat aan en zet de toon voor de rest van het optreden. Zangeres Taska Smit laat af en toe krachtige uithalen horen en bespeelt daarbij knap de basgitaar. De podiumervaring die ze opdeed in de voormalige Groningse band The Mudd heeft haar geen windeieren gelegd en zorgt ervoor dat ze met Novko vanavond een stevig optreden neer zet. De liedjes klinken catchy en cool, en de band laat voor een kleine formatie bovendien een verrassend compleet geluid horen.

Jezelf zijn

Na Stay With Me speelt Novko Pride, dat gaat over dat je best wat vaker trots op jezelf mag zijn. Het publiek kijkt en luistert intussen meer dan geïnteresseerd toe en komt onder invloed van de opzwepende rockmuziek langzaam in beweging. Bij het spelen van de single Just For You, die dit jaar verscheen, gaat de band helemaal op in de muziek. Voordat we Nice Room gaan horen legt de zangeres uit dat dit liedje gaat over het alleen zitten ik een kamer, met het verlangen de ruimte met iemand te delen. Tijdens Lose My Cool laat de gitarist een mooie solo horen.

Wegzwijmelen op indierock

Novko bracht dit jaar de single Just For You en EP Live at the Greenhouse uit. Op deze muziek is solide indierock te horen, waarop je desalniettemin gemakkelijk en onverbiddelijk weg zwijmelt als op vergelijkbare muziek uit de jaren tachtig. Vanavond gebeurt dat ook, zeker op het gevoeligste liedje Thin Air. Het trio zegt zich te laten inspireren door eighties acts zoals The Cure en Bowie, maar doet qua sound soms ook denken aan The Cranberries en U2. De strakke en opzwepende drumpartijen doen daarbij ook een duit in het zakje. Waarop het ook lijkt; Novko zet vanavond een uniek optreden neer die vast een opmaat is voor meer interessante shows. Kondigt de act weer een nieuwe gig aan, dan is die dan ook zeker de moeite waard om eens te gaan checken.