In 'een duik in de platenkast van' vragen we elke maand een pure muziekliefhebber naar de meest speciale platen in zijn/haar verzameling. Op advies van Cas Wennekes zijn we in gesprek gegaan met Biko Vledder. In zijn radioshow ‘Diggers Delight’ wil hij luisteraars kennis leren maken met voor hun onbekende muziek en die passie spreekt uit zijn collectie.

Waar ben je mee opgegroeid?

Peter Gabriel - Biko

"Ik ben natuurlijk vernoemd naar de plaat Biko van Peter Gabriel. Dat is een nummer over Steve Biko, een vrijheidsstrijder uit Zuid-Afrika. Mijn ouders zijn best wel fan van Peter Gabriel, en wanneer dat nummer werd gedraaid tijdens de zwangerschap, gaf ik nogal een hevige reactie in mijn moeders buik. Toen zeiden ze: mocht het een jongen zijn, dan gaan we hem Biko noemen.”

“Iets anders wat ik me goed herinner uit mijn jeugd wat betreft muziek, was een vakantie naar Frankrijk; mijn vader had een aantal CD’s van UB40 meegenomen, en één van de nummers die me daarvan bijblijft is Rat In Mi Kitchen. Toen was ik een jaar of 12.”

Biko Vledder

Biko Vledder is platenverzamelaar, DJ en radiomaker. Hij verzamelt voornamelijk wereldmuziek uit de jaren ’80 en ’90, zo ongeveer vanaf het moment dat ze drumcomputers zijn gaan gebruiken. In zijn radioshow ‘Diggers Delight’ bij Relate radio nodigt hij elke maand iemand uit om mee te praten over muziek uit hun eigen platenkast. “Ik vind het leuk om muziek te draaien die voor het grote publiek onbekend is.”

Biko Vledder

Wat is je favoriet van een Groningse artiest?

Fox the Fox – Precious Little Diamond

“Dat vind ik een hele lastige, want ik ben niet heel bekend met muziek uitgebracht in Groningen, maar ik heb er eentje: Fox the Fox met Precious Little Diamond. Dat is een plaat volgens mij uit ’84, en er zit zo’n iconische baslijn in, en zodra die op komt ben ik gelukkig.”

Wat is de vreemde eend in de bijt?

Vitesse - In de lucht

“Ten eerste een kleine 7 inch van een Duitse groep, genaamd Kajetan, die ik eigenlijk alleen heb gekocht voor de B-kant: Sex in Bavaria. Het is een best wel driven poprocknummer, geproduceerd door een bekende Oostenrijkse producer, Robert Ponger, die onder andere veel muziek heeft geproduceerd voor Falco. Dit is een vreemde eend, omdat ik verder geen platen heb in het Duits.”

“De andere is een mengelmoesje van synthpop, chillwave, een discoachtige plaat, en die komt uit België, uit 2017. Over het algemeen is dit wat het jaartal betreft wel een uitzondering. Er zitten een aantal leuke nummers op, het leukste is In de lucht, dat gaat over het opsteken van een joint. Het is niet iets wat ik snel zou draaien op een feest of in een club, maar het is wel fijn om op te viben.”

Wat zou meer waardering mogen krijgen?

“Het is een land dat meer waardering zou mogen krijgen, namelijk Nigeria. Vooral eind jaren ‘70 en begin jaren ‘80 maakten ze hele vette disco dingen, en rond ’85 kwam er een grote shift in de muziek die ze maakten. Zo kwamen er heel veel invloeden vanuit het westen het land in; er werd hiphop gemaakt, er werd house-achtige muziek gemaakt, boogie-achtige dingen, en ze gingen drumcomputers gebruiken. Ik vind het geluid van een drumcomputer heel gaaf, en op best unieke wijze hebben ze die toegepast.”

“De creativiteit en de manier van instrumenten gebruiken, zou meer waardering mogen krijgen. Een voorbeeld daarvan is Bolarin met Abuja, dat komt uit ’92, een Nigeriaanse take op house muziek.”

Biko Vledder

Biko Vledder

Wat is je grootste miskoop?

The Dancin Woo Lee Masters – Serious Partyin

“Dat is een plaat die gemaakt is in de vroege jaren negentig door een ex-bandlid van Prince zijn eerste band, 94 East, die best wel schaars is: er staat nu eentje online en die kost 272 euro. Maar nu zag ik in de Discogs comments iemand die zei: ik heb recent een originele kopie gekocht van een van de producers van het nummer, hij heeft ook een site en daar kun je hem kopen. Daar kostte hij 20 dollar plus 25 dollar shipping.”

“Hij heeft er allemaal verschillende remixes bij opgezet, waardoor het heel compressed klinkt, waardoor alle power uit de plaat is gezogen. Ik heb hem opgezet, heb het nummer geluisterd waar ik hem voor heb gekocht, en ik was zo teleurgesteld dat ik hem daarna nooit meer heb geluisterd.”

Bij wie moeten we de volgende keer in de kast duiken?

“Ik heb een hele leuke vrouwelijke DJ/radiomaker waar jullie langs kunnen gaan, die een hele grote verbinder is in deze stad vind ik, en dat is Cora Ziengs (Coco Coquelicot). Zij is echt de popkennis queen van Groningen, zowel indie als bekend, zowel van vroeger als nu.”