2022 is het jaar van de uitspraak “We mogen weer!”. Na twee jaar weinig tot geen live muziek te hebben kunnen zien en horen, valt er voor muziekfans sinds het voorjaar van 2022 weer een hele hoop te genieten. Podia zijn weer open, concerten gaan weer door zoals gepland en festivals vinden weer plaats. Zo ook in Groningen, waar de festivalzomer goed gevuld is, zowel binnen als buiten de stad. Tijdens de festivalzomer is er in de provincie namelijk ook genoeg te doen. Wij lichten drie Groningse festivals uit, die in de provincie plaatsvinden.

Pagefestival

De hele zomer vinden zich op allerlei plekken in de provincie festivals plaats. Een goedgevulde agenda voor de muziekliefhebber. Op 17, 18 en 19 juni is er weer Pagefestival bij de Pageplas in Stadskanaal. Dit driedaagse festival is “toegankelijk voor het hele gezin, maar heeft wel zijn scherpe randjes”, aldus organisator Nico Wiersema. Vergeleken met de edities van voor de pandemie is Pagefestival niet veel veranderd. Het enige wat nieuw is aan het festival is dat het dit jaar drie dagen duurt, in plaats van twee. 

Pagefestival is bijna helemaal gratis om te bezoeken; alleen op de vrijdag van het festival dient er entree (€ 10) te worden betaald. Daar krijg je als bezoeker drie acts voor terug, waaronder rockband Claw Boys Claw. De heren van Claw Boys Claw zullen onder meer hun laatste album KITE spelen, maar ook grootste hit Rosie zal ongetwijfeld te horen zijn. Op de zaterdag kunnen we de scherpe randjes waar Wiersema het over heeft voelen. Onder andere het Utrechtse Bongloard, bekend van snoeiharde garagerock, zal optreden. “Pagefestival mag dan wel toegankelijk zijn voor het hele gezin, deze show is wat minder geschikt voor kinderen”, grapt Wiersema. Om maar aan te geven hoe veelzijdig Pagefestival is, speelt ook het Groningse duo Pé en Rinus op de zaterdag. Dat Pé en Rinus in Stadskanaal als lokale helden worden gezien, zal hun optreden die dag allesbehalve deren. 

Op de zondag biedt Pagefestival plaats voor een aantal bijzondere acts. Zo kan de bezoeker terecht bij Fabuloka. Deze twee circusartiesten brengen een mix van circustheater, zelfgemaakte muziek en poëzie, samengebracht door een overkoepelende verhaallijn. Daarnaast treedt Bartel Bartels, alias Professor Nomad, op bij de Pageplas. Hij brengt muzikanten Ben Kribben (Van Dik Hout) en Henk Koorn (Hallo Venray) samen om een ode te brengen aan the Godfather of the Grunge, Neil Young. 

Naast deze acts vind je bij Pagefestival ook meerdere foodtrucks, activiteiten voor kinderen en workshops, zoals het bouwen van een gitaar. Meer artiesten en overige informatie kun je vinden op de website.

Festival Hongerige Wolf

Hongerige Wolf

Het dorpje Hongerige Wolf wordt voor 8, 9 en 10 juli weer omgetoverd tot festivalgrond. Dan vindt namelijk het jaarlijkse Festival Hongerige Wolf weer plaats. Vergis je niet: je vindt hier niet alleen maar optredens van bandjes en singer-songwriters. Festival Hongerige Wolf biedt haar bezoekers een breed scala aan muziek, theater, beeldende kunst en literatuur, maar ook strobalen en tenten.

Tussen de strobalen en in de velden vinden we drie dagen lang een diverse selectie van artiesten. Zo is Jonathan Rhodes één van de act op de vrijdag. Deze Groninger staat bekend om zijn verhalende teksten en zal het publiek in Hongerige Wolf meeslepen met zijn rake woorden. Op de zaterdag treden onder andere de eveneens Groningse Them Dirty Dimes op. Zij zullen er voor zorgen dat de toeschouwers zullen swingen zoals hun discografie swingt tussen verschillende genres. Ook rock collectief Personal Trainer, op 19 mei nog te gast in de 3voor12 studio, zal het publiek reden tot bewegen geven. 

Kom je meerdere dagen naar het festival? Dan kun je blijven slapen! Hongerige Wolf heeft een eigen festivalcamping waar je tenten kunt huren of je eigen tent kan opzetten. Daarnaast zijn er in de omgeving van het festival genoeg alternatieven waar je echte kamers en bedden kunt huren. Op de website van Festival Hongerige Wolf kun je terecht voor nog meer acts en overige informatie over het festival.

Art Carnivale

Op 22, 23 en 24 juli vindt festival Art Carnivale plaats aan het Schildmeer in Steendam en ook voor dit festival is er geen betaalde entree. Dit ‘voel-je-goed’ festival is van nature veelzijdig, met veel kunst, muziek in verschillende genres, theater en kinderactiviteiten. De periode zonder Art Carnivale was zwaar voor de organisatie. “Kunst en muziek zijn voor ons onlosmakelijk verbonden met het leven. We zijn erg blij dat we weer mogen”, zegt Andrea Nieboer, productieleidster van Art Carnivale. De pandemie heeft het festival in de kern niet veranderd, maar wel zijn er kleine aanpassingen gemaakt ten opzichte van de laatste editie. Zo werkt Art Carnivale tijdens deze editie met statiegeld bekers. Ook kunnen bezoekers dit jaar zogeheten ‘uitrijkaarten’ kopen, die ervoor zorgen dat het bezoekers wie met de auto komen het terrein rustig kunnen verlaten.

Daarnaast biedt Art Carnivale natuurlijk ook plaats aan een reeks bijzondere acts. Zo spelen de Shoe Eating Rabbits tot twee maal toe op de vrijdag van het festival. Deze groep maakt opzwepende akoestische muziek, die tijdens Art Carnivale niet vanaf de gebruikelijke verhoging te horen zal zijn. De Shoe Eating Rabbits staan tijdens hun shows die dag namelijk tussen de mensen op het veld in plaats van op een podium.

Op de zaterdag speelt onder andere El Sonidero op het festival. Deze Argentijnse band mengt urban met Latijns-Amerikaanse folk en zal de toeschouwers bij het Mercuriuspodium vast en zeker aan het bewegen krijgen. Op de zondag komt Blues Juice een bezoekje brengen aan het Schildmeer, maar de band komt niet om te genieten van de prachtige omgeving. De groep omschrijft zichzelf als brunk, oftewel een combinatie van blues, rock en funk.

Voor de kinderen is er op 23 en 24 juli onder andere de Adventure King, een acht meter hoge klimwand met verschillende klimroutes. Uiteraard worden de klimmers begeleid door opgeleide instructeurs. Voor nog meer acts en andere informatie over festival Art Carnivale kun je de website bezoeken. Daarnaast is het is de organisatie nog op zoek naar vrijwilligers, onder andere om te helpen bij de kinderactiviteit en in de horeca. Bij interesse kun je mailen naar info@artcarnivale.nl