Zaterdag 12 maart presenteerden The Desmonds hun album ‘Good Morning America’ voor een volgepakte Grote Zaal in Vera. De garagerockers zetten samen met voorprogramma Bongloard het publiek op stelten en de moshpit bleef maar doorgaan.

Bongloard

“Altijd leuk om terug in Groningen te zijn, al hadden ze ons wel wijsgemaakt dat er ingevroren eierballen in de supermarkt te krijgen zijn.” Bongloard-frontman Jannes van Kaam zit op de praatstoel vanavond. Het voorprogramma van The Desmonds is een energieke garagepunkband met een nonchalante uitstraling; in spijkerbroeken en T-shirts met omgekrulde mouwen speelt het trio het publiek warm met snelle drums, uptempo gitaren en een harde stem. Ook in de muziek bestaat er een contrast tussen hard en zacht, bijvoorbeeld in het nummer ‘I’m Staying in Bed Today’.

De muziek is goed, maar de stage presence van Van Kaam, was wat dit optreden maakte. Hij maakte grapjes, vertelde anekdotes en maakte het publiek enthousiast voor wat daarna zou komen. Voor het laatste nummer maande hij ons allemaal om naar voren te komen en alvast goed in beweging te komen: “Ik zie dat jullie heel erg je best doen om stil te staan, maar er mag best gedanst worden.”

The Desmonds

En of er werd gedanst. The Desmonds waren nauwelijks het podium opgelopen of er was al een moshpit gaande voorin de Grote Zaal van Vera – en die verdween pas toen de bandleden het podium verlieten. Tijd voor pauzes was er ook niet: de Groningers speelden het hele album ‘Good Morning America’ aan één stuk door. Het was dan ook de langverwachte albumpresentatie van hun debuut, dat op 1 oktober van afgelopen jaar uitkwam.

The Desmonds hebben het afgelopen jaar meegedaan aan de Popronde en de band heeft zo heel wat halflege zalen gezien. Dat was zaterdag absoluut niet het geval: het was volle bak! Als je voorin de zaal stond, werd je óf platgewalst tussen de mensen óf je moest noodgedwongen de moshpit in. Sommige mensen waagden het zelfs om te stagediven en menig crowdsurfer werd over de menigte heen gedragen. Zanger Rob Schoenmaker geloofde zijn eigen ogen niet: “Zoveel mensen. Fucking lijp.”

Niet alleen het publiek ging uit zijn dak, ook het kwartet zelf – naast Rob Schoenmaker bestaande uit Lennart Hoeksma, Marten van der Meer en Sjoerd Knol – ging helemaal los. Rob neemt zijn microfoon letterlijk in zijn mond, hij slingert headbangend over het podium, botst tegen Marten aan en gooit in het proces zijn standaard om. Het nummer Innocence & Arrogance is de laatste track op het album en ook echt een hoogtepunt van de show. Gitarist Sjoerd Knol draait daarbij het hele effectenpaneel van Robs gitaar open wat resulteert in een gigantische bak herrie – het goede soort, welteverstaan.

Daarna speelden The Desmonds nog twee nummers, waaronder een cover van Psycho Killer van Talking Heads, en ging de zaal nog één keer helemaal naar de tering. Ook de bandleden zelf. Rob: “Ik ben fucking dood en ik heb een bloedlip volgens mij, maar fuck it.”