De stembus voor het beste van Groningse Bodem 2022 is weer geopend en om je te helpen bij het samenstellen van jouw stemlijstje vragen we mensen uit de Groningse muziekscene naar hun favorieten. Deze keer: The RalfenatorX, DJ en showhost van de Vera Weekly Show. Wat zijn zijn vijf favoriete nummers van Groningse bodem dit jaar?

De favorieten

1. Cashmyra - Los Vast

“Ik heb vaak snel moeite met Nederlandstalige teksten omdat ik er te kritisch op ben, maar bij Cashmyra dragen ze daadwerkelijk bij aan de sfeer en vervreemding in haar liedjes. Dat ze dan ook nog eens goede liedjes met gouden melodietjes schrijft, ook al zitten ze soms wat verstopt, maakt het alleen maar beter. Los Vast is een dappere keuze om als eerste single van de aankomende EP uit te brengen. De tweede single - Onvermijdelijk Resultaat - is eigenlijk meer de hit, maar Los Vast is ook heel erg goed.” 

2.  Inge van Calkar - Back To Life

“Bij mijn weten de eerste Groningse artiest die de popmuziek zo duidelijk omarmt als Inge van Calkar, en ik ben helemaal voor. Back To Life is een goede bop. Ik vind het wel heel erg leuk dat haar muziek zo mooi tussen dansbare muziek en luistermuziek in zit. Het is te gek om haar te volgen en te zien hoe ze zich aan het ontwikkelen is. Het is ook heel cool dat ze zo’n mooie show heeft.”

3. Ioana Iorgu - Snake

“Dankzij haar prachtige naam zat ze al een tijd in mijn muzikale bewustzijn zonder haar ooit live te hebben gezien. Laatst in Vera in het voorprogramma van Press Club was het zover en het was echt nog beter dan ik had verwacht. Als het catchy is, dan ben ik al heel snel hyped, en dat was het zeker. Snake is exemplarisch voor haar ontzettend goede sound, en haar uitstekende hooks. Niks meer aan doen. Behalve meer muziek maken, alsjeblieft.”

4. Mark Roggebrood - Jankend op de Squashbaan

“Fantastisch liedje. Het is catchy, grappig en precies op de grens tussen oprechte uitingen en taalspelletjes. Ik moet ook heel erg denken aan bijvoorbeeld De Jeugd Van Tegenwoordig, vanwege de lolbroekerij in combinatie met dat je wel merkt dat er langer over is nagedacht. Ik hou er ook van dat het genre-overstijgend is, het heeft kenmerken van hiphop, maar het is bovenal aantrekkelijke popmuziek in algemene zin. En ik ben gewoon een grote sukkel voor popmuziek.” 

5. Frontsector - STEENKOUD

“Punk zoals punk moet zijn. Frontsector begint steeds meer de centrale spil te worden van de punkscene in Groningen. Je ziet de Frontsector-shirts ook overal, en de band speelt altijd goede shows. Frontsector verdient echt de erkenning. Het zijn echt goeie lui; ze zijn heel betrokken bij wat er gebeurt in de stad. Ga ze vooral live zien!”

Wat was je beste muzikale ervaring in Groningen van afgelopen jaar?

“Hoogtepunten te over! Vanwege de Vera Weekly heb ik veel acts mogen spreken, en als je ze dan live ziet dan heeft dat altijd wel iets extra’s. Iets waar ik echter al weken naar uitkeek was het optreden van The Bug Club in oktober. Ik heb deze band uit Wales leren kennen omdat er per ongeluk een nummer voorbij kwam op Spotify. En ik dacht meteen dat het een ultieme nieuwe Vera-band zou zijn. Ik vond het live weergaloos, het was pure perfectie. The Bug Club is met stip mijn favoriete nieuwe band van de afgelopen vijf jaar.”

Welke Groningse act heeft het afgelopen jaar de grootste stappen gemaakt, of waar heb je het meest bewondering voor?

“Je moet hier wel voor The Vices gaan toch? Niet dat het precies mijn muzieksmaak is; al hebben ze heel goede liedjes waar ik met plezier naar kan luisteren. Ik vind, net als bijvoorbeeld wat Inge van Calkar en Cashmyra betreft, dat ze iets hebben wat voor Groningen uniek is. Het is een internationale act aan het worden, en de band heeft het potentieel een lange tijd mee te gaan draaien.”

 

Ben jij ook zo’n grote sukkel voor popmuziek als Ralf? Of wil jij juist hele andere favoriete tracks een duwtje geven? Stemmen voor de beste nummers van Groningse Bodem kan tot en met 7 december via deze link. Wil je de lijst nog even beluisteren? Dat kan hier.