WE MOGEN WEER! Na twee jaar coronacrisis kunnen we eindelijk weer vooruitblikken op een festivalzomer waar je je vingers bij kunt aflikken. Of je nou naar een festival gaat om muziek te ontdekken, bier te drinken, bij te kletsen met je vrienden, of om te dansen, er zit vast iets voor je tussen. Dit is de Groningse festivalzomer van 2022.

Rhythm & Blues Night

Waar: SPOT/De Oosterpoort, Groningen
Wanneer: 30 april
Prijs: €43,10
Omschrijving: Dit jaar vindt alweer de dertigste editie van de Rhythm & Blues Night plaats, een evenement waarbij De Oosterpoort acts uit de internationale blues, roots en Rhythm ‘n’ Blues onder één dak brengt. Je kunt daar ditmaal onder andere The White Buffalo, Laurence Jones, Carlton Jumel Smith, en Martha High and the Italian Royal Family aanschouwen.
Meer informatie: https://www.spotgroningen.nl/events/rhythm-blues-night/

My First Festival

Waar: SPOT/De Oosterpoort, Groningen
Wanneer: 3 mei
Prijs: €17 voor volwassenen, €14 voor kinderen tot 12 jaar
Omschrijving: My First Festival is een indoor festival speciaal voor kinderen en hun ouders. Er is muziek van onder andere Stefania, Meau, Bente en Nonchelange, maar er is ook ruimte om te knutselen, naar theatervoorstellingen te kijken en lekker te snoepen.
Meer informatie: https://www.spotgroningen.nl/events/my-first-festival/

Bogdike's Rock & Magic

Waar: Museumplein & Centrum Veendam
Wanneer: 5 mei
Prijs: Gratis
Omschrijving: Op Bevrijdingsdag vindt er in Veendam een dubbelfestival plaats, waar je op het Museumplein kan genieten van muziek van onder andere Little Cash Band, The Happy Tunes en The Outtakes. In het centrum is er intussen een festival voor de kleinsten, met rondwandelende sprookjesfiguren en goochelaars.
Meer informatie: https://www.bogdike.nl/bogdikes-rock-magic-zorgt-voor-boordevol-programma-in-centrum-veendam-op-5-mei/

Bevrijdingsfestival Groningen

Waar: Drafbaan Stadspark Groningen
Wanneer: 5 mei
Prijs: €5


Omschrijving: Natuurlijk is er in Groningen ook een bevrijdingsfestival. Dit jaar is het een controversieel festival, want Groningen gaat als enige stad voor het eerst geld vragen voor kaartjes: een symbolische vijf euro, die zich terugbetaald ziet in twee extra podia en een ‘Tuin van de Vrijheid’. Tof is dat de line-up voor een groot gedeelte bestaat uit Groningse acts, zoals The Vices, Orange Skyline, Inge van Calkar en WadAap.
Meer informatie: https://bevrijdingsfestivalgroningen.nl/

 

Loods of Metal

Waar: De Loods, Groningen
Wanneer: 13 mei
Prijs: €17,50


Omschrijving: Voor de metalliefhebbers organiseert De Loods op 13 mei een barbecue plus metal battle op hun venue. Daar strijden vier regionale winnaars tegen elkaar, waaronder de winnaar van de Metalbattle die op 6 mei in Simplon zal plaatsvinden.


Meer informatie: https://deloods.events/product/loods-of-metal/

 

 

Wolter Wolthers Disco Festival

Waar: Graanfabriek, Groningen


Wanneer: 14 mei


Prijs: € 32,13


Omschrijving: Op een festivalterrein met drie podia en een hele lading foodtrucks, kun je elf uur lang dansen op disco, house en ‘complete gekkigheid’. En als dat nog niet genoeg is, is er daarna ook nog een grimmige techno afterparty in de silo.


Meer informatie: https://www.eventbrite.nl/e/tickets-wolter-wolthers-festival-139652238605

 

Graspop Baflo

Waar: IJsbaan Rasquert


Wanneer: 21 mei


Prijs: €25  


Omschrijving: Zoals elk charmant festival in het Noorden is Graspop Baflo begonnen als initiatief van de jeugdsoos dat geleidelijk aan uit de hand gelopen is. Op het affiche van het festival, dat tegelijkertijd met het Piratenfestijn plaatsvindt, staan onder andere Miss Montréal, Money & The Man, Daredevils en RONDÉ.


Meer informatie: https://graspop-festival.nl/

 

KopjeK Hangar

Waar: IJshockeyhal Kardinge, Groningen
Wanneer: 21 mei
Prijs: €35  
Omschrijving: KopjeK Hangar is één van de slachtoffers van de coronacrisis, die meerdere keren verplaatst is en steeds weer afgeblazen heeft moeten worden. Maar nu is het eindelijk zover! Een hele dag dansen in een enorme loods. De line-up? DJ Seinfeld, Sally C., DJ Sweet6teen, Tjade, Moody Mehran en Eliza. 
Meer informatie: https://m.facebook.com/events/903946840547846/

 

Terug naar het begin

Waar: Starten in Appingedam, Loppersum of Holwierde
Wanneer: 20 t/m 22 mei
Prijs: €70 voor een passe-partout, €29 voor een dagkaart  
Omschrijving: Terug Naar Het Begin is niet zomaar een festival, het is een ‘ontdekkingstocht’ langs verschillende dorpen in Groningen. Met een kaart in de hand kun je je eigen route samenstellen om verschillende optredens en kunstinstallaties in oude kerken in de provincie te bekijken.
Meer informatie: https://terugnaarhetbegin.nl/

 

 

BNKR

Waar: De Loods, Groningen
Wanneer: 28 mei
Prijs: €15
Omschrijving: Op 28 mei wordt De Loods omgetoverd tot een bunker die je, met bewapende beveiliging en al, een veilig gevoel moet geven tijdens een acht uur-durend dansfeestje. BNKR is een musicale reis door de 'industriële' sound van techno, hardtechno, drum&bass and hardcore.
Meer informatie: https://deloods.events/product/bnkr/

 

 

Lazarus

Waar: Noorderplantsoen, Groningen
Wanneer: 3 juni
Prijs: Gratis!
Omschrijving: Een nieuweling in het Groningse festivallandschap! Dit relaxte, intieme festival georganiseerd door Usva is een mix van een gevarieerd muziekprogramma, workshops, lokaal eten en goed bier. De line-up bestaat onder andere uit Delore, Dragonfruit en Coco Coquelicot.
Meer informatie: https://www.facebook.com/LazarusFestivalGroningen/

Flinke Pink

Waar: Evenemententerrein Leek
Wanneer: 3 t/m 6 juni
Prijs: €13,50 met Early Bird korting  


Omschrijving: Wie met Pinksteren wil dansen, kan zijn hart ophalen op Flinke Pink in Leek. Op vrijdag-, zaterdag- en zondagavond zijn er feestavonden met verschillende thema’s, en op maandag kun je gratis naar bandjes gaan kijken. Welke bandjes? Dat is nog niet bekend.


Meer informatie: flinkepink.nl

Rapalje Zomerfolk Festival

 

Waar: Stadspark, Groningen
Wanneer: 11 & 12 juni
Prijs: €31,50 voor een passe-partout  


Omschrijving: Georganiseerd door de band Rapalje is er voor de liefhebbers van Keltische folk wederom het Rapalje Zomerfolk Festival. Je kunt je helemaal onderdompelen van de Keltische cultuur door het volgen van een workshop doedelzak spelen, het bezoeken van de markt, boogschieten of toch het luisteren naar live muziek. Er zullen optredens zijn van onder andere Scrum, Skipinnish, Pé & Rinus en natuurlijk Rapalje.


Meer informatie: https://zomerfolk.nl/

Pagefestival

Waar: Pageplas, Stadskanaal


Wanneer: 17 t/m 19 juni


Prijs: Gratis, behalve vrijdagavond (€10)  
Omschrijving: Een primeur! Voor het eerst in de geschiedenis van Pagefestival duurt het feest niet twee, maar drie dagen! Bij de brug de Rode Loper in het Pagedal kun je op vrijdagavond al genieten van Classic Pagepop, met als hoofdacts Claw Boys Claw en Hallo Venray. De rest van de weekend is er nog meer muziek – een combinatie van tribute acts en beginnende Nederlandse bandjes, zoals Bongloard - maar ook theater, kunst en lekker eten.


Meer informatie: https://pagefestival.nl

 

Stadspark Live

Waar: Drafbaan Stadspark Groningen
Wanneer: 19 juni
Prijs: €65
Omschrijving: Het zou kunnen dat je het gemist hebt: in 2019 was de eerste editie van deze samenwerking van SPOT Groningen en MOJO. Na een onvrijwillige pauze keert Stadspark Live dit jaar dan eindelijk weer terug, met een lijst grote namen op zak. Zoals wij eerder al meldden, kun je op het eendaagse festival gaan kijken naar Simple Minds, Skunk Anansie, Rag’n’Bone Man, Crowded House, LP en Krezip.
Meer informatie: https://www.stadsparklive.nl

 

Noorderliefde Festival

Waar: Graanfabriek Groningen
Wanneer: 25 juni
Prijs: €43,44
Omschrijving: Die ‘summer of love’ die ons beloofd was, die kun je gaan inwilligen bij de Graanfabriek op 25 juni! Schrijf een liefdesbrief, ga speeddaten en vervolgens knuffelen in het knuffelbad met je nieuwe vlam. Of ga met je partner samen dansen bij de verschillende stages, op hitjes van vroeger en nu.
Meer informatie: https://www.facebook.com/events/2916721221680114/

 

winSUMMERfest

Waar: Winsum
Wanneer: Zaterdag 2 juli
Prijs: Gratis
Omschrijving: In het centrum van Winsum vindt winSUMMERfest plaats. Tien bands op vier locaties. De avond begint om 19.00 in de Pluu en daarna wisselend ook op de andere plekken, zo kun je de hele avond tussen de kroegen heen en weer blijven lopen. Line-Up: Traumahelikopter, Schau Schau, Skroetbalg, Kaalallit Nunaat, Charlie & the lesbians, The Avonden, Rosa Vertov, Speed Frisbee, Glitch, Howrah 
Meer informatie: https://winsummerfest.nl/

Festival Hongerige Wolf

Waar: Hongerige Wolf
Wanneer: 8 t/m 10 juli
Prijs: €75,- voor een passe-partout
Omschrijving: Hier dompel je je onder in niet alleen muziek, theater en ander moois, maar ook in het dagelijks leven van de bewoners van een dorp in het noorden van Groningen. Het dorp Hongerige Wolf wordt namelijk omgetoverd in een festivalterrein, en je kunt bij de bewoners blijven slapen.  
Meer informatie: https://www.festivalhongerigewolf.nl/

Secret Forest Festival

Waar: Pagedal, Stadskanaal
Wanneer: 9 juli
Prijs: €41
Omschrijving: Hou je van bossen en van hossen? Dan moet je bij het Secret Forest Festival zijn. Dit festival bevind zich midden in een bos, maar de muziek is een stuk minder idyllisch. Op de line-up staan onder andere Tino Martin en The Partysquad, maar ook Lucas & Steve en Sick Individuals.
Meer informatie: https://ticket.eventree.nl/nl/shop/9b9kejjdqm4gtdkj01bhcqf5regssik5kttkphvg

 

Krepelwald

Waar: Groningen
Wanneer: 9 juli
Prijs: €17,50
Omschrijving: Twee jaar geleden zou er al een 'new festival in town' zijn, maar dit nieuwe kindje van KopjeK en Onder De Pannen moet er dit jaar dan eindelijk écht komen. Er is nog geen informatie, behalve de datum: 9 juli. 
Meer informatie: https://krepelwald.nl/

 

Art Carnivale

Waar: Strandpark Schildmeer, Steendam
Wanneer: 22 t/m 24 juli
Prijs: Gratis!
Omschrijving: Een kunstzinnig familiefestival voor álle leeftijden met activiteiten voor kinderen, een nabijgelegen strand, podiumkunsten en muziek. Ook kun je rondscharrelen op de creatieve markt. Er is tot nu toe nog maar één act bekend gemaakt: The Shoe Eating Rabbits. Zij zullen niet op het podium, maar ergens op het festivalterrein spelen.
Meer informatie: https://www.artcarnivale.nl/

 

In Retraite

Waar: De Toekomst, Scheemda
Wanneer: 28 juli tot 1 augustus
Prijs: €158,35 voor het hele weekend, €64,35 voor één dag
Omschrijving: In Retraite vond voorheen plaats in klooster Roepaen in Ottersum, maar verhuist voor hun tiende editie naar de provincie Groningen! Het is een knus dancefestival, met een line-up die voor een heel groot deel bestaat uit DJ's uit het noorden. Dag en nacht kun je feesten én onthaasten in en rond De Toekomst.
Meer informatie: https://www.in-retraite.nl/

 

Paradigm festival

Waar: Suikerfabriek, Groningen
Wanneer: 13 & 14 augustus
Prijs: Tussen €22,50 en €47,50
Omschrijving: Voor de technoliefhebber heeft dit festival inmiddels een legendarische status. Paradigm kent geen einde – de avond duurt van twaalf uur ’s nachts tot ‘laat’. Dansen tot je een ons weegt.
Meer informatie: https://www.paradigmfestival.com/

Noorderzon

Waar: Noorderplantsoen, Groningen
Wanneer: 18 t/m 28 augustus
Prijs: Variabel.
Omschrijving: Ook dit jaar krijgt het Noorderplantsoen weer kleur dankzij Noorderzon. Verschillende kunstenaars, dansers en muzikanten vertonen dan, al dan niet voor een kleine bijdrage, hun werk. Het is het alleen al waard om eens om je heen te kijken tijdens een wandeling door het plantsoen als dit festival bezig is.
Meer informatie: www.noorderzon.nl

Hullabaloo

Waar: Stadspark, Groningen
Wanneer: 27 augustus
Prijs: Nog niet bekend.
Omschrijving: Hullabaloo is hét festival van het noorden – althans, dat zegt de organisatie zelf. Het idee is dat het een festival is voor muziekliefhebbers. Dus, weinig randprogrammering, veel muziek. Welke muziek, dat weten we nog niet. Hullabaloo is een vrij nieuw festival, dat in 2019 voor het eerst plaatsvond, dus het heeft nog wat te bewijzen.  
Meer informatie: https://hullabaloofestival.nl/

 

Nazomeren Festival

Waar: Festivalterrein Roodehaan, Groningen
Wanneer: 3 & 10 september
Prijs: Nog niet bekend.
Omschrijving: Nazomeren is er weer één voor de technofans. Er is alleen nog niks bekend over de editie van 2022, behalve een datum, en op de socials is het al een half jaar stil… Het zou toch wel doorgaan?
Meer informatie: 
https://www.facebook.com/events/1209748666157056/

Vicefest

Waar: SPOT/De Oosterpoort Kleine Zaal, Groningen
Wanneer: 17 september
Prijs: €20
Omschrijving: Inmiddels traditiegetrouw organiseren The Vices hun eigen festival in De Oosterpoort, waar ze zelf zullen optreden, maar ook een heel scala aan andere bands in hetzelfde straatje. Want als je van The Vices houdt, dan hou je vast ook wel van Cloudsurfers, FEET en POM. Of niet. Kijk maar even.
Meer informatie: https://www.spotgroningen.nl/programma/vicefest-2/

Sounds Of Music

Waar: Meerdere locaties in Groningen
Wanneer: 31 oktober t/m 6 november
Prijs: Nog niet bekend.
Omschrijving: Dit festival voor nieuwsgierige oren is een Noorderzon-achtig festival in de zin dat het bestaat uit verschillende acts verspreid door de stad. Zo hoor je nog eens iets dat niet binnen je comfortzone past. Daarnaast verrast Sounds Of Music ook met zogenaamde guerillaconcerten: korte, gratis optredens op verrassende locaties.
Meer informatie: https://soundsofmusic.nl/over-het-festival/

TakeRoot

Waar: SPOT/De Oosterpoort, Groningen
Wanneer: 5 november
Prijs: €57,50
Omschrijving: Americana kent ondanks de Amerikaanse wortels ook zijn plek in Groningen. Dat wordt dit jaar voor de 24e keer weer duidelijk in De Oosterpoort. Oude en nieuwe Americana wordt vertolkt door onder andere Gregory Alan Isakov, Courtney Barnett en Band of Horses. En dan blijkt americana zoveel meer te zijn dan je denkt.
Meer informatie: https://www.spotgroningen.nl/events/takeroot/

Rockit

Waar: SPOT/De Oosterpoort, Groningen
Wanneer: 12 november
Prijs: €59,60
Omschrijving: Een jazzfestival, maar dan anders. Met Rockit wil SPOT Groningen laten zien dat jazz geen vaststaand genre, maar een heel sterrenstelsel is, waarbij iedere ster zijn eigen licht schijnt op het fenomeen. De acts die je ziet bij Rockit hebben hun jazz dus als basis, maar gaan zoveel verder dan dat. Zo combineert The Comet is Coming jazz met afrobeat en elektronica, en doet Lizz Wright dat met gospel.
Meer informatie: https://www.spotgroningen.nl/events/rockit/