De stembus voor het beste van Groningse Bodem 2022 is weer geopend en om je te helpen bij het samenstellen van jouw stemlijstje vragen we mensen uit de Groningse muziekscene naar hun favorieten. Deze keer: radio-dj en programmamaker bij RTV Noord, Eric Bats. Tussen alle drukte rondom de Grunneger Top 1000, waar nu ook op gestemd kan worden, had hij nog wat tijd over om onze stemlijst in te vullen. Wat zijn zijn favoriete nummers van Groningse bodem dit jaar?

De favorieten

  1. Rommy Gabay – Lotus

"Zo jong en dan al zo’n stem! Ik was al onder de indruk van Remedy, haar debuutsingle van vorig jaar. Haar tweede single speelde ze dit voorjaar live met haar band in mijn radioprogramma Café Martini. In mijn enthousiasme noemde ik haar “de Amy Winehouse van Beijum!”. Ik vind het echt van dezelfde kwaliteit, maar dan nuchter (zoals een Groningse betaamt natuurlijk)."

  1. The Vices – Strange Again

"Wat zijn deze jongens gegroeid de afgelopen twee jaar. Geboekt op festivals en zalen in binnen- en buitenland, landelijke airplay en ga zo maar door. Ik heb ze gezien tijdens onze live-uitzending op het Bevrijdingsfestival in Groningen. Ze waren een van de acts op de mainstage en stalen de show. Wat een sensatie! The Vices is een band waar we in Groningen trots op mogen zijn."  

  1. Laurie B. – Snowfall

"Laurie B. is de 21-jarige Laurie Breukel. Ik miste haar in jullie stemlijst dus wil haar graag nog even extra in de spotlights zetten. Lastig uit te leggen waarom ik dit zo’n goed nummer vind. Het is de sfeer denk ik. Het pakte me meteen. De muziek klopt gewoon en de stem van Laurie doet de rest. We gaan nog veel van deze creatieve dame horen in 2023."

  1. Vanderlinde – Muy Rico

" Het is de titelsong van alweer het achtste album van deze Groningse band rondom gitarist, bassist en zanger Arjan Van der Linde. Dit jaar brachten ze het nummer Little Things uit samen met de Amerikaanse band Venice. Het nummer Muy Rico is ook een juweeltje. Een plaat met een verhaal, gebaseerd op de kinderen van een weeshuis in Ecuador, dat door Arjan en zijn muziekproducer Erwin Musper wordt gesteund." 

  1. Orange Skyline - Modern Times 

"Met het uitbrengen van hun tweede album dit jaar zijn de mannen van Orange Skyline klaar voor de grote festivals. Klaar voor Europa. Hoewel de mannen zijn uitgevlogen beschouw ik ze nog steeds als Groningse band: Orange Skyline is van ons!"

  1. Inge van Calkar – Come A Little Closer

"Respect voor Inge van Calkar en hoe ze na haar muzikale transformatie een paar jaar geleden er telkens weer in slaagt een toffe single uit te brengen. Haar nieuwste single is ook weer heel sterk."

  1. Vayndog – Whispering Chicks

"Dit jaar bracht de Groningse zanger Richard Veen, de Mick Jagger van de Veenkoloniën, – ook wel bekend als Vayndog – zijn tweede album uit: Chubby Lynn versus Hare and Hounds. Een mix van country, blues en rock met de sfeer van de jaren zestig en zeventig. De plaat is een aanrader voor iedere liefhebber van dit genre."  

  1. Calidus – A Dream Come True

"Eén van de verrassingen van dit jaar. Geïnspireerd door bands als Coldplay, Keane en Oasis. Leuk jonge gasten die zich goed weten te presenteren op het podium. Als ze nog meer gaan werken aan een eigen geluid dan verwacht ik hier nog veel van."

  1. Waterleaf – Blue Monday

"Een van dé radiohits van Groningse bodem dit jaar. Heerlijk die jaren 80-vibe. Ook de nieuwe single Diamond Eyes mag er zijn."

  1.  Steernvanger – La la laifde

"Er is een apart lijstje te maken van alle Groningstalige muziek van het afgelopen jaar. Streektaalmuziek leeft als nooit tevoren! Een van de Groningstalige hits dit jaar is van Steernvanger, de band rond zanger Dion Bouwes."  

Wat was je beste muzikale ervaring in Groningen van afgelopen jaar?

"Het live-optreden van Rommy Gabay + band in Café Martini, RTV Noord. Ik was verrast door het gemak en de souplesse waarmee deze jonge band meteen de juiste snaar wist te raken. Na een korte soundcheck zag ik onze geluidsman al blij kijken: we kunnen live. De markante stem van Rommy, die enorm doet denken aan Amy Winehouse en het perfecte gitaarspel van Jelle Mulder maken het plaatje compleet. Hiphop-achtige soulmuziek met een jazzy sausje. Het smaakt naar meer!"

Welke Groningse act heeft het afgelopen jaar de grootste stappen gemaakt, of waar heb je het meest bewondering voor?

"Behalve Orange Skyline en Inge van Calkar zijn het toch ook vooral The Vices die enorme stappen hebben gemaakt. Ik ken ze nog als jonge jochies onder de naam Ten Years Today. Toen waren ze al talentvol en ambitieus. Met The Vices zijn ze echt volwassen geworden en werd Groningen al snel te klein voor ze. Moet je kijken waar ze nu staan! 2022 is het jaar van The Vices. Echt grote bewondering voor deze gasten."

Kan jij je wel vinden in de keuzes van Eric? Of push je liever je eigen favorieten? Stemmen voor de beste nummers van Groningse Bodem kan tot en met 7 december via deze link. Wil je de lijst nog even beluisteren? Dat kan hier.