De afgelopen februarimaand zullen we niet snel vergeten. Het was stormachtig op z’n minst. En de spreekwoordelijke wind blijft nog niet liggen. Voor de nodige afleiding kunnen we echter nog steeds aardig worden weggeblazen door de releases van Groningse bodem. Het was muzikaal gezien namelijk een bijzonder goede maand.

Ioana Iorgu | Anxiety

In een maand met de nodige onrust weet Ioana Iorgu perfect de angstige tijdgeest te vangen. Haar nieuwe single, Anxiety, voelt aan als de soundtrack van nu. De sound van haar vorig jaar verschenen album Thick Skin krijgt een mooi vervolg in deze uptempo noisy postpunk-track. De nieuwe single heeft de juiste dosis ongemak en biedt tegelijk ook ontlading. Op de momenten dat de gitaar-golven je overspoelen is je hoofd niet stil te houden en zou je willen dansen. Ook al is het dansen met de nodige angst in je donder. We kijken nu al reikhalzend uit naar haar nieuwe album, Mean Time

Steeby, Alexander Moto & Soulitude | Avant Garde EP

Dankjewel! Wat fijn. Niet één, niet twee, maar drie toffe tracks om onze hiphop-hartjes te verwarmen. Moto, Soulitude en Steeby hadden overduidelijk zin om samen iets moois te maken. De nummers van de Avant Garde EP zijn spontaan en klinken erg eerlijk. De sound is basic, maar vooral ook voor een groot deel soulful. Het is moeilijk hier kanttekeningen bij te plaatsen. Het nummer Kaal Of Kammen is, ondanks dat het als een soort aanzet klinkt, voor alle betrokkenen petje af (weet je wel). Het nummer Dankjewel is cool en spannend tegelijk. En over Limbo hoeven we helemaal al niet te twijfelen, het is meer dan een toptrack. Al met al smaakt deze samenwerking naar meer. En we boffen, als we het goed hebben begrepen hebben Moto en Steeby al de nodige nieuwe tunes klaarliggen.

Voltanz | Sparrow

Qua uitgebrachte singles van Voltanz is het tot nu toe een kwestie van hit and miss. Wat zal het deze keer zijn? Sparrow is in ieder geval bij vlagen een fel nummer en de sfeervolle aanzet - in de eerste seconden - belooft wat. Maar we worden uiteindelijk blij gemaakt met een dooie mus. Voor een groot gedeelte wordt de spanning namelijk niet vastgehouden. De postrockende gitaren in combinatie met de emo-synth zou Interpol-achtig dreigend moeten klinken maar de uitwerking is naar het einde toe zwalkend. Helaas, Sparrow is niet bepaald een must.

AMK | Break (Live Session)

Even een break nodig? Voor wat ongecompliceerde funky glampop kun je kijken naar de video-release van het nummer Break van AMK. Er is niet zoveel aan de hand, en dat is eigenlijk heel erg plezierig. Het nummer wordt professioneel gebracht en het speelplezier werkt aanstekelijk. Zangeres Anne Maaike is bijzonder goed op dreef. Er verschijnt een glimlach op je gezicht en de schouders komen even lekker los. Als compositie is Break niet een gigantische hoogvlieger, maar de zichtbare gedrevenheid compenseert veel.

Solitary Zebra | Not The Same, Bend, Ceiling’s Falling Down

Drie nieuwe nummers van indie-rockband Solitary Zebra de afgelopen maand: Not The Same, Bend, en Ceiling’s Falling Down. En het is verdorie erg moeilijk te bepalen wat nu de beste track is. Bij elke nieuwe draaibeurt heb je zo weer een andere favoriet. De drie composities behoren tot het beste werk van deze band. Elk nummer heeft een mooie opbouw, een gouden melodie, en vooral veel sfeer. Sereniteit en spanning gaan hier hand in hand en weten het geheel op te stuwen naar grote hoogten. We kunnen spreken van een bijzondere prestatie; Solitary Zebra onderstreept hiermee de eigen kwaliteit.

Flowëtisch | Schaduwjudo

De tweede single dit jaar van hiphopcrew Flowëtisch is het nummer Schaduwjudo. Het kan even duren om bij dit nummer in de juiste flow te komen. De sound lijkt in het begin wat monotoon en duidelijke hooks ontbreken. Je merkt echter naarmate de track voortduurt dat Schaduwjudo toch spannend is. Het is subtiel uiteindelijk, maar er zijn meer dan genoeg elementen om de track alsnog in je hart op te nemen. De raps van MC’s Luke en Onid vullen elkaar goed aan, de beats - ook van Onid - zijn zelfverzekerd, en steeds meer nieuwe geluidseffecten en laagjes treden voor het voetlicht. Het is dus goed nieuws dat de crew heeft aangekondigd dat we dit jaar elke maand een nieuwe track mogen verwachten.