Tijdens de uitverkochte editie van Simplon UP staan indieband Waterleaf en hiphopact Steeby op het programma. Het is (hopelijk) de laatste editie van UP met coronazitplaatsen. Vanavond zijn er dus een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Maar een seated event met verplichte coronacheck of niet; het publiek heeft er niet minder plezier om. Beide Groningse acts zetten een vrolijke show neer en bij Steeby gaan zelfs vrijwel meteen de voetjes van de vloer.

Warm, speels en dromerig

In de benedenzaal wacht het publiek rustig af tot Waterleaf het podium betreedt. Als de band begint te spelen klinkt de muziek meteen warm, speels en dromerig à la de Franse band Air. Maar dan met een belangrijke rol weggelegd voor de synthesizer. De muzikale signatuur is vlot, hip en harmonieus. Waterleaf stond in januari op Grunnsonic en neemt het publiek met dansbare liedjes als Step Away From the Dark en Blue Monday vanavond mee op een melodieuze tijdreis, terug naar de jaren tachtig. Door de overdadige lichtshow is de band af en toe moeilijk te zien. Desondanks weet de groep met deze duidelijke eighties vibe en de zuivere, solide stem van Margrieke Hoornstra de eerste helft van Simplon UP vol moeiteloos vol te spelen.

Kyteman-achtig enthousiasme

Als na de pauze de laatste klanken van de dj verstommen, trekt Steeby meteen de aandacht als hij het podium betreedt. De Groningse rapper, zanger en producer heeft een zevenkoppige band meegenomen met daarin een saxofonist en twee achtergrondzangeressen. Als de band begint te spelen, roept hij het publiek meteen op om mee te doen. Steeby’s Kyteman-achtige enthousiasme werkt aanstekelijk. Ook bij het publiek zit de sfeer er goed in, zodat het meteen een gezellige boel is in de benedenzaal.

Funky liveshow
In de MOZY Sessions in het concerthuis gaf Steeby in juni vorig jaar al een voorproefje van zijn steady act, die voor Groningse grappen van een behoorlijk creatief niveau is. De sympathieke rapper heeft een goed gevoel voor timing en zet met zijn jazzy, Nederlandstalige liedjes als Allright vanavond een energieke, onderhoudende, en funky liveshow neer. Dit komt deels door zijn teksten, waarin hij levenslessen deelt en deze combineert met filosofie en Groningse nuchterheid. Maar ook de saxofoonsolo’s en zijn onderhoudende praatjes tussendoor dragen daar aan bij. De keuze voor de uitbreiding van zijn act met deze live band is in elk geval raak. Nu is het hopen dat Steeby na zijn het uitbrengen van de singles Limbo en Kaal of Kammen dit jaar nog meer van zich laat horen.