Frankie Boomstam leeft nog niet heel lang. Hij is eigenlijk pas drie jaar oud. Sterker nog, hij is pas een jaar of twee bezig met muziek maken en toch stonden hij en zijn nummer Vies en Smerig op de vijfde plaats in de Top 100 van Groningse Bodem 2021. Maar wie is Frankie Boomstam nou eigenlijk? Waar komt hij vandaan? En wie zit er achter al die vieze en smerige uitlatingen van Frankie? Wij spraken met Joost Bos om hem te feliciteren en om te achterhalen wie nou de man achter de boomstam is.

Daar willen we toch wel wat meer over weten.

Wie is Frankie nou eigenlijk?

We ontmoeten Joost in het magazijn van de feestwinkel waar hij werkt. Er worden wat stoeltjes open geklapt en deze worden rond een drietal aan elkaar geschoven bureaus die als tafel fungeren gezet. Joost schenkt thee in en gaat rustig zitten hij oogt kalm. Als je hem zo zou zien zou je nooit verwachten dat Joost Bos eigenlijk ook Frankie Boomstam is. 

“Frankie is eigenlijk alles wat ik niet ben,” vertelt Joost, Frankie en Joost zijn twee uitersten als je ze met elkaar zou vergelijken. Frankie is asociaal, extreem incorrect, een gigantische narcist die zijn leven weggooit. Joost vertelt dat hij en Frankie wel raakvlakken hebben, dat ze allebei van een feestje houden, dat ze allebei ook wel van ouwehoeren houden en dat ze beide wel eens te diep in het glaasje kijken. Het verschil tussen de twee zit vooral in het feit dat Frankie Boomstam daar heel erg in doorslaat, als een soort karikatuur. “Frankie zoekt eigenlijk constant de grens op en gaat er dan ook nog heel ver overheen”.

Waar komt die drang vandaan?

Joost wil niet alleen het publiek choqueren

“Ik zie het een beetje als een bergbeklimmer die steeds een hogere berg wil beklimmen. Ik wil mezelf choqueren, ik wil mijn muziek terug kunnen luisteren en er van kunnen schrikken”. Joost wil dat zijn muziek zo onrealistisch en absurd is dat hij zelf ook een beetje begint te twijfelen aan waar hij nou mee bezig is. Uiteindelijk gaat het hem om het achterlaten van een indruk en het maakt ook niet uit wat die indruk nou precies is. Het doel is dat mensen er gewoon wat van vinden, vindt Joost. Dat is belangrijk voor hem, omdat hij doorgaans een erg rustige jongen is en dat soms niet wilt zijn. “Dan wil ik mezelf onder ogen komen en Frankie maakt dat voor mij een stuk makkelijker.” Voor Joost is het moeilijk om dat bij zichzelf te doen, Frankie Boomstam maakt het zo dat hij zijn onzekerheden achter wege kan laten en buiten zichzelf kan treden.

Dat was volgens Joost eigenlijk helemaal niet de bedoeling, Frankie Boomstam is ongeveer 3 jaar geleden ontstaan op een dronken after, ergens op een dak. “Ik was zo gek aan het doen dat ik tegen mezelf zei: dit ben ik niet! Ik heb een bijnaam nodig.” En zo ontstond Frankie Boomstam. “Ik vind het eigenlijk wel romantisch als ik er zo aan terug denk," zegt hij. 

Waar wil Frankie nou nog naartoe?

zijn er dromen?

“Mijn droom is dat ik uiteindelijk op tour kan met mijn eigen muziek/theater show.” Het is hier (waarschijnlijk) de bedoeling dat mensen zitten en alles over zich heen laten komen. Natuurlijk wil hij nog steeds feestoptredens geven, “dansen en stampen op een feesie hoort er ook bij voor Frankie”. Uiteindelijk wil Joost wel een complete ervaring geven, hij is altijd op zoek naar verbanden tussen zijn nummers en wil hier dan ook graag in doorzetten zodat hij het publiek een complete ‘Franksperience’, zoals hij het zelf noemt, mee te geven. Voor Joost is niet alleen de muziek belangrijk, er moet ook een visueel stuk bij komen.

Volgens Joost is ieder nummer een kijkje in het leven van Frankie Boomstam, uiteindelijk is het de bedoeling dat de kijker/luisteraar een beeld heeft van het gehele universum van Frankie. Vies en Smerig is net zo’n hoofdstuk. “Frank wou laten weten aan de wereld hoe Vies en Smerig hij wel niet is. Een nummer hoeft niet altijd super diepgaand te zijn." De clip staat ook niet echt in verband met het nummer zelf, voor de clip is gekeken naar plekken waar Frankie zou kunnen eindigen, een vuilnisbult, bij de psycholoog of bij de recherche omdat hij zich weer eens misdragen heeft. De vierde kamer in de clip is eigenlijk het tegenovergestelde hiervan. Frankie Boomstam zou toch nooit bij zijn oma op bezoek gaan?

Frankie Boomstam

Toekomstmuziek

Wat ligt er nog in het verschiet?

De fans van Frankie hoeven gelukkig niet heel lang meer te wachten! Volgens Joost komt er nieuw werk aan. Over twee van die dingen wil hij zich wel uit laten. Allereerst wordt er aan een korte film gewerkt over Frankie, dit moet meer worden dan een videoclip, dit moet echt een kijkje in het leven van Frankie worden. Daarnaast komt er nog een nieuw nummer met een animatie video erbij, over het zogeheten Vieze Feest Varkentje. De clip is ook deze zomer te verwachten en is “bijna geschikt voor kinderen,” aldus Joost.